Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Mai 2004


A furniza fiare de 200 de euro nu înseamnă nimic.
Mai e nevoie de software, de instruire, de acces la conținut informațional adecvat și încă de multe altele.


Mircea Sârbu
Director al firmei IntraWeb Software și columnist al revistei PC Magazine România.

Împărțeala digitală

Într-o însorită dimineață din vara anului trecut, m-am trezit tocmai când la radio se difuzau știrile de la ora șapte. Proaspăt numit ministru al educației și cercetării, domnul Athanasiu zicea că tinerii până la 35 de ani vor putea să facă în mod gratuit școala de șoferi. Oare visam? Se pare că nu: la următoarele știri, ministrul zicea că a încheiat un contract cu Automobil Clubul Român în vederea bla-bla-bla. Școală de șoferi la tot cartieru´! Desigur, totul s-a stins într-un mod de un penibil desăvârșit iar apoi s-a așternut tăcerea. Și uitarea. Și jena că un ministru de la care te-ai aștepta să aibă viziune are doar viziuni.

De curând, guvernul a conceput un proiect de lege care vrea să stimuleze achiziționarea de calculatoare de către tinerii elevi și studenți provenind din familii cu venituri modeste. Mai precis, guvernul intenționează să ofere un ajutor financiar în valoare de 200 de euro pentru achiziționarea unui computer nou, în condițiile în care solicitantul provine dintr-o familie care are un venit lunar brut mai mic de 1,5 milioane de lei pe membru.

Desigur, intervin o serie întreagă de detalii. O parte dintre acestea se referă la anumite limitări iar o altă parte se referă la un halucinant sistem birocratic prin care să se pună în practică acțiunea. Inutil de precizat că normele metodologice încă nu au apărut, legea mai trebuie să treacă prin Parlament, dar cererile au început să fie primite începând de la 1 mai anul curent. Brambureala e totală.

Sunt multe aspecte care mă intrigă în toată această inițiativă. De pildă, chiar acordarea de ajutor financiar mi se pare nefericită. Se putea recurge la un sistem de facilități de creditare și deductibilitate fiscală. Însă cu siguranță alții sunt mai pricepuți decât mine ca să pună în evidență neajunsurile acestui proiect.

Mă întreb de ce oare valoarea ajutorului este exprimată în euro iar pragul este exprimat în lei. S-o fi jenat guvernul să spună explicit că românii care câștigă lunar mai mult de 37,1 euro (brut!) pe membru de familie sunt prea bogați ca să fie sprijiniți să-și cumpere un calculator?

Foarte interesantă este precizarea că ajutorul financiar se face în ordinea crescătoare a venitului brut lunar pe membru de familie. Oare chiar nu realizează guvernanții că primii beneficiari vor fi cei care trăiesc, pur și simplu (dar și dureros), la limita supraviețuirii și că diferența de preț până la o configurație utilizabilă s-ar putea să fie un lux inaccesibil pentru o familie care cu greu își poate asigura pâinea cea de toate zilele?

De ce n-ar fi ordinea descrescătoare a rezultatelor școlare? De ce să nu încurajezi pe cei care, chiar în condiții grele, se luptă pentru o viață mai bună și acordă credit învățăturii? Acest simplu detaliu ar însemna o schimbare esențială a perspectivei morale: nu miluiești, ci răsplătești.

În fine, ar mai fi o problemă de fond: de fapt, ce urmărește acest proiect? Textul spune că "stimularea și perfecționarea îndemânării utilizării tehnicii de calcul" și face referire la "criterii sociale". Este vorba de o problemă cât de poate de serioasă care se exprimă prin sintagma digital divide și se referă la fenomenul de marginalizare a celor care nu au șansa de a accede la cunoștințele și deprinderile esențiale necesare într-o societate din ce în ce mai mult bazată pe tehnologie înaltă. Există, într-adevăr, pericolul ca tinerii provenind din medii sărace - mulți dintre ei talentați - să fie defavorizați pe o piață a muncii în care abilitatea de a manevra mijloace informatice devine un criteriu eliminatoriu, adâncind astfel o falie socială oricum prea adâncă.

Dacă însă cei care au elaborat proiectul ar fi avut curiozitatea (ca să nu mai vorbesc de datorie) să citească măcar câteva studii elaborate pe această temă, ar fi aflat că toate inițiativele pompieristice de acest gen au eșuat. Pentru că a furniza fiare de 200 de euro nu înseamnă nimic. Mai e nevoie de software, de instruire, de acces la conținut informațional adecvat și încă de multe altele. Noua viziune vorbește despre includere socială prin acces la tehnologie iar accentul este pus pe literacy - echivalentul modern al alfabetizării din epoca industrială. Dar pentru asta este nevoie de strategie cu bătaie lungă, nu de pomană cu aromă electorală.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro