Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Tendințe - PC Magazine Romania, Aprilie 2004

Viitorul la CeBIT 2004

Ștefan Iliescu, Cristian Lăcraru

În ultimii trei ani reducerea costurilor a fost prioritatea numărul unu în lumea TI. Odată cu revigorarea economică înregistrată în ultimele luni, bugetele companiilor din domeniu au crescut, anul 2004 fiind foarte promițător din punct de vedere al inovațiilor ce se anunță. Acesta este contextul în care s-a desfășurat CeBIT 2004, cel mai mare târg TI din lume, în încercarea de a creiona posibilele descoperiri tehnologice ale următorilor ani.

Provocările strategice pentru următorii trei ani aduc în discuție termeni precum arhitectura autonomă și flexibilă, administrarea proceselor, fabrica digitală, administrarea costului și infrastructura mobilă - de la rețele locale wireless până la rețele internaționale bazate pe IP. Alte teme importante se referă la securitate, având în vedere că aceasta implică accesul la informații, precum și la noțiunea de e-guvernare, care nu constă doar în modernizarea infrastructurii administrației publice, ci și la reducerea drastică a costurilor suportate din bugetul public. Un studiu recent efectuat în țările Uniunii Europene a arătat că pentru fiecare EURO investit în TI se generează un profit de 1,80 EURO.

Încercând să anticipeze, specialiștii din domeniu au purtat numeroase discuții pe marginea a ceea ce ei numesc "adaptive computing", "utility computing" sau "organic IT". Viitoarele arhitecturi vor trebui să se bazeze pe noi strategii și tehnologii care să includă servere virtuale și echipamente de stocare, combinând toate resursele întreprinderii în rețele de tip grilă.

Descoperirile cercetătorilor în domeniu s-au bucurat de o atenție deosebită la CeBIT 2004. Universitățile și instituțiile de cercetare încearcă să creioneze viitorul prin dezvoltarea de produse de tipul materialelor textile inteligente, ecranelor care se fac sul, microsistemelor autonome sau a creaturilor digitale care să asiste utilizatorii în munca lor. Și asta nu e tot, cercetătorii pregătesc câteva tehnologii care vor schimba nu doar modul în care lucram, ci și viața privată a fiecăruia dintre noi. Noțiunea de Inteligență Ambientală cuprinde acele tehnologii create cu scopul de a ne face viața mai ușoară: computere de dimensiuni microscopice, încapsulate în obiecte de folosință zilnică, cu capacitatea de a comunica wireless și de a se adapta nevoilor tale. Astfel, casa în care locuiești devine mai confortabilă, consumul de energie se reduce, munca de la birou devine mai eficientă, mașina știe deja unde se află blocajele din trafic și care este ruta ocolitoare cea mai eficientă, iar accesoriile devin mult mai prietenoase datorită abilității de a recunoaște vocea utilizatorului, expresia facială sau gesturile.

Tendințele următorilor ani pot fi încadrate în trei mari categorii: telecomunicații și tehnologia informației, computere și stocare, software și securitate.

Telecomunicații

Principala preocupare în acest sector se referă la optimizarea lățimii de bandă pentru divertisment și afaceri. În zonele urbane se preconizează extinderea rețelelor - UMTS pentru transmisii de voce și date. În același timp, primele două generații de protocoale mobile își consolidează poziția (GSM cu transmisii de 9,6 kbps și GPRS cu 115 kbps). Viitorul se pare că va aparține infrastructurilor de tip UMTS, cu rate de transmisie de 2,5 Mbps. În plus, tendința principală constă în convergența serviciilor de comunicații cu serviciile Internet, totul rezultând în servicii mobile multimedia de imagine, sunet, voce, video și date.

În termenii rețelelor de calculatoare, elementele cheie se referă la telefonia prin Internet (Voice over IP), nivele îmbunătățite ale serviciilor pentru aplicații broadband, securitate îmbunătățită și mobilitate.

Tehnologia informației

Gama echipamentelor mobile care folosesc UMTS, GPRS, Bluetooth sau Wireless LAN se extinde în fiecare zi. O categorisire sumară a acestora ar include: calculatoare mobile (notebook-uri, PDA-uri, tablet PC-uri și cărți electronice), sisteme de comunicație (telefoane inteligente și telefoane mobile) și echipamente de divertisment (camcodere, console de jocuri, camere digitale, playere audio și video).

În sectorul perifericelor de birou piața se îndreaptă destul de clar către echipamente multifuncționale, care pot tipări, copia, trimite fax, scana și trimite e-mail-uri. Îngrijorarea cea mai mare în acest domeniu se leagă de costurile asociate utilizării respectivelor echipamente. Un studiu recent a arătat că 57% din cheltuielile cu perifericele de birou merg pe hardware, consumabile și întreținere, în timp ce restul banilor se duc spre costuri ascunse sub formă de software și administrare. Specialiștii au dezvoltat astfel unelte speciale de monitorizare, capabile de a urmări eficiența costurilor. Ca noutate, în viitor vom putea folosi un toner laser care prezintă capacitatea de a se separa de hârtie atunci când aceasta este încălzită. Astfel, hârtia poate fi reutilizată.

Locul monitoarelor CRT va fi luat cu siguranță de mult mai arătoasele LCD-uri. Acestea din urmă au scăpat de dezavantajul prețului odată cu scăderea acestuia către limite acceptabile de către marea masă a utilizatorilor.

În sectorul divertismentului sunt de notat ecranele TV cu plasmă care sunt capabile de a afișa imagini primite prin intermediul conexiunilor wireless dinspre diferite echipamente digitale prezente în casă.

Computere și stocare

Prețurile sistemelor notebook au scăzut cu peste 25% în ultimul an, generând o rată de creștere a vânzărilor mai rapidă decât cea înregistrată de piața sistemelor desktop. Cu toate acestea, la nivel global, sistemele desktop reprezintă două treimi din vânzările totale de PC-uri. În ciuda scăderii de preț pentru notebook-uri următoarea perioadă va găsi desktop-ul tot în poziția de lider.

Performanțele serverelor s-au îmbunătățit în ultima perioadă datorită procesoarelor pe 64 de biți. Cea mai importantă tendință în acest domeniu pare să se refere la încercarea producătorilor de procesoare de a pune două nuclee pe un singur cip de procesor. Însă performanța nu este singurul criteriu de apreciere a serverelor. Parametrii luați în calcul astăzi au de-a face cu noțiuni de tipul partiționare, clusterizare, precum și cu tehnologiile de automatizare de genul "auto-vindecare" sau "auto-configurare".

Nevoia de spațiu de stocare continuă să crească în ritm alert, iar piața echipamentelor de stocare se dezvoltă în concordanță. Dacă până acum câțiva ani discuția despre stocare se referea în principal la hardware-ul utilizatorului individual, acum subiectele de discuție se referă la virtualizare și centre mari de stocare, conectate între ele. De acum încolo utilizatorul nu mai trebuie să își facă probleme cu privire la locul fizic în care se află datele sale.

Nevoia de standardizare s-a simțit și în acest domeniu, astfel că acum mai multe echipamente de stocare, aparținând unor producători diferiți, pot fi interconectate în aceeași retea.

Software și securitate

Sectorul software-ului de întreprindere cunoaște o tendință de consolidare, numărul furnizorilor de soluții ERP, CRM sau SCM fiind în scădere drastică. De asemenea, procesul de integrare a tuturor proceselor de administrare din cadrul unei firme s-a intensificat. Sistemele clasice de administrare nu se mai ocupă doar de infrastructura heterogenă, ci și de componentele legate de rețea și de tehnologiile pe care procesele se bazează.

Securitatea a reprezentat, așa cum era normal, una din principalele teme abordate la CeBIT 2004, mai ales dacă ținem cont de numărul incidentelor legate de securitate din ultimul timp. Paradoxal, doar 20% din totalul firmelor folosesc sisteme de protecție adecvate. Acest fapt are repercusiuni economice importante: fără protecția sistemelor informatice, nivelul de acceptare în structurile e-business și e-government va fi automat mai scăzut. Folosirea scanerelor de viruși și a firewall-urilor reprezintă un minim necesar.

În lumina ultimelor tipuri de amenințări, specialiștii recomandă adoptarea sistemelor de protecție care trec dincolo de nivelul individual, integrând toate modulele de protecție.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro