Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Soluții - PC Magazine Romania, Mai 2004

Efecte aplicabile asupra unui text (I)

Crearea unui text metalizat

Ionuț Ghionea și Adrian Chivu

În această aplicație se urmărește transformarea unui text simplu, cu un font oarecare, într-unul cu aspect metalic. Acest efect poate fi utilizat în grafica Web, în prezentări multimedia, sigle, afișe etc.

Pentru realizarea efectului se vor folosi în exlusivitate opțiunile din fereastra de dialog Blending options. Acestea stabilesc modul în care sunt combinate layer-ele pentru a obține imaginea finală.

Se creează un document nou, în care se introduce un text ("Metal Text"), cu ajutorul instrumentului Horizontal Type Tool, așa cum se observă în figura 1.

Fig. 1

Analizând paleta Layers, se observă că textul a fost creat automat într-un layer nou. Pentru obținerea efectului metalic dorit, se va accesa fereastra de dialog Blending options, prin efectuarea unui click cu butonul drept al mouse-ului pe layer-ul ce conține textul (figura 2).

Fig. 2

Prima opțiune ce se va modifica va fi color overlay. Se alege pentru text o culoare albastru-metalic, după cum se observă în figura 3.

Fig. 3

Deoarece o suprafață metalică nu are o culoare uniformă, va trebui să se aplice un joc de lumini peste textul colorat. Aceasta se realizează activând opțiunea Satin. Parametrii se aleg astfel: Blend Mode: Multiply, culoarea: negru, Angle: 120, Distance: 7 px, Size: 14px. Se va alege un contur la aprecierea utilizatorului pentru parametrul Contour și se va bifa opțiunea Invert. Rezultatul este cel din figura 4.

Fig. 4

Pentru ca textul să capete un aspect tridimensional se activează opțiunea Bevel and Emboss. Pentru această opțiune se pot păstra parametrii impliciți, dar se vor bifa opțiunile Contour și Texture, păstrând de asemenea parametrii impliciți (figura 5).

Fig. 5

Se observă deja că textul prezintă o textură și un contur. Textura poate fi modificată după dorința utilizatorului.

Accentuarea conturului textului se face bifând opțiunea Stroke. Pentru aceasta se aleg următorii parametri: Size: 1px, Position: outside, Blend Mode: normal, Opacity: 100%, Fill type: color (se alege de preferință o nuanță de gri).

Ultima opțiune modificată în cursul acestei aplicații este Drop Shadow, care creează efectul de distanțare a textului față de fundal. În funcție de culoarea acestui fundal se stabilește și culoarea umbrei.

Efectul final este cel din figura 6.

Fig. 6

Prin modificarea diferiților parametri ai opțiunilor prezente în fereastra de dialog Blending Options se vor obține diferite alte efecte. Un exemplu este cel din figura 7.

Fig. 7


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro