Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Timpul Liber - PC Magazine Romania, Aprilie 2004

Call of Duty

Dacă sunteți fan al jocurilor pe PC nu se poate să nu fi auzit de Activison Inc.! E aceeași companie care a scos pe piață nume precum Doom II, Medieval - Total War, Battlezone, Quake III, Return to Castle Wolfenstein și încă multe altele care au avut un succes la fel de răsunător.

V-am adus aminte de ei pentru că și ultimul joc pe care îl prezentăm este tot sub sigla Activision. Nu este singurul atu al jocului, echipa producătoare este Infinity Ward, aceeași care a realizat și Medal of Honor: Allied Assault. Cu toată explozia jocurilor "first person shooter" (FPS) având ca temă al doilea război mondial, ați putea avea impresia că nici acesta nu se va face remarcat în mod special sau nu va aduce nimic nou. Echipele producătoare reprezintă însă una din garanțiile calității jocului iar inovațiile nu sunt necesare în acest caz, producătorii dorind doar să perfecționeze un stil deja existent. Ceea ce au și reușit!

Există 24 de misiuni disponibile în care veți putea fi alături de forțele aliate în lupta împotriva Germaniei naziste. Nimic nou până acum! Pe parcursul jocului nu veți păstra însă același erou, Activision optând pentru câteva personaje de naționalități diferite. Veți fi transpus mai întâi în pielea soldatului american Martin, a sergentului britanic Evans și spre sfârșit a recrutului sovietic Alexei. Am spus "recrut" pentru că jocul urmează câteva scenarii extrem de realiste din luptele de la Stalingrad. Soldații sovietici care tocmai au coborât din bărci sunt împinși spre bateriile naziste fără arme sau experiență. Veți nimeri în mijlocului acestui haos doar cu un încărcător și aveți de ales între gloanțele inamice sau cele ale compatrioților dumneavoastră. Bineînțeles, asta doar dacă încercați să fugiți pentru că "părintele" Stalin nu iartă dezertorii! Dacă supraviețuiți acestei prime încercări atunci veți fi promovat la rangul de lunetist pentru ca mai apoi să deveniți comandant de tanc. Trebuie să contați însă și pe ajutorul camarazilor care vă vor ajuta pe parcursul misiunilor pentru a reuși.

Povestea este foarte asemănătoare cu cea a jocului Medal of Honor, urmărind scenarii autentice din cel de-al doilea război mondial însă din perspectiva a trei personalități diferite de această dată. Așadar veți găsi multe din armele folosite în acea perioadă, precum pistolul Colt, carabina M1, mitraliera Tompson sau celebra pușcă rusească Mosin-Nagant. Aspectul lor este pe cât se poate de realist și sistemul de țintire împreună cu reculul au fost perfecționate și pot câștiga în comparația cu orice alt joc de acest tip. Motorul folosit este același cu cel al Quake III însă îmbunătățit pentru a oferi un randament maxim.

Grafica este la rândul ei deosebită, existând câteva efecte speciale unice cum ar fi efectul explozilor de obuze ("shellshock"). Când jucătorul este prins lângă acestea caracterul cade la pământ, imaginea devine distorsionată și sunetul se pierde în fundal în timp ce toate funcțiile se desfășoară cu încetinitorul. O exprimare grafică perfectă a confuziei dintr-o scenă de război. Nu veți fi penalizați însă deloc pentru acest tip de efecte, jocul rulând la fel de bine și pe unele sisteme mai slabe. În același spirit practic Activision a renunțat la escapadele de ore întregi în care jucătorul se pierdea deschizând uși peste uși pentru a ajunge la destinație.. Așadar dacă în Call of Duty întâlniți vreo ușă care este închisă înseamnă că așa va și rămâne!

"Coloana sonoră" nu este mai prejos, oferind adevărate clipe de amețeală. Fiecare armă are un semnal audio unic așa încât poate fi recunoscută ușor după sunetul produs. Chiar și atunci când nu există nici o împușcătură care să răsune în apropiere tot veți auzi în fundal zgomote care vă vor da de înțeles că sunteți pe un câmp de luptă și prin urmare în mijlocul acțiunii, sporind astfel tensiunea ambientală. Există și o orchestră pe care o veți auzi din când în când, care are rolul de a adauga un efect cinematic scenelor. Însă cu siguranță vă vor captiva mai mult atenția momentele în care întreaga gamă de sunete specifice războiului se va răsfrânge în scene singulare.

Un dezavantaj vizibil este din păcate durata scurtă a campaniilor single-player pe care chiar și un jucător novice le poate termina în câteva ore. Din fericire chiar dacă ați terminat misiunile, Call of Duty vă oferă posibilitatea de a continua jocul într-un mod multiplayer alături de un număr maxim de 32 de jucători. O trăsătură interesantă a modului muliplayer constă în "killcam", o cameră care vă permite să retrăiți ultimele 5 secunde de viață prin prisma a ceea ce a văzut ucigașul dumneavoastră. Așadar veți ști dacă acesta a trișat în vreun fel iar cei care s-au pretat la așa ceva pot fi scoși ulterior din joc.

Chiar dacă echipele de la Activision și Infinity Ward nu aduc nici o inovație tematică sau chiar de ordin grafic ori sonor totuși Call of Duty este unul din cele mai bine realizate FPS-uri având ca temă al doilea război mondial. Prin urmare nu putem decât sa vi-l recomandăm.

Cheats

Apăsați clic dreapta pe shortcut-ul de la Call of Duty de pe desktop sau din locul în care o aveți, iar apoi selectați "Properties". Se adaugă următoarea linie de comandă +set monkeytoy 0 +set sv_cheats 1 (sau +set thereisacow 1337 +set developer 1 +set sv_cheats 1 +set monkeytoy 0 dacă nu va merge prima) la rubrica target din proprietățile acesteia.

După aceasta apăsați tasta [~] în timpul jocului pentru a deschide și închide consola. Odată deschisă introduceți oricare din comenzile următoare în funcție de efectul dorit. Dacă vă apare cumva scris "sv_ cheats are read only" atunci introduceți înainte de a activa codurile dorite urmatoare comandă: set random sv_cheats 1.

Tipul jocului: FPS/Acțiune/WWII

Cerințe minime de sistem:
Procesor: Pentium III la 700MHz sau echivalentul;
Placă video: 32 MB cu accelerator 3D;
RAM: 128 MB;
CD-ROM: 8X
Spațiu pe HDD: 1,4 GB
Placă de sunet 3D compatibilă Microsoft Windows ;
Sisteme de operare: Windows 98/98SE/ME/2000/XP
DirectX 9.0a

Cerințe recomandate de sistem:
Procesor: Pentium III la 1.8 GHz sau echivalentul;
Placă video: GeForce 4 Ti4600 sau Ati Radeon 128mb
RAM:256 MB;
CD-ROM: 52X
Spațiu pe HDD: 1,4 GB
Placă de sunet Creative Labs Audigy;
Sistem de operare Windows XP
DirectX 9.0a

Ofertant: www.gameshop.ro Preț informativ: 38,5€ fără TVA.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro