Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Tendințe - PC Magazine Romania, Mai 2004

PC-ul, creierul casei tale!

Ștefan Iliescu, Tibor Reman

Despre noțiunea de casă digitală vorbim la timpul viitor, însă nu mai este mult până când discuția va avea loc la timpul prezent, lucru evidențiat și de orientarea ediției din acest an a expoziției internaționale CeBIT. În ultimii ani, popularitatea conținutului în format digital, disponibilitatea pe scară din ce în ce mai largă a legăturilor la Internet și interesul pentru construirea rețelelor pentru acasă au cunoscut o creștere fără precedent. Dacă adăugăm aici dezvoltarea exponențială a tehnologiilor de rețea wireless și răspândirea în masă a dispozitivelor de tipul MP3 player-elor, camerelor foto digitale sau a PDA-urilor, obținem fundația pe care se bazează noul concept de "casă digitală".

În viziunea specialiștilor, casa digitală este un loc în care PC-ul și celelalte echipamente electronice casnice lucrează împreună cu scopul de a furniza diferite fragmente de conținut media, acolo unde vrei tu, în interiorul locuinței. Configurația locuinței digitale poate consta dintr-un ansamblu de mai multe echipamente, însă cea mai importantă dintre acestea va rămâne tot PC-ul, cu funcție de Media Center.

Ca platformă primară de acces la Internet, este de preferat un sistem PC puternic și flexibil pentru crearea, administrarea, stocarea și distribuirea conținutului digital, așa cum ar fi fotografiile, muzica în format digital sau filmele personale.

Configurația casei digitale

În acest moment există două viziuni asupra modului în care va arăta mediul digital de acasă: PC-ul ca Media Center personal și PC-ul ca centru de legătură între diferitele echipamente electronice din casă. În prima variantă, un PC poate transforma dormitorul, camera de zi sau orice altă cameră într-un centru de divertisment multimedia.

Vei avea posibilitatea de a înregistra, prelucra și aduce îmbunătățiri fragmentelor muzicale favorite, sau de a manipula dupa propria dorință conținutul emisiunilor TV favorite. Poți folosi de asemenea PC-ul pentru a viziona filme sau pentru a retușa poze. În plus, te poți bucura de confortul unei telecomenzi pentru a urmări emisiuni la TV, a rula DVD-uri sau asculta muzică.

Cea de a doua variantă se referă la un model de divertisment ceva mai extins.

Astfel, prin folosirea PC-ului împreună cu un adaptor media cu capabilități wireless, te poți bucura de conținut multimedia în orice punct al casei, folosind echipamente electronice care beneficiază de asemenea de capabilități wireless. Adaptorul media permite distribuirea imaginilor sau a sunetului în format digital către un TV stereo, permițând vizionarea pozelor într-un mod mult mai confortabil.

Intel pariază pe tehnologia digitală pentru acasă. La conferința Intel Developer´s Forum (IDF) de la San Francisco din februarie, președintele și managerul general al grupului de dezvoltare a platformelor desktop din cadrul companiei, Louis Burns a declarat că tehnologiile digitale pentru acasă se îndreaptă către "schimbări fundamentale care vor duce la dispariția peste 5 ani a unor companii existente și la avansarea altora noi în postura de lideri de piață". În această perspectivă, Intel a creat un fond de 200 milioane $ pentru dezvoltarea unor tehnologii inovative.

Burns a prezentat la IDF prototipurile a două PC-uri pentru divertisment care ar putea fi lansate chiar în acest an. Purtând numele de cod Sandow și Kessler, cele două sisteme sunt gândite pentru a juca rolul de centru de comandă al conținutului multimedia de acasă. Acestea se vor conecta într-o rețea fără fir cu diferite echipamente electronice, vor rula sistemul de operare Media Center de la Microsoft și vor fi echipate cu procesoare Prescott Pentium 4, respectiv cu un sistem audio de înaltă definiție, dezvoltat în colaborare cu Dolby.

Contestatarii consideră însă că pașii făcuți de Intel (și cei recenți ai Microsoft) se concentrează mult prea mult asupra ideii de PC în centrul divertismentului. "Jucătorii de pe piața PC-urilor sunt interesați în mod evident de transformarea PC-urilor în centre multimedia, dar eu cred că piața echipamentelor din domeniul tehnologiei digitale pentru acasă va rămâne fragmentată" - spune Eric Marks, senior analyst la firma de servicii web AgilePath. "În momentul actual, în majoritatea locuințelor avem la dispoziție un model de furnizare a conținutului pe două canale, bazată pe PC-uri și televizoare. Este loc însă pentru tot felul de echipamente diferite, de concepții noi legate de spațiul în care locuim, care vor administra mult mai multe tipuri de conținut digital".

Craig Barrett, CEO Intel a anunțat la IDF că în al doilea semestru serverele duale cu numele de cod Nocona, precum și un membru al familiei Xeon vor fi dotate cu extensii pentru calculul pe 64 de biți. Analiștii consideră că astfel se creează o amenințare la adresa liniei de procesoare pe 64 de biți de la AMD. În final, Burns a prezentat viitoarele cipseturi Alderwood și Grantsdale, afirmând că "acestea vor reprezenta cea mai importantă dezvoltare în domeniu în ultima decadă".


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro