Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Timpul Liber - PC Magazine Romania, Aprilie 2004

Hristos a-nviat

Dan Iancu

Având în vedere subiectul și perioada rog cititorii să mă ierte, dar la acest subiect nu voi face aprecieri și nici nu voi prezenta situri total neinspirate. Voi face doar mici observații pentru îndreptări viitoare. Desigur sunt situri mai reușite, altele mai puțin, dar fiecare poate judeca singur conform așteptărilor sale. Doresc doar să vă plimb pe la mânăstiri și să vă spun câteva cuvinte despre ele.

Mânăstiri ortodoxe

Situl este o poartă de plecare într-un periplu ortodox. Puteți vedea aici așezăminte monahale din toate colțurile lumii, iar România are un loc de cinste prin cele peste cinci sute de mânăstiri prezentate. De aici am plecat și eu. Ca observație mi-aș fi dorit o mai mare acoperire imagistică și este păcat că există destul de multe locuri unde la adresă figurează "N/A". În schimb aici veți găsi o mulțime de legături către siturile personale sau nu ale respectivelor lăcașuri. (www.orthodox-monasteries.com/)

Mânăstiri nemțene

Cei care au făcut situl județului Neamț au găsit de cuviință să includă o bogată colecție de pagini dedicate mânăstirilor nemțene. Este o bună pildă pentru alții. Aici veți găsi cam toate informațiile necesare pentru a merge acolo sau pentru a vă construi un pelerinaj. Pe lângă istoric, paginile conțin imagini frumoase și descrieri ample. Un sit ce merită a fi vizitat. (www.neamt.ro/Info_utile/Manastiri/index.html)

Voroneț

Nu se putea ca în pelerinajul nostru virtual să nu trecem pe la Voroneț, supranumită Capela sixtină a Ortodoxiei. Situl este unul interesant la care autorii au vrut să îmbine modernul cu veșnicia. Fotografii inclusiv cu detalii interesante stau la dispoziția privitorului, o introducere în flash excelentă și un tur virtual ar fi principalele atracții ale sitului. Neinspirate mi s-au părut sunetele scoase la atingerea butoanelor, dar și a frescelor, sau anumite comentarii. Mai am o sugestie. Informațiile să fie puse mai omenește, iar nu pe o fâșie prea îngustă să fie citite ca lumea. (www.voronet.suceava.ro/)

Agapia

Nu înțeleg dorința autorilor de-a surprinde auzul cu tot soiul de sunete. Mie o mânăstire, mai ales Agapia, îmi sugerează calm și reculegere. Poate, ar fi bine, ca înainte de a introduce tot soiul de efecte tehno creatorii să aibă în cap această idee. Altfel situl este frumos și oferă cam tot ce te aștepți de la el fără să surprindă. (www.agapia.neamt.ro/)

Putna

Un alt loc important al ortodoxiei românești este fără doar și poate mânăstirea Putna. Cum suntem în an jubiliar, 500 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, aici veți găsi slujba și acatistul sfântului, precum și alte informații importante. Avem și o colecție de fotografii cu care, cei ce nu pot merge acum, să se delecteze. Am totuși o observație. Fonturile folosite la meniuri și prezentări nu sunt întotdeauna bine alese. Aș prefera să fie neserifate și un contrast mai bun. De obicei Albastrul închis pe negru obosește. (www.putna.ro/)

Athos

Muntele sfânt Athos este pentru creștinii ordodocși un important centru cultural și religios. Vă las în compania unor situri dedicate lui pentru a descoperi frumusețile și eventual dorința unui pelerinaj. Desigur, din păcate, doar bărbații pot intra acolo. Pentru femei rămân doar fotografiile și un eventual tur cu vaporul. (www.macedonian-heritage.gr/Athos/)

Bogdana

Am ales mânăstirea Bogdana pentru că pe lângă ea va fi un frumos așezământ dedicat copiilor denumit "Sfântul Ierarh Leontie". Mi s-a părut importantă decizia de a face această prezentare chiar dacă așezământul nu este încă gata. Sau poate din acest motiv. Din păcate ar fi bine să fie terminate și paginile în celelalte limbi anunțate sau e de preferat ca acestea sa nu fie prezente doar cu supărătorul "under construction". (www.bogdana.ro/)

Mai vezi și:

www.culture.gr/
www.barnova.ro/
www.cimec.ro/Gazduite/Antim/home.html
www.credo.ro/ratesti/
www.episcopia-ramnicului.ro/manastiri.html
www.golia.ro/golia.html/
www.manastiri.go.ro/
www.sfanta-maria.ro/
www.simbata.ro/ro/manastire.htm
www.vojvodina.com/kultura/html/manastiri1.htm
www.manastirea-rohia.ro
www.manastireabrancoveanu.ro
www.manastirea-teghea.ro


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro