Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Soluții - PC Magazine Romania, Aprilie 2004

Culoarea în schimbare

Ionuț Ghionea și Adrian Chivu

În această aplicație se va prezenta modul de schimbare a culorii unei mașini dintr-o fotografie digitală. Se vor ilustra următoarele tehnici de prelucrare a imaginii: selecție utilizând instrumentul de selectare Magnetic Lasso și modificarea nuanțelor culorii originale folosind opțiunea Color Balance.

Ca imagine de lucru se consideră fotografia de mai jos, ce conține mașina a cărei culoare va fi modificată de la gri deschis, în roșu.

Instrumentul principal utilizat în această transformare este Color Balance, care are proprietatea de a modifica distribuția culorilor dintr-o imagine, creând, astfel, nuanțe noi (de exemplu, în imaginea considerată nuanțele de gri vor deveni nuanțe de roșu).

Pentru a schimba culoarea mașinii se pune problema selectării cu precizie a suprafețelor care o definesc. Această selecție se realizează cu instrumentul de selectare Magnetic Lasso, deoarece subiectul selecției (mașina) are muchii bine definite, combinate cu suprafețe de culoare aproximativ uniformă. Magnetic Lasso este un instrument de selecție "freehand" cu proprietatea de a se "lipi" de muchiile bine definite din imagine.

Primul pas este delimitarea zonelor din imagine a căror culoare va fi modificată din gri în roșu. Prima suprafață selectată va fi cea definită de capota mașinii.

Pentru a transforma culoarea din interiorul selecției din gri în roșu s-a utilizat opțiunea Color Balance din meniul Image -> Adjustments. Se observă modul de transformare a culorii cu ajutorul cursoarelor Cyan-Red, Magenta-Green și Yellow-Green. Se observă că, indiferent de schimbarea culorii, iluminările și umbrele prezente pe capotă în imaginea inițială sunt prezente și în imaginea modificată.

Se selectează pe rând și alte suprafețe ale mașinii, apoi li se schimbă culoarea după metoda prezentată mai sus. Imaginea finală a mașinii, cu culoarea modificată, este prezentată mai jos.

În cazul în care există mici zone a căror culoare a rămas neschimbată se poate utiliza instrumentul Blur pentru a le estompa (se amestecă culoarea roșie din secțiunile alăturate cu culoarea gri din zona considerată).

Desigur, culoarea mașinii este la alegerea fiecăruia, ca și posibilitatea de a o colora diferit pe diferitele zone ale sale (capotă, aripi, uși etc.).


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro