Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Timpul Liber - PC Magazine Romania, Aprilie 2004

Ochii roșii

Ionuț Ghionea și Adrian Chivu

Efectul de "ochi roșii" (red-eye) este una dintre problemele cele mai cunoscute și deranjante cu care se întâlnesc fotografii. Efectul apare datorită reflexiei luminii de intensitate foarte mare a blitz-ului pe retină. Deși majoritatea aparatelor de fotografiat moderne prezintă diverse modalități de reducere a acestui efect, experiența a demonstrat că nici una nu este în totalitate eficientă. Vom utiliza Adobe Photoshop pentru înlăturarea totală a acestei probleme.

O modalitate simplă, ce poate fi aplicată în majoritatea programelor de prelucrare a imaginilor, este: selectarea regiunii și modificarea nuanțelor de culoare folosind Hue/Saturation.

Prima etapă, selectarea cu precizie a conturului zonei roșii a irisului folosind Magic Wand. Acesta poate selecta porțiuni de imagine a căror culoare este aproximativ aceeași. Recomandăm mărirea cu Zoom a imaginii până la evidențierea pixelilor. Dacă zona selectată inițial nu este cea dorită se poate modifica prin adăugarea sau eliminarea unor pixeli. Adăugarea de noi pixeli se face prin folosirea aceluiași instrument de selectare cu tasta Shift apăsată, iar eliminarea de pixeli din selecție, prin menținerea tastei Alt apăsata. De asemenea, se poate modifica parametrul Tolerance, ce influențează instrumentul Magic Wand. După stabilirea zonei finale de selecție, marginile ei pot fi netezite cu ajutorul opțiunii Feather, aflată în meniul Select, pentru evitarea trecerilor bruște de culoare între zone adiacente (Figura 1).

Figura 1

Următoarea etapă constă în schimbarea culorii zonei selectate. Astfel, se va folosi opțiunea Hue/Saturation din meniul Image -> Adjustments. În fereastra de dialog Hue/Saturation se deplasează cursorul valoric Saturation la valoarea -100, iar cursorul valoric Lightness la valoarea -30 (Figura 2). Parametrul Saturation controlează intensitatea culorilor din imagine. La valoarea minimă (-100) rezultă o imagine în nuanțe de gri, iar la valoarea maximă (+100) rezultă o imagine cu culori foarte intense. Parametrul Lightness controlează luminozitatea.

Figura 2

O altă modalitate de înlăturare a efectului de "ochi roșii" se bazează pe un element specific al programului Adobe Photoshop, și anume pe utilizarea layer-elor. Acestea reprezintă planuri de lucru suprapuse, fiecare dintre ele putând fi modificat individual. Imaginea finală rezultă din compunerea acestor layer-e. Orice imagine Photoshop dispune de un layer implicit, denumit Background.

În prima etapă a schimbării culorii ochiului se creează un nou layer prin duplicarea celui implicit, utilizând comanda Duplicate Layer... din meniul Layer. Noul layer primește de la utilizator un nume (Retina) și este poziționat implicit deasupra layer-ului Background, care rămâne întotdeauna fixat pe poziția cea mai de jos.

În Figura 3 se observă paleta Layers conținând cele două layer-e, ambele active.

Figura 3

A doua etapă este transformarea imaginii color din al doilea layer (Retina) în imagine alb-negru (nuanțe de gri), cu ajutorul comenzii Desaturate din meniul Image -> Adjustments. Această comandă are ca efect pozitiv dispariția efectului de "ochi roșii", iar ca efect negativ dispariția tuturor culorilor din imagine.

Acum combinăm elementele de interes din cele două layer-e: ochiul din layer-ul Retina și restul imaginii din layer-ul Background. Combinarea se realizează utilizând o mască de layer, ce reprezintă o imagine în nuanțe de gri: pentru punctele albe ale sale este vizibil doar layer-ul Retina, pentru punctele negre este vizibil doar layer-ul Background, iar pentru punctele gri cele două layer-e sunt combinate într-o proporție dependentă de luminozitatea acestor puncte.

Pentru layer-ul Retina se creează o mască prin folosirea comenzii Add Layer Mask din meniul Layer, cu opțiunea Hide All. În acest mod va fi vizibil doar layer-ul Background. Pentru a face vizibil ochiul în nuanțe de gri din layer-ul Retina se va selecta întâi masca printr-un click pe pictograma corespunzătoare ei din paleta Layers. Apoi, folosind instrumentul Brush, se desenează cu atenție peste suprafața ochiului roșu, dezvăluind, doar în acea zonă, layer-ul Retina. Apare, astfel, în imaginea color finală, ochiul în nuanțe de gri, așa cum se observă în Figura 4. Această modalitate de înlăturare a efectului de "ochi roșii", deși este mai complicată are avantajul că permite modificarea în orice moment atât a culorii ochiului, cât și a celorlalte culori din imagine.

Figura 4

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro