Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Editorial PC Magazine Romania, Septembrie 2004

De vară

Dan Iancu
Redactor șef
PC Magazine România

Nu știu alții cum sunt, dar pentru mine Ozana e cam departe și-n căldura asta olimpică o veste bună ar pica excelent. Deocamdată urmăresc olimpiadele, pe de o parte cele adevărate, pe de cealaltă cele electorale, de la noi sau de aiurea. După cum se vede la noi surprize nu prea sunt, aceiași actori în mare, inclusiv manelistul de la Bârca.

Mai nou, pesemne căldură mare monșer, Adrian Năstase în loc să binevoiască să facă un invertar al promisiunilor ca să poată oferi explicații, tot o dă cu aia creștinească din care rezultă măreața sa toleranță. La cum nu ne bagă în seamă pe noi aștia din TI se pare că tot așa are capul plin de scenarii și ar trebui să-și dea dicționarul la-ntors. Cam așa se prezintă tabloul evenimentelor TIC în această perioadă de trecere și odihnă, unde doar reclamele la faimosul calculator pentru cei lipsiți de mijloace ne tulbură din când în când mioreala.

Dar nu se poate ca la o anumită perioadă de timp să nu ne dăm noi în stambă internațional, ba cu un transport de droguri, ba cu o gaură dată pe Internet, de ne caută toată lumea și-n locurile cele mai umbroase. O fi și aici o competiție de care eu cinstit să fiu sunt sătul, iar cultura noastră în ale civilizației sau patriotismului se manifestă bizar, într-o amoralitate abulică. Pe lângă cele zece sau șase milioane de euro-dolari, bani vânturați de telejurnalele pline de informații mai contradictorii decât chiar Guvernul României, avem deseori nonșalanța de a da soluții în care noroc că alții (evident țiganii) fură, dar noi dăm de pe DC++ că acolo e legal, pe gratis, bașca subtitrări. Mulți spun "țară săracă" și ne închid gura precum Lucian Mândruță lui Băsescu când cu camioanele. Mai bine crapă locuitorii Bucureștilor, decât să piardă câțiva din profit.

Avem din păcate o serie de tare culturale, de loc de neglijat și foarte greu un om normal face diferența între legalitate și ceea ce i se cuvine.

Din păcate domeniul acesta, la TIC mă refer, este primul poate pe lista ilegalităților constante, care nici măcar nu sunt băgate în seamă. Primim de altfel la revistă deseori cereri de a da coduri sau versiuni complete ale unor pachete de programe, fără ca petiționarul să aibă cea mai mică îndoială asupra legitimității acțiunii sale. Este exact la fel ca prezența tarabelor cu jocuri, sisteme muzică gratuită, nimeni nu le reclamă prezența, iar când atragi atenția toată lumea se uită la tine ca la un soi de ciudățenie a naturii.

Nu știu de ce agenții devin îngrijorați de cei care vând cărți vechi, iar clubul pirateriei prosperă neîntrerupt. O fi ceva și nu mă prind eu, pentru că prezența permanentă a unor astfel de tarabe chiar în buricul târgului, este un soi de jignire la care nimeni nu reacționează. Ne-am învățat cu furtul și reacția firească la un carding descoperit sau o fraudă de milioane pe Internet ne face fericiți și exclamăm "ce tari suntem"!

Nu suntem tari. De loc. În fapt dinozaurii suntem noi, nu cei care au pretenții absurde de a achiziționa programe pe bani. De altfel mă întreb în continuarea șpăgii electorale cu cei două sute de euro pe PC, dacă în acei bani intră și soft-ul necesar? Nu de alta dar respectivul, dacă va găsi cum să se cârpească, să cumpere un PC cu banii aștia, atunci partea de programe fără de care nu mișcă nimic, de unde? Sau poate urmează o altă fază, văzând că gluma cu pierderea ciolanului devine groasă, să fie ridicat plafonul, să fie date niște pachete, anumite pachete, nu chiar oricare, că nu oricine "contribuie benevol", și să asistăm la partea a doua, la fel de neconcludentă ca prima.

Aștept să vină anul nou, alt ministru, nu fațadă, un alt program, poate unul real, deși nu prea văd cine să-l facă, și mai ales vreau să văd cum va ajunge această industrie, aia de vârf. Până atunci, următoarele luni voi face inventarul celor patru ani. Păcat că ne facem că nu mai e același ministru și punem la plată un membru decorativ la cabinetului. Pentru că oricum ar fi, prioritatea e partidul, iar nu electoratul.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro