Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Tendințe - PC Magazine Romania, Mai 2004

Orkut, o nouă expansiune

Konstantin Klyagin

Începutul

Într-o zi, stând în fața calculatorului, am aflat și eu despre orkut.com. S-a întâmplat repede și pe neașteptate: am primit un e-mail, în care se spunea că un bun prieten de-al meu mă invită pe un sit, care e un "network of trusted friends". "Ce naiba o fi" m-am gândit, dar totuși am hotârât să-l încerc. Am dat pe link care m-a adus pe pagina de înregistrare, unde mi s-au cerut o grămadă de informații, însă puține dintre ele au fost obligatoriu de introdus.

După ce am terminat cu formularele, am dat "accept" la solicitarea amicului meu, după care acela a apărut pe lista mea de prieteni. Am umblat puțin printre prietenii lui și am mai adăugat la mine în listă pe cei cunoscuți, mulți având poze și informații interesante (uneori chiar și noi pentru mine) despre ei. Apoi m-am gândit că n-ar fi rău să-mi extind și lista proprie. Conform lui Freud, mărimea, lungimea precum și cantitatea au fost mereu scopurile preferate ale oricărui bărbat. J Astfel, am trimis invitații la câțiva amici.

Faza

Cu siguranță mă veți întreba: bine, un sit, înregistrare, invitații... Sună familiar. Dar totuși, care e faza? Imediat, dragii mei.

Orkut.com e un efort necomercial afiliat cu Google (din câte scrie pe el) de a crea o rețea socială. Asta înseamnă, un loc unde ai la îndemână informații despre toți cu care te socializezi. Adevărul este că în realitate această listă se reduce la acei cunoscuți de-ai tăi care folosesc Internetul, iar în cazul perfect acolo ar fi chiar toți.

Strămoșul orkut-ului a fost friendster.com, pentru care cei de la Google ofereau 10 milioane de dolari anul trecut. Acest serviciu a prins popularitate enormă în SUA și mai ales în Silicon Valley și Bay Area. Avantajul a fost că spre deosebire de siturile obișnuite de acest gen, friendster-ul oferea cunoștințe prin prieteni.

Mai pot fi și alte scenarii. Să zicem, te duci la Iași și nu cunoști pe nimeni. Intri pe orkut, cauți pe cineva de acolo, vezi dacă aveți cunoștinte comune (acestea apar automat dacă există legături). După aceea contactezi persoana respectivă și îi spui: "nu mă cunoști, dar amândoi îl cunoaștem pe Konstantin, mâine vin la Iași și vreau să-mi arate cineva orașul bla bla bla". Având puțină imaginație găsești modul optim în care-ți poți folosi cunoștințele.

Modul de funcționare

În afară de liste de prieteni, orkut-ul mai pare a avea niște capacități adiționale, printre care mesageria între utilizatori, căutare, rating-uri, precum și comunitățile, care sunt o modalitate avansată pentru grupare de conturi. Ele se pot asocia având orice lucru în comun, fie faptul că locuiesc în același oraș, au lucrat la aceeași firmă sau că sunt fanii lu´ Garcea. Oricine poate crea o comunitate, moderată (ca să te abonezi îți trebuie un approval de la proprietar) sau nemoderată.

Creatorii au mai pus o idee interesantă în orkut. Nu te poți înregistra pur și simplu doar intrând pe sit, ci trebuie să stai cuminte și să aștepți să primești invitație de la un prieten. Invitațiile altora însă le poți trimite fiind înregistrat. Scopul acestei reguli este evident, acela de a dovedi că o rețea intenționând să acopere toată populația Internetului se va răspândi singură, cuprinzând până la urmă pe toți.

În România

La momentul scrierii acestui articol la căutare după România îmi apărea un număr de 98 de persoane. Există și comunitatea numită România cu 103 persoane. Pentru comparație, comunitatea Bulgaria are 52, iar Ungaria 62 de membri. Așa că nu e rău. Sunt sigur că aceste numere vor crește pe măsură ce această modă se răspândeste.

Post scriptum

Pentru mine toate lucrurile apărute în rețea recent, adică blog-urile, flash mob-ul, p2p și rețele sociale înseamnă același lucru. Rețeaua pătrunde în societatea umană schimbând-o spre bine. Mulți au obținut posibilitatea de a se exprima în jurnalele proprii online (blog-uri). Încă un fel interesant de distracție a fost adus în viața internauților de către fenomenul flash mob-ului, ceea ce a însemnat începutul pătrunderii Rețelei în viața din afara firelor și microcip-urilor.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro