Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Editorial PC Magazine Romania, Iulie 2004

Tot despre informatică

Dan Iancu
Redactor șef
PC Magazine România

Fiind membru al juriului la Cupa Siveco (vezi Recente) am avut ocazia timp de câteva zile să vorbesc cu profesorii angrenați în învățământul de specialitate. Evident discuțiile au fost în contradictoriu, nu unul belicos, ci prietenesc, pentru că până la urmă suntem în aceeași barcă poreclită "domeniul de vârf" de unii guvernanți sau alți necunoscători.

Făcând un bilanț putem spune că unele lucruri s-au mai mișcat cumva, dar sunt încă departe de ce ne-am fi așteptat după tot soiul de inițiative care mai de care mai publicitare. Am susținut și cu alte ocazii necesitatea unei determinări reale în promovarea industriei de TIC pe plan local, dar legislația este departe de adevăr iar impactul particularilor, cu excepția unor inițiative cu adevărat valoroase, nu există o emulație reală. De aici nici învățământul de specialitate nu beneficiază de potențialul fâlfâit la diverse parastase electorale. Plecând de la lipsa de cadre, salariile indecente ale profesorilor de liceu fiind o puternică frână, și terminând cu spațiul insuficient acordat, putem spune, fără să greșim fundamental, că mai e mult până departe.

Una din nemulțumirile mele cu privire la temele de informatică prezentate de elevi a fost particularizarea algoritmilor. În loc de a se da un pseudocod, folositor indiferent de limbaj, se fac particularizări în C sau Pascal. Replica a fost promtă și am aflat că elevul trebuie să învețe și un limbaj, nu e foarte clar care, si algoritmi în doar o oră pe săptămână. Nu e puțin, ci total insuficient. Este foarte adevărat că nu știi cum să te împarți, iar un număr mai mare de ore trebuie acoperit cu cadre și cine vine dacă e bun în învățământ... și așa mai departe. Efortul financiar și logistic făcut de unele firme de renume este salutar, dar seamănă cu o picătură într-un ocean legislativ dubios. Nu cei 200 de euro dați unei mulțimi de care nu știe nimeni nimic, rezolvă problema, ci programe guvernamentale pe termen lung care să nu fie doar promisiuni aruncate ziariștilor de la înălțimea unui cofraj cu ouă. Mi s-a mai replicat că nu se poate, nefiind masa critică necesară de profesori. Poate, deși perceptul lui Maiorescu (forma fără fond) este de un pesimism îngrozitor. Întrebarea care se pune este dacă nu cumva în 2001 domnul Năstase nu știa care este situația. Dacă nu știa nu văd de ce ia salariul, iar dacă știa e mult mai grav.

Am spus deseori că prefer proiectele mici pe termene scurte care se și finalizează, unor proiecte faraonice, ce se dovedesc a fi doar vorbe în vânt.

Există o mulțime de profesori de informatică în toată țara care sunt pasionați de ceea ce fac. Nu e suficient. Trebuie să avem un program realist, cu scadențe la care să fie analizate realizările și unde transparența trebuie să fie totală. Cu toată nemulțumirea existentă, în acest ritm vom prăsi în continuare specialiști pentru occident. Este foarte adevărat că la 1848 o generație a reușit o cotitură care ne muta dintr-un orient supus bacșișului

într-o Europă ce se trezea la viață. Este posibil ca unii tineri să revină, dar nu cred că foarte mulți. Diferența este emulația existentă atunci. Acum nu mai sunt revoluții nici în Franța, nici în Italia și cu atât mai puțin în SUA. Din păcate slăbiciunile în acești ani de la '89 încoace nu au făcut decât să scadă baza reală care am avut-o, deși anumite lucruri mă pot contrazice.

PC Magazine România înțelege să sprijine orice efort serios în domeniu și vom publica articole ce prezintă realizări ale studenților sau elevilor, pentru că înțelegem prin publicare o emulație necesară și o recunoaștere a celor mai noi veniți în profesia de informatician. Fără perspective de a deveni aici, aceștia se vor îmbarca într-un vis american fără întoarcere. Un exemplu de proastă înțelegere a acestui lucru a fost faptul că finaliștii cupei Siveco au trebuit să aștepte câteva ore niște potentați ai partidului de guvernământ. N-au venit pentru că acești copii minunați nu erau la fel de importanți pentru capii PSD ca rezultatele proaste în alegerile locale.

Se aplică zicerea cum îi crești așa nu-i ai. Nu cred că vor avea de ce să se bată cu cărămida-n piept când unii dintre ei vor fi recunoscuți ca mari specialiști, dar de către alții.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro