Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Soluții - PC Magazine Romania, Mai 2004

Din alb-negru în color

Ionuț Ghionea și Adrian Chivu

În această aplicație se prezintă o tehnică de colorare a imaginilor alb-negru (de fapt, în nuanțe de gri) pentru a obține imagini color, cât mai realiste. Tehnica se poate utiliza pentru recondiționarea vechilor fotografii sau filme alb-negru. În cazul filmelor, prelucrarea acestora trebuie efectuată cadru cu cadru.

Ca imagine de lucru se consideră cea din figura 1. Această imagine trebuie transformată astfel încât floarea să devină galbenă, iar tulpina, frunzele, cât și plantele din planul îndepărtat, verzi.

Figura 1

Ca etapă preliminară, în cazul în care imaginea inițială prezintă pete de altă culoare sau este ea însăși ușor colorată din cauza vechimii (de exemplu, sepia) este recomandată aplicarea efectului Desaturate din meniul Image -> Adjustments, pentru obținerea unor nuanțe "curate" de gri.

La deschidere, imaginea conține un singur layer, numit Background, apoi se creează un nou layer folosind comanda New Layer din meniul Layer. Acestuia i se impun următoarele caracteristici: Opacity = 100%, Mode=color, așa cum se observă în figura 2.

Figura 2

Având grijă ca layer-ul Layer 1 să fie cel curent (el este automat selectat la creare), se va alege din paleta de culori o nuanță de galben, iar în paleta de instrumente se selectează pictograma Brush. Pentru început, opacitatea instrumentului Brush se va seta la circa 50% pentru colorarea marginilor petalelor, urmând apoi să fie crescută la 100% pentru a le colora centrul.

Cu instrumentul Brush se desenează cu atenție pe layer-ul nou creat (Layer 1), peste suprafața petalelor, obținându-se o nuanță galbenă, care este influențată de nuanțele de gri din layer-ul Background. Pentru accentuarea realismului imaginii se vor colora petalele din imediata vecinătate a discului florii cu o nuanță de portocaliu. Rezultatul este cel din figura 3.

Figura 3

Se continuă în mod similar colorarea tulpinii și a frunzelor florii, utilizând diverse nuanțe de verde, pe același layer, obținându-se imaginea din figura 4.

Figura 4

Pentru colorarea fundalului se vor utiliza mai multe nuanțe de verde pentru plante și, eventual, albastru pentru cer. În unele cazuri este necesar să se corecteze imaginea finală folosind opțiunea Hue/Saturation din meniul Image -> Adjustments pentru layer-ul Background. În final, cele două layer-e se pot combina într-unul singur utilizând comenda Flatten image din meniul Layer.

În figura 5 este prezentată imaginea obținută din combinarea layer-elor Background și Layer 1, iar în figura 6 este afișat doar layer-ul Layer 1, așa cum a fost colorat de către utilizator.

Figura 5 și Figura 6

Procesul de transformare a unei imagini alb-negru într-o imagine color are la bază o metodologie relativ simplă, dar necesită foarte mare atenție și răbdare.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro