Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Soluții - PC Magazine Romania, August 2004

STUDENT - Express Help

Andrei Hagiescu

Trei studenți români, de la Universitatea "Politehnica" din București, au câștigat premiul al doilea (în valoare de 10.000 de dolari) la prestigiosul concurs al IEEE: Computer Society International Design Competition. Tema concursului, la care au participat peste 250 de echipe din 53 de țări, a fost "Making the World a Safer Place". Echipa, formată din Andrei Hagiescu, Marian Mihăilescu și Monica Toma și coordonată de domnul profesor Nicolae țapuș a participat la concurs cu aplicatia "eXpress! Help - Improved method for demanding help in a community".

Proiectul a plecat de la constatarea că serviciile care intervin în situații de urgență sunt abilitate sa ofere siguranță și securitate dar deseori efortul lor este risipit pentru evenimente pe care familia sau comunitatea le pot rezolva ele însele mult mai eficient. Din păcate, este dificil pentru anumiți oameni să ceară ajutor când au o problemă: vă puteți gândi la copii, rude mai în vârstă sau persoane cu deficiențe. O soluție pentru ei este oferită de eXpress! Help (X!Help), o soluție implementată pe platforme mobile care combină o metodă îmbunătățită de a cere ajutor cu apartenența de facto la comunitate.

întregul sistem reprezintă o îmbunătățire pentru serviciile de urgență și nu este o înlocuire a acestora. Folosind un serviciu de tip 112 în modul clasic, poate fi o provocare pentru cei de mai sus să își specifice poziția exactă. Le poate lua mult timp sa explice natura problemei pe care o au și poate dura și mai mult până când cineva ajunge efectiv să ofere ajutor. X!Help poate anunța atât familia cât și serviciile de urgență și simultan poate cere ajutor de la cei din vecinătate, fiind capabil să îi conduca la persoana care are nevoie de ajutor. Procesul de localizare / cerere de ajutor devine mult mai intuitiv și mai eficient.

X!Help folosește din plin telefoanele mobile ale utilizatorilor sistemului precum și posibilitatea de localizare (oferită de rețeaua mobilă sau de la un GPS atașat) și un sistem de comunicație wireless cu rază mică de acțiune (de exemplu un modul Bluetooth). Folosind un telefon cu sistem de operare Windows pentru Smartphone 2003 si platforma .NET, un ansamblu de servicii a fost dezvoltat folosind noile capabilități. Acestea includ transferul de date despre persoana care are nevoie de ajutor celor din preajmă, înregistrarea rutei parcurse, ghidare, dirijare, supravegherea unei arii de deplasare, ghidare vocală și acces restricționat de la distanță la informația de poziționare.

Permițând ca un mesaj de ajutor să fie transmis celor din jur, este oferită o alternativă pentru stadiile consumatoare de timp ce apăreau în situații de urgență deoarece se permite mai multor oameni din vecinătate să afle despre incident și li se oferă acestora datele utile pentru o intervenție mai rapidă și mai eficientă (poza persoanei care are nevoie de ajutor, un text definit în prealabil ce descrie starea persoanei și poziția acesteia).

Chiar dacă asistența este oferită de serviciile specializate sau de cei din preajmă, telefonul celui care cere ajutor este capabil să transmită coordonatele utilizatorului și, împreună cu o reprezentare diferențială a pozițiilor celui care transmite și care primește mesajul (peste o hartă) este oferită ghidare pentru cei care vor să ajute.

Un membru al familiei sau un îngrijitor poate să primească, la orice moment, informații despre cei pe care îi are în grijă folosind un alt telefon din sistem sau un calculator personal. Persoanele ocupate nu trebuie însă să verifice periodic starea celor pe care îi ocrotesc. Este posibilă definirea unor zone specifice de supraveghere sau a unor căi pe care cineva trebuie să le urmeze; o notificare este trimisă când granița zonei este depășită și un mesaj de ajutor poate fi inițiat de la distanță către cei din preajmă prin intermediul telefonului persoanei supravegheate.

Aplicația înregistrează, în fundal, coordonatele oferite de componenta de localizare. Astfel se menține ruta parcursă și se creează o hartă folosită de serviciul de ghidare. Afișând grafic ultimele poziții, deținătorul telefonului este ghidat înapoi pe drumul parcurs daca s-a rătăcit.

Adăugând din ce în ce mai multe telefoane cu X!Help activat într-o comunitate, sistemul va deveni mai eficient și cineva în pericol va avea mai multe șanse de a fi ajutat.

X!Help este un sistem modular și distribuit; este scalabil, costurile sunt mici (este un add-on pentru telefoanele existente) și este gândit pentru a fi folosit într-un număr mare de scenarii.

Nevoia de ajutor este imprevizibilă dar gândiți-vă numai la cei cu probleme de memorie, un om slăbit și în dificultate sau un copil pierdut pe străzi. în astfel de situații X!Help se dovedește a fi o achiziție valoroasă.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro