Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Timpul Liber - PC Magazine Romania, August 2004

Reflexii pe apă

Ionuț Ghionea și Adrian Chivu

În această aplicație se vor combina două imagini, o imagine de fundal cu apă și nori și una de prim plan reprezentând o machetă de corabie, astfel încât imaginea finală să prezinte corabia plutind pe apă. Pentru a adăuga o notă de realism scenei, se va simula și efectul de reflexie a corabiei în apă.

Cele două imagini care vor fi combinate sunt prezentate în figurile 1 și 2:

Figura 1 și 2

Se deschide figura 2 în Adobe Photoshop. Pentru a selecta cu precizie corabia de pe fundalul alb se folosește instrumentul Color Range din meniul Select (un instrument foarte potrivit pentru selectarea obiectelor aflate pe un fundal uniform, cum este și cazul corabiei din figura 2). Se selectează culoarea albă pentru mască, efectuând un click cu mouse-ul oriunde pe fundalul alb al imaginii. Parametrul Fuziness (reprezentând toleranța la variații de culoare a instrumentului) se setează la valoarea 40, așa cum se observă în figura 3.

Figura 3

Se remarcă faptul că prin procedeul descris mai sus nu s-a selectat corabia, ci fundalul alb. De aceea selecția se inversează folosind comanda Inverse din meniul Select.

Următorul pas este combinarea corabiei selectate cu imaginea de fundal (apă și nori). Se apelează comanda Copy din meniul Edit, apoi se deschide imaginea din figura 1 și se efectuează Paste în aceasta. Corabia va apare într-un layer nou, situat deasupra layer-ului care conține imaginea de fundal. Folosind comanda Scale din meniul Edit ->Transform se modifică dimensiunile corabiei și poziția sa deasupra fundalului, rezultatul fiind cel din figura 4.

Figura 4

Următorul pas este crearea impresiei că vasul este parțial scufundat în apă. Va trebui, deci, să se elimine porțiunea inferioară a chilei corabiei. Pentru a lucra mai ușor, se ascunde layer-ul Background (imaginea de fundal) cu un click pe pictograma în formă de ochi din dreptul său. Se selectează, apoi, layer-ul care conține corabia (Layer 1) și se creează o zonă dreptunghiulară de selecție care conține și porțiunea de chilă care va fi eliminată. Pentru ștergerea efectivă se apasă tasta Delete. Selecția va fi apoi îndepărtată folosind comanda Deselect din meniul Select.

Urmează crearea imaginii corabiei reflectate în apă. Astfel, se duplică layer-ul care conține corabia, cu ajutorul comenzii Duplicate Layer din meniul Layer. Noul layer va fi oglindit față de o axă orizontală folosind comanda Flip Vertical din meniul Edit ->Transform, apoi va fi deplasat sub imaginea corabiei inițiale folosind instrumentul Move Tool. Pentru o poziționare mai precisă se pot folosi tastele cursori (având, în continuare, instrumentul Move Tool selectat). Imaginea rezultată este cea din figura 5.

Figura 5

Se remarcă faptul că reflexia corabiei este la fel de vizibilă ca și corabia însăși. Pentru a adăuga un plus de realism reflexia trebuie estompată, efect realizat efectuând click cu butonul drept al mouse-ului pe layer-ul care conține imaginea reflectată (Layer 1 Copy) și alegând Blending Options din meniu. În caseta de dialog Layer Style se modifică parametrul Opacity la valoarea 75%. Rezultatul se observă în figura 6.

Figura 6

Pentru accentuarea gradului de realism al reflexiei, aceasta va trebui estompată și mai mult spre marginea de jos. Se folosește o mască de canal, care se creează cu ajutorul comenzii Add Layer Mask -> Reveal All din meniul Layer. Pe această mască se va desena un gradient de tonuri de gri, pornind de la baza corabiei și oprindu-se la marginea inferioară a reflexiei. Se folosește în acest scop instrumentul Gradient Tool.

Deoarece reflexia imaginii corabiei nu are loc pe o suprafață plană, ci pe suprafața unei ape cu valuri, trebuie adăugat un efect de deformare a imaginii reflectate, cu ajutorul filtrului Ripple (Amount=200%, Size=medium) din meniul Filters. De asemenea, imaginea deformată este deplasată ușor în sus, pentru a ascunde zonele albe lăsate de aplicarea filtrului. Deplasarea se face cu ajutorul instrumentului Move Tool.

După generarea unei reflexii realiste, se poate afișa din nou layer-ul ce conține imaginea de fundal (Background), imaginea finală fiind prezentată în figura 7.

Figura 7


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro