Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Recente - PC Magazine Romania, Aprilie 2004

O nouă generație de DVD-uri

În cel mai scurt timp va fi disponibilă publicului larg o nouă generație de discuri optice rewritable care au aceeași dimensiune cu DVD-urile actuale, dar pot stoca o cantitate de date de patru ori mai mare.

Astfel, în cadrul ultimei sale întâlniri, Forumul DVD a aprobat formatul HD-DVD (High Definition and High Density-DVD), un disc optic de 12 cm care poate stoca până la 20GB de date pe o singură parte a discului, comparativ cu 4,7GB aferenți DVD-urilor actuale. Formatul a fost dezvoltat de Toshiba și NEC, constituind un pas înainte în bătălia care se dă între cel puțin patru tehnologii incompatibile care încearcă să cucerească piața produselor de stocare a datelor.

La ora actuală, formatul cu cel mai mare număr de susținători este discul Blu-ray, susținut de 12 companii. Până recent, acest format era destinat înregistrării secvențelor video de înaltă definiție, dar datorită afilierii companiilor Dell și Hewlett Packard la acest comitet se previzionează extinderea targetului și spre zona TI.

Sony, principalul susținător al discurilor Blue-ray, a dezvoltat tehnologia Professional Disc. Formatul este disponibil în două variante și este destinat producțiilor video de înaltă definiție și stocării de date. De asemenea, compania britanică Plasmon PLC a lansat propriul său format numit UDO (Ultra Density Optical), care se adresează tot zonei de stocare a datelor și tinde să înlocuiască vechile discuri MO (Magneto Optical).

Chiar dacă aceste formate sunt practic incompatibile, toate constituie un pas important în domeniul stocării datelor, datorită utilizării aceleași tehnologii blue laser. Lumina albastră are lungimea de undă mai mică decât lumina roșie folosită în cazul sistemelor CD și DVD, iar raza laserului produce o pată mai mică pe suprafața discului. Acest lucru înseamnă că fiecare bit de date ocupă mai puțin, în acest fel putând fii stocată o cantitate mai mare de informații pe un singur disc.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro