Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Mai 2004


Tinerii în mod natural sunt nonconformiști, gata să atace establishment-ul, fiind adepții democrației.


Irina Athanasiu
Profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea "Politehnica" București.

A fost o dată ca niciodată

De mult de tot, în alt secol, pe vremea când GURU (Grupul Utilizatorilor de UNIX din România) organiza conferințele ROSE (Romanian Open System Event) în care încerca să convingă comunitatea TI românească în legătură cu viitorul sistemului de operare Linux, un reporter m-a întrebat: "Care este diferența dintre Windows și UNIX?". Era în ´96, în plină campanie electorală așa că am răspuns - aceeași ca dintre conducerea de către un despot luminat și o democrație.

Indiferent câți dintre utilizatorii Windows își doresc o schimbare, este privilegiul despotului să decidă dacă și când se face. Și întotdeauna despotul știe mai bine ce le trebuie supușilor, el este cel care stabilește condițiile compromisului performanță/preț implicat de acordarea a orice.

În UNIX (în varianta Linux) era suficient ca un grup de programatori/utilizatori să dorească o nouă facilitate, să o implementeze, să o facă accesibilă și acceptată de un număr semnificativ de utilizatori și ea devenea parte a sistemului. Lumea academică era în întregime adepta UNIX. Universul Windows - al produselor cu licențe scumpe era practic interzis universităților, școlilor. Tinerii în mod natural sunt nonconformiști, gata să atace establishment-ul, fiind adepții democrației. Cei maturi tind să apere ce au obținut (căpătat), să mențină starea curentă chiar dacă este inconfortabilă.

Gândindu-ne la "ego-ul" programatorilor, despotul luminat nu permite să existe decât un nume - Microsoft și poate Bill. În lumea UNIX au existat și există multe nume celebre.

A trecut de atunci o vreme. Oare despotul a devenit mai despotic sau s-a mai luminat? Cât de democratică a rămas democrația?

Despotul pare mai interesat de dorințele supușilor. Dar continuă să ia hotărâri bruște anulând versiuni de sisteme de operare sau moduri de licențiere a produselor, renunțând la tehnologii și preluând altele pentru că "așa este mai bine". A început însă să investească în cercetare, a "cumpărat" multe minți luminate. A descoperit potențialul reprezentat de viitorii profesioniști și curtează universitățile și școlile din toată lumea (http://research.microsoft.com/ collaboration/university/). În același timp este atât de puternic încât negociază și încheie acorduri cu guverne. Cum stăm cu democrația? Și aici lucrurile s-au schimbat, maturizarea sistemului a însemnat stabilitate, respectabilitate dar și imobilitate. Au apărut și în lumea Linux persoane cu costum și cravată. Nici nu se putea altfel în condițiile în care cei mari: IBM, Sun, HP au intrat în poveste. Și în legătură cu Linux au apărut procese prin care se cer daune cu valori astronomice. Averile se fac utilizând Linux-ul nu dezvoltându-l. Democrația nu se mai străduiește atât de tare să se păstreze în afara lumii banilor. Vechii activiști se transformă în oameni de afaceri cu tot ce implică această schimbare.

Concurența le-a priit amândurora, a avut loc un transfer de tehnologii și chiar de concepte. Au apărut în limbajul Microsoft termeni ca: portabilitate, protocoale neproprietare etc. În același timp pentru Linux au apărut interfețe grafice prietenoase, variante de domeniu public a produselor pentru activități de birou etc. Tot mai multe produse ale "altora" au variante pentru Windows și pentru Linux.

Având în vedere reacțiile susținătorilor, uneori pare că cele două reprezintă ceva de tip curent religios. Multe dintre preceptele propăvăduite nu sunt însă diferite și sigur nu sunt unele corecte și altele greșite. Adepții fiecărui curent nu au răbdare să înțeleagă ce se întâmplă "dincolo". Fanatismul nu este o idee bună indiferent de religie. Sunt convinsă că unii dintre prietenii mei o să considere o blasfemie faptul că îmi permit să compar cele două lumi și nu exprim o părere tranșantă despre superioritatea unei organizări asupra celeilalte.

Cred că răspunsul meu de acum opt ani nu mai este întru totul valabil. Acum diferența dintre cele două ține mai mult de modelul de afacere (cum se fac banii) decât de altceva. Chiar dacă s-a plecat cu motivații și abordări diferite scopul curent este același. Am avut noroc că au existat ambele modele. Datorită acestui fapt lumea TI în ansamblul ei este mai bună, decât dacă ar fi existat numai unul dintre ele. Așa rezultă care erau limitele comparației mele cu iz politic.

Sper că există undeva niște tineri care lucrează la o idee nouă cu care să îi concureze pe cei mari. Și să fie observați de cei mari abia când va fi prea târziu.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro