Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Soluții - PC Magazine Romania, Aprilie 2004

WebEdu

Primul loc la Microsoft "Image Cup 2004" faza locală

Tudor Ionescu

Imaginează-ți o universitate în care ai acces la informații oriunde și oricând, poți găsi ușor sălile de curs fără să te pierzi în culoare interminabile, orarul iți este servit pe tavă și actualizat mereu, știi exact unde și când ai examen, ba mai mult, ești anunțat din timp când ai de trimis o temă sau trebuie să te străduiești mai mult pentru a lua note bune. Iar dacă într-o zi nu ai dispoziția necesară de a citi cursuri, poți să lași Pocket PC-ul să ți le citească, iar tu doar să asculți. Așa ne-am imaginat noi viitorul unui student.

WebEdu este un mediu colaborativ de studiu online care poate fi utilizat atât ca soluție de e-Learning, cât și ca o soluție pentru « face-to-face » CBT (Computer Based Training). Sistemul oferă comunității universitare un modern mediu de lucru online, prin intermediul căruia studenții și profesorii au posibilitatea de a-și extinde interacțiunea și în afara sălilor de curs. Prin centralizarea fluxului de informații a procesului educațional, studenții și profesorii pot beneficia atât de inteligența factorului uman, cât și de cea a aplicației.

Principalele obiective avute în vedere în timpul dezvoltării soluției au fost:

  • Să creăm o aplicație inteligentă care ajută profesorii și asistenții universitari să reducă necesarul de timp petrecut pentru pregătirea cursurilor și materialelor ;
  • Să ofere un mediu online bazat pe conceptul de clasă virtuală în scopul de a menține interesul studenților pentru cursurile respective la un nivel ridicat;
  • Să oferim studenților și profesorilor diverse metode de comunicare în afara sălilor de curs și să îmbunătățim acest important aspect al procesului de învățământ;
  • Să le oferim utilizatorilor sistemului posibilitatea de a fi în permanent contact cu problemele legate de școală și atunci când sunt în delegație, utilizând un dispozitiv de tip Pocket PC, SmartPhone sau orice telefon mobil cu acces la Internet.
  • Să punem la dispoziție o interfață utilizator atractivă, prin intermediul căreia atât învățatul cât și predatul pot deveni experiențe plăcute;
  • Să punem bazele migrării unui sistem clasic de învațământ spre «Paperless Education»
  • Să oferim un mediu de lucru securizat care să reducă la minim riscul unor atacuri reușite.

Arhitectura aplicației este una de tip client-server pe 4 niveluri. Nucleul soluției îl reprezintă o aplicație ASP.NET care conține atât un portal prin intermediul căruia se desfășoară majoritatea operațiunilor cât și 3 servicii web care servesc ca și suport pentru 3 tipuri de aplicații client:

  • Aplicații bazate pe MS Office System 2003;
  • Portalul web pentru acces utilizând dispozitive mobile (Pocket PC, SmartPhone, Palm, PDA, orice telefon cu Internet);
  • Aplicația de administrare Windows Forms.

Întregul sistem are ca suport o bază de date MS SQL, iar transferul de date se face cu ajutorul ADO.NET.

Dacă ne propunem să trecem la un sistem de învățământ Paperless, cel mai important aspect este acela al securității. WebEdu folosește atât autentificare prin nume de utilizator și parolă, cât și prin SmartCard. În ultimul caz, există opțiunea de a integra soluția într-un Active Directory astfel încât atunci când un utilizator se autentifică la un calculator și intră în domeniu, el va putea accesa direct portalul web, fără a mai fi necesară o autentificare suplimentară. Acest mecanism de autentificare elimină necesitatea memorării parolelor, aducând un plus de securitate.

Existența unei versiuni pentru dispozitivele mobile a portalului web permite menținerea permanentă a contactului cu școala, fie că este vorba de un profesor sau de un student. Mai mult decât atât, învățarea cu ajutorul Pocket PC-ului permite oricărui utilizator să obțină informațiile dorite la timp, oriunde și oricând, indiferent dacă este în facultate, în delegație sau acasă.

Calitatea documentației online este asigurată de posibilitatea integrării formulelor LaTeX sau MathML alături de figuri SVG (Scalable Vector Graphics), cât și a altor tipuri de resurse (simulări didactice Flash sau Applet, termeni ce vor fi adăugați la glosarul cursului s.a.) în documente web, oferind astfel o calitate superioară a imaginii, față de cazul în care s-ar fi folosit numai formatele GIF/JPG pentru figuri și formule.

Pentru detaliim vă invităm să vizitați site-ul proiectului la adresa: http://webedu.microsoft-lab.pub.ro.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro