Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Soluții - PC Magazine Romania, Mai 2004

TrafficInformer

Autori: Lia Tarta, Rareș Rusu, Mihai Runcan, Marius Țânțăreanu

Blocajele în trafic reprezintă o problemă de actualitate. Pentru șoferii ocazionali aceasta poate reprezenta o situație neplăcută. Pentru șoferii profesioniști, care trebuie sa respecte un orar, problemele devin mult mai serioase. Să considerăm exemplul unui șofer profesionist care nu reușește sa livreze marfa la timp datorită blocajelor în traffic, condițiilor meteo nefavorabile, accidentelor sau unor probleme tehnice; renumele companiei sale este afectat în mod negativ, bunurile transportate se pot altera (dacă transportul conține produse perisabile) și compania ar putea fi obligată să plătească despăgubiri. Mai mult chiar, șoferul respectiv ar putea fi pus într-o situație neplăcută, fiind considerat responsabil pentru pagube.

Cum ar fi dacă ar exista o modalitate de a informa șoferul asupra condițiilor de trafic? Multe din problemele de mai sus ar fi evitate. Șoferul ar putea alege o alta rută care conduce spre destinație, sau dacă nu este posibil ar putea găsi un loc de oprire.

Dacă șoferul întalnește asemenea probleme, este vital să raporteze situația pentru ca alți participanți la trafic sa nu fie afectați de aceeași problemă. Astfel, calitatea serviciilor oferite de companie s-ar putea îmbunătăți semnificativ.

De asemenea, compania ar putea fi interesată de localizarea exactă a vehiculelor în orice moment, oferind astfel informații de ultimă oră personalului implicat în luarea deciziilor.

Scopul aplicației "TrafficInformer" este de a oferi o soluție pentru problemele mai sus menționate. Șoferul deține un smartphone conectat la un GPS receiver. Dispozitivul GPS receiver trimite coordonatele geografice la smartphone, care le trimite mai departe serverului de aplicație. Șoferul poate solicita informații despre trafic și vreme sau poate raporta condiții speciale de trafic prin intermediul smartphone-ului. Un raport despre starea vremii poate fi solicitat in functie de directia dorita.

Sistemul construiește o arie virtuală în jurul fiecărui vehicul și în cazul apariției unor evenimente deosebite (accidente, blocaje în trafic, condiții meteo nefavorabile) în aria de interes, șoferul va fi avertizat. Acesta va primi o alertă care va indica detalii asupra evenimentului. Șoferul poate consulta harta regiunii în care se află, hartă pe care vor fi marcate locația curentă a vehiculului și cea a evenimentului. Harta este afișată pe ecranul smartphone-ului, fiind posibilă navigarea pe acesta.

"TrafficInformer" oferă facilități de monitorizare a vehiculelor. Prin intermediul unei aplicații desktop, managerul firmei poate urmări pozițiile vehiculelor și poate accesa diverse facilități de analiză (viteza medie, durata opririlor, traseul urmat, etc.).

Serverul de aplicație accesează periodic un serviciu web care oferă date meteorologice. Acesta este disponibil la adresa http://www.capescience.com și oferă informații din peste 150 de țări și regiuni ale globului. Serverul de aplicație corelează aceste date cu coordonatele geografice ale vehiculelor monitorizate. La cerere, vor fi generate rapoarte meteo ce conțin informații din aria virtuală a fiecarui utilizator. În cazul în care sistemul detectează evenimente care pot afecta siguranța traficului (ninsori abundente, ploi torențiale, polei, etc.) anunță în mod automat toți utilizatorii aflați în aria de influență a acestor fenomene.

Prin intermediul aplicației desktop se poate defini un prag de alertă asociat fiecarui fenomen; spre exemplu, un manager poate decide ca șoferii să fie avertizați în mod automat de către sistem în cazul în care vizibilitatea scade sub 200 m. Aceste setări constituie un profil al companiei, sistemul genarând rapoarte în funcție de acest profil.

Prin "TrafficInformer" am încercat sa rezolvăm o problemă practică prin combinarea unor tehnologii existente, asigurând interoperabilitatea acestora. Sistemul implementează paradigma "context aware" din domeniul dipozitivelor mobile, oferind servicii bazate pe locație.

Combinând diferite tipuri de informații (prognoze meteo, rapoarte de trafic, date despre locația utilizatorului) din surse multiple aplicația oferă informații despre trafic relevante pentru fiecare utilizator.

Conducătorii auto sunt eliberați de sarcinile neplăcute de a consulta periodic prognoze meteo și rapoarte de trafic.

Sistemul lucrează transparent pentru utilizator, acesta fiind notificat in caz de necesitate.

Procesul de colectare a informațiilor și realizare a rapoartelor se desfășoară fără intervenția unui operator uman.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro