Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Iulie 2004


Prof. Radu Jugureanu

De ce Cupa Siveco?

PC Magazine: Dacă ar fi să facem un bilanț al Cupei Siveco, nu numai ultima ediție, care ar fi caracteristica dominantă?

Radu Jugureanu: În loc de bilanț sau trilanț (sună cam contabil) aș face mai curând o constatare: există resurse imense în școala românească; evident mă refer la resurse în zona de creație a aplicațiilor informatice cu caracter educațional. Cu siguranță, la rigoare, am putea identifica și alte zone din învățământul românesc în care excelența -generic vorbind- poate fi prezentă și probabil vor fi voci care să susțină coerent și mai argumentat decât mine acest lucru; de pildă sunt de notorietate concursurile școlare de "public speaking" câștigate de elevii români pe malurile Tamisei.

Revenind, pot să spun că la generarea impulsului necesar transformării energiei cinetice în energie potențială, în domeniul soft-ului educațional creat de școala românească, a participat și Concursul Național de Soft Educațional Cupa Siveco.

Cu siguranță, după această a doua ediție a concursului pot să spun clar că energiile (ca să rămân în zona fizicii, pentru că anul acesta o lecție de fizică a câștigat) au fost lăsate să zburde. Și în sens strict pozitiv. Nu am o altă explicație pentru faptul că licee fără o tradiție cunoscută sau fără vizibilitate în finale de concursuri de asemenea anvergură au fost, anul acesta prezente cu lucrări admirabile din punct de vedere didactic. "Admirabil" vine prin comparație cu soft-ul educațional creat de firme cu tradiție (cel puțin declarativă) pe piața de e-learning românească sau nu.

PC: Statisticile le-am trecut în vedere la "recente". E mult mai bine evident, dacă este să vorbim din punctul lor de vedere, dar care este creșterea calitativă?

RJ: Am să mă refer întâi la design. Față de anul trecut creșterea este substanțială, vizibilă și chiar măsurabilă. Probabil că prin utilizarea lecțiilor din AEL, fiecare echipă a avut de unde să se inspire, în sensul util și astfel să își calchieze propria viziune grafică pe restricțiile standardelor.

Cel mai important însă este trecerea mesajului lecțiilor create de la "așa trebuie să faci!" -viziunea profesorului implică activitatea elevului- către "cum faci ca să...?" - centrarea se face pe elev. Dacă în primul caz avem ordinea demersului educațional: un set de informații, întrebării și răspunsuri, în al doilea caz plecăm de la răspunsuri cu ajutorul cărora elevul va reuși, prin utilizarea lecției în format electronic să găsească conceptul.

Este dacă vrei, saltul calitativ de la informativ la formativ.

PC: Să spunem că deja începe o nouă ediție. Care sunt recomandările tale pentru participanți?

RJ: Glumind și nu prea ar fi să înceapă de acum. Regulamentul concursului spune că în prima etapă, comisia de jurizare are rol de tutore. Concurenții trimit versiuni ale lecției și noi îi îndrumăm spre perfecționare. Pentru că ar însemna să angajăm un om doar pentru a răspunde la e-mail ne gândim în mod serios la crearea unor tutoriale pe portal .edu.ro. Așa încât, pentru moment le recomand să își organizeze echipa, să își aleagă tema și să urmărească portalul educațional.

PC: Ai subliniat în câteva rânduri că a câștiga Cupa Siveco nu înseamnă implicit achiziționarea softului respectiv. Poți să dai un pronostic, când va fi cazul?

RJ: Concursul este un demers educațional cu două finalități. În cazul în care lecțiile create de participanți răspund cerințelor comisiilor MEdC ele vor fi cumpărate (prima finalitate) de către Siveco și introduse în AEL, pentru a putea fi utilizate în toate liceele românești (a doua finalitate). Urmează așadar, o etapă de validare a acestor lecții de către experți din MEdC. De îndată ce această etapă va fi încheiată fiecare echipă va fi înștiințată și vom putea să plătim munca elevilor și a profesorilor creatori de soft educațional. Eu sper ca până la mijlocul lunii iulie vom fi gata cu aceste activități.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro