Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Timpul Liber - PC Magazine Romania, Iulie 2004

Battlefield Vietnam

În toamna lui 2002 o renumită companie tocmai lansa unul din acele jocuri ce aveau să captiveze fani din întreaga lume. Este vorba despre EA Games, firmă cunoscută mai ales pentru jocurile sale cu tematică sportivă. Pe lângă acestea EA a avut și multe alte succese printre care putem enumera "Harry Potter", "The Sims", "Black&White" sau "The Lord of the Rings". Seria continuă cu multe alte nume cunoscute însă ne vom opri la "Battlefield 1942", jocul care cu care a culminat acel an.

După cum se știe jocurile despre cel de-al doilea război mondial sunt întotdeauna mai interesante decât cele fictive, poate tocmai datorită realismului pe care scenariile încearcă sa-l redea. Așadar, după "Medal of Honor Allied Assault", de la începutul lui 2002 EA Games continuă seria cu "Battlefield 1942" în toamna aceluiași an, înregistrând mari vânzări cu ambele.

FPS-ul (First Person Shooter) cuprindea atât o grafică de-a dreptul uluitoare, cu detalii pe cât se poate de realiste, cât și multitudinea armelor disponibile în acea vreme. Pe lângă toate acestea jucătorul avea posibilitatea de a conduce diverse vehicule sau să mânuiască arme precum mitraliere, tunuri Howitzer sau tancuri. Chiar dacă la capitolul realism a fost clasat sub predecesorul său "Medal of Honor", ultimele facilități au contribuit la reușita acestuia.

După acest "hit" EA a înțeles necesitatea unei continuări, anunțată imediat, iar în primăvara acestui an compania a lansat al doilea joc al seriei "Battlefield", dezvoltat de Digital Illusions. Pentru a păstra realismul primului joc s-a optat pentru o temă la fel de căutată și anume războiul din Vietnam, titlul jocului sugerând din plin aceasta: "Battlefield Vietnam".

Deși mulți ar putea să vorbească despre acesta ca despre un simplu update, motorul jocului fiind același ca al predecesorului său, nu este totuși cazul. FPS-ul încorporează lecțiile învățate în 1942 și aduce o mulțime de inovații printre care și grafica, care a fost readaptată pentru a simula condițiile de pe frontul vietnamez.

Cu toate că există 14 scenarii diferite pentru modul single player, trebuie ținut minte că ideea care a stat la baza jocului a fost axatț pe modul muliplayer. Prin urmare hărțile gigantice permit un joc cu până la 64 de jucători sau boți controlați de computer. Cele două tabere sunt bineînțeles armata Statelor Unite împreună cu aliații acesteia și forțele Vietcong-ului. Odată intrați în joc scopul este ocuparea unor poziții cheie, fără de care va fi foarte dificil să câștigați, iar pentru a realiza acest obiectiv aveți la dispoziție o mulțime de arme, toate folosite în războiul din Vietnam și multe vehicule pentru deplasări printre care se numară tancuri, elicoptere, jeepuri, etc.

Elicopterul este poate cea mai reușită inovație, un deliciu al modului muliplayer. Mai mulți jucători pot intra simultan în acesta și în timp ce unul conduce, doi pot folosi mitralierele montate în lateral în timp ce alți doi pot căuta cu pușca cu lunetă inamicii ascunși în junglă.

Coloana sonoră este de-a dreptul impresionantă și vă veți aminti ușor de filme precum "Forrest Gump" sau "Good Morning Vietnam". Este de fapt mai potrivită pentru un film despre războiul din Vietnam decât pentru un joc, însă acest "inconvenient" aduce poate și mai mult realism acțiunii. Veți avea ocazia să auziți piese de Creedence Clearwater Revival, Edwin Starr, The Trashman, The Trogg sau Deep Purple.

Campaniile din modul single player sunt inspirate din scenarii reale, din cele mai cunoscute bătălii ale razboiului. Acestea includ operațiunile din valea Drang (prezente și în filmul "We were soldiers"), ofensiva Tet sau asediul de la Khe Sanh. Printre acestea se pot găsi și câteva mai puțin cunoscute de la începutul războiului, cum ar fi operațiunile Hastings sau Flaming Dart. Jucătorul va avea ocazia să treacă prin 12 hărți cu junglă și zone urbane, două dintre acestea, Hue și Quang Tri, repetându-se pe parcursul jocului.

Stilul jocului diferă în funcție de scenarii, așa încât în operațiunea Flaming Dart totul se reduce la un război aerian, forțele aliate fiind nevoite să distrugă 3 antene radio inamice pentru a termina nivelul, iar în campania din valea Drang succesul operațiunii este dependent de elicopterele Huey, cavaleria armatei americane.

Grafica este mult îmbunătățită față de 1942 și detaliile sunt mult mai colorate, terenul fiind extraordinar de bine realizat, atât ca geografie cât și ca vegetație. Veți da de jungle, râpe, văi, dealuri și munți, toate oferind avantaje sau dezavantaje în desfășurarea acțiunii. Vegetația deasă poate fi un loc perfect pentru a vâna inamicii sau a scăpa de unitățile pe 4 roți, însă este valabilă și viceversa. Cu tot acest realism producătorii au omisă totuși să creeze și câteva efecte prin care vegetația să poată fi afectată de luptele intense. Astfel, obuzele tancurilor și bombele cu napalm nu au nici un efect asupra mediului.

Un alt punct în minusă , simțit mai alesă în campaniile single player este dat de AI-ul boților, care nu lucrează ca o echipă și aleargă fară logică în diverse direcții doar pentru a fi secerați de gloanțele dumneavoastră. Se vor urca în vehicule pentru a rămâne acolo sau, din când în când, vor avea o atitudine de-a dreptul sinucigașă, rămânând la locul lor fără a schița vreun gest de opoziție.

Față de 1942 armele au atât un design schimbat, ceea ce era de așteptat ținând cont că vorbim despre un alt război, însă și eficacitatea acestora a fost și ea îmbunătățită. Mitraliera M60 face de-a dreptul ravagii, aăa cum era și normal, iar M16-le merită folosit chiar și numai pentru animația de reîncărcare cu muniție. Armele forțelor aliate poate sunt mai interesante, însă nici cele ale forțelor Vietcong nu sunt de lepădat! Puăti mitralieră Kalashnikov, lansatoare de grenade, mine antipersonal, rachete sol-aer SA-7.

Noi vă recomandăm jocul chiar dacă nu aveți posibilitatea de a-l testa în modul multiplayer, unde veți putea profita la maxim de toate inovațiile aduse de producător.

Tipul jocului: FPS , Acțiune

Cerințe minime de sistem:

  • Procesor: Pentium III la 1GHz sau echivalentul
  • RAM: 256 MB
  • Placă video: 3D cu accelerator grafic, 64 MB
  • Placă de sunet: stereo
  • Spațiu pe HDD: 2 GB
  • DirectX: versiunea 9.0
  • Sistem de operare: Windowsă 98/2000/ME/XP

Cerințe recomandate de sistem:

  • Procesor: Pentium IV la 2 GHz sau echivalentul
  • RAM: 512 MB
  • Placă video: 3D cu accelerator grafic, 128 MB
  • Placă de sunet: surround, 5.1
  • Spațiu pe HDD: 2 GB
  • DirectX: versiunea 9.0
  • Sistem de operare: Windowsă 98/2000/ME/XP

Jocul va fi în curând disponibil pe www.gameshop.ro la prețul de 38€ + TVA.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro