Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Timpul Liber - PC Magazine Romania, Aprilie 2004

Fenomenul

Ovidiu Alboiu

Hattrick este un joc online despre care se discută cu convingere atât în autobuz dar și la terasă, pe stadion cât și la școală, la serviciu dar și în hypermarket. Și nu doar în România. Dacă este să ne luăm după numărul de useri activi, Topul 10 pe națiuni arată cam așa: Suedia (26.680), Olanda (23.882), Elveția (18.302), Argentina (18.301), Spania (18.180), Belgia (17.597), Germania (14.053), Danemarca (10.554), Polonia (8.846) și România (8.663). Ca performanțe realizate, HT-ul românesc se mândrește cu titlul de Campioană Mondială de juniori câștigat în 2003, ediție organizată chiar de România. Dar să nu mai pierdem timpul cu statistici și să vedem cum se joacă și ce satisfacții oferă Hattrick-ul pentru fanii săi.

Intrând la www.hattrick.org completezi un formular de înscriere iar peste câteva zile ești fericitul proprietar al unei echipe de fotbal proaspăt înscrisă într-o ligă inferioră din țara ta de aplicație. Pentru început clubul tău dispune de un lot de 18 jucători, incluzând aici și antrenorul care poate juca în caz de nevoie. Fiecare din jucători are nominalizate o serie de calități, acordate în mod aleator, cum ar fi capacitatea de conducere a jocului, de rezistența fizică, de a marca sau de a apăra. Obiectivul tău este de a plasa în schema de joc jucătorii cu calitățile necesare fiecărui post. Nu este greu de ghicit ce se întămplă dacă, din greșeală sau ignoranță, vei introduce în atacul echipei tale un jucator cu abilități de portar. Forma jucătorilor este și ea foarte importantă atunci când decizi echipa ce intră pe teren, un jucător bun în formă proastă având o evoluție mai slabă decât un jucător acceptabil în formă bună. Iar forma jucătorilor variază în mod destul de puțin controlabil.

Ce poți face în continuare la echipa ta? Începi să investești în centrul de juniori, angajezi antrenori secunzi și diverși alți specialiști, cum ar fi doctori, psihologi, masori și economiști. Poți trece apoi la creșterea capacității stadionului, evident pe măsura creșterii numărului de suporteri. Dacă bugetul clubului permite poți să încerci transferarea unor jucători pe posturile deficitare. Banii sunt o problemă delicată și în Hattrick. Ai 6 milioane lei în cont la preluarea clubului (paritate 20 lei pentru un euro) iar în momentul când datoriile depășesc 4 milioane lei primești interdicția de a cumpăra alți jucători, evident ca măsură de prevedere. Dacă lucrurile continuă să meargă prost și datoria depășește 10 milioane atunci se declară falimentul grupării pe care o patronezi și poți să depui cerere pentru o nouă echipă.

Calea cea mai bună pentru a construi o echipă solidă este antrenarea sistematică a unui compartiment al echipei format, de preferință, din jucători de 17-19 ani, acesta fiind segmentul de vârstă care progresează cel mai repede prin antrenament. Astfel jucătorilor le crește valoarea, au evoluții mai bune și pot fi transferați pe sume cu multe zerouri. Evident, e nevoie de răbdare pentru că o creștere substanțială a calităților și valorii jucătorului se obține după un număr variabil de săptămâni de antrenament, între 5 și 9 pentru grupa de vârstă menționată. Evident în condițiile în care antrenorul echipei are calitatea solid. Altfel antrenamentul este întârziat cu una sau mai multe săptămâni, lucru valabil și în cazul creșterii vârstei jucătorilor antrenați. Există diferențe mari între numărul jucătorilor ce pot fi antrenați: cei care antrenează portari pot antrena doar doi, fundașii se pot antrena câte zece cel mult, iar mijlocașii centrali și atacanții maxim câte șase. În schimb portarii cresc o treaptă în cel mult cinci săptămâni iar fundașii pot aștepta și nouă săptămâni pentru a progresa.

O echipă joacă săptămânal două partide, una oficială, sâmbăta și una amicală, miercuri, ambele la ora 11.00, dacă se desfășoară în România. Meciurile de cupă, în sistem eliminatoriu, încep înaintea primei etape a campionatului și se desfășoară pe timp de 14 săptămâni ca și acesta. Experiența acumulată de jucători în meciurile de cupă este dublă față de meciurile de campionat, dar maximum de experiență se acumulează în meciurile echipei naționale. Echipele de club ce dețin jucători de națională beneficiază astfel de creșterea accelerată a experienței acumulate de aceștia.

Fiecare partidă este transmisă în direct, toate fazele importante ale meciurilor fiind cuprinse apoi în raportul de meci.

Acesta poate fi consultat ulterior în orice moment, fiind un instrument util pentru analiza meciurilor echipelor adverse. Jucătorii primesc note pentru evoluția individuală exprimate ca număr de stele în funcție de forma de moment și de calitățile deținute de aceștia. Evoluția echipei este cuantificată în schimb prin acordarea de calificative pentru fiecare compartiment de joc. Ratingul liniei de mijloc este foarte important, funcție de acesta echipa primind posesia balonului și implicit un număr mai mare sau mai mic de ocazii de gol. Fructificarea acestora depinde de calitățile atacului propriu și de tăria apărării adverse, incluzând aici și portarul.

Jocul ca atare este absolut gratuit. Cei care doresc să beneficieze de o serie de facilități (ce nu aduc vreun avantaj sesizabil față de ceilalți competitori), sprijinind în același timp și dezvoltarea aplicației, pot achiziționa pachetul Supporter, plătind o taxă de 3,67 lire sterline per trimestru, evident online, cu un card care suportă astfel de tranzacții.

Deci se poate spune că acest joc este un fel de "locomotivă" a sistemului de plăți online în rândul românilor. Și este vorba de tineri cu vârsta medie de 22 de ani, lucru care ar trebui să ne bucure pe toți.

Ca o concluzie pot să vă fac o mărturisire: Hattrick este un joc pentru microbiștii de toate vârstele, dar un joc ce nu propagă nici violența, nici rasismul, din contră, este o punte extrem de solidă între popoarele lumii, poate chiar mai eficientă și curată decât fotbalul real.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro