Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Portret - PC Magazine Romania, Aprilie 2004

Apostolul Stallman

Mircea Sârbu

Pe când avea 12 ani, instructorul dintr-o tabără de vară i-a pus în mână un manual al computerului IBM 7094.

Richard Matthew Stallman este un pește: s-a născut pe 16 martie 1953, în Manhattan. Însă probabil că zodiacul e mai puțin important în evoluția sa decât trauma produsă de divorțul timpuriu al părinților săi. Talentul său excepțional pentru matematici s-a arătat încă de la opt ani, când și-a impresionat mama rezolvând o problemă publicată în rubrica "Jocuri matematice" din Scientific American. Treizeci de ani mai târziu, mama sa avea să recunoască faptul că, n-a înțeles niciodată rezolvarea.

Însă adolescența lui Richard nu a fost ușoară. Moartea bunicilor dinspre tată, în casa cărora găsea un plăcut refugiu, mai adaugă o traumă. Firea sa dificilă, abilitățile sociale precare și refuzul încăpățânat de a accepta orice autoritate îi aduc greutăți suplimentare. Refuză să scrie lucrări sau referate și, în genere, orice activitate care nu se încadra în sfera matematicii și fizicii. Când toți colegii săi purtau plete și se dădeau în vânt după rock´n´roll, el se tundea scurt și asculta muzică clasică. "Eram un ciudat... De la o vreme singurii mei prieteni erau profesorii".

Chiar și după ce a început să urmeze programul extrașcolar Columbia Science Honors Program - destinat copiilor supradotați - rămâne la fel de introvertit și nesociabil. Relatările foștilor colegi îi conturează un portret care îl plasează în sfera unei tulburări comportamentale numită în ultimii ani "sindromul Asperger" - caracteristic copiilor cu abilități speciale în domeniul științelor exacte (the geek syndrome). De altfel, Stallman însuși se descrie ca fiind "la limita autismului".

Pe când avea 12 ani, instructorul dintr-o tabără de vară i-a pus în mână un manual al computerului IBM 7094. Un dar ceresc pentru o fire fascinată de numere și știință. În toamnă scria deja programe după specificațiile interne, iar în primul an de liceu obține o slujbă temporară la un centru IBM. Aici scrie în PL/I un preprocesor pentru 7094, pe care-l transpune apoi în limbaj de asamblare. Pentru Richard și mulți dintre colegii săi de la CSHP, opțiunile academice erau doar două: Harvard sau MIT. A ales Harvard, după un an în care

și-a exersat voința de a-și corecta atitudinea recalcitrantă într-o școală publică (în paralel cu o slujbă de laborant la Rockefeller University). Termină al patrulea din 789. La Harvard, Stallman strălucește în matematici. Prima probă a fost cursul "Math 55", care comprima materia de patru ani în doar două semestre. Împreună cu foștii colegi de la CSHP, formau un grup care și-a câștigat reputația de "math mafia". Din cei 75 de înscriși au rămas în scurt timp doar 20, dar un coleg al lui Richard afirmă că doar zece înțelegeau despre ce era vorba. Dintre aceștia, opt aveau să devină profesori universitari de matematici și unul de fizică.

Celui de-al zecelea, Richard Stallman, soarta i-a rezervat un alt rol. Avea să devină un programator de geniu - autor al unor programe precum editorul Emacs, compilatorul GCC sau depanatorul GDB. Însă istoria îl va consemna mai degrabă în rolul de apostol al mișcării free software.

Totul a început la trei kilometri de Hardvard, la MIT AI Labs, unde Stallman s-a angajat încă din primul an de facultate, fascinat de spiritul deschis al unei comunități de programatori care-și spuneau hackers (un termen tradițional la MIT). Programele dezvoltate erau un bun comun iar spiritul de întrajutorare era la el acasă. Însă, treptat, softul devenea o afacere și lucrurile încep să se schimbe. Incidentul invocat de Stallman ca "scânteie" se leagă de o imprimantă laser (un prototip primit ca donație de la Xerox) care adesea mototolea hârtia. Stallman caută un remediu soft dar constată că softul imprimantei nu era furnizat în limbaj sursă. Însă ceea ce îl revoltă este că cercetătorul de la Carnegie Mellon care a scris softul refuză să-i furnizeze sursa, invocând o înțelegere (non-disclosure agreement) semnată cu Xerox PARC.

Acesta era curentul: softul devenea proprietar. Până și la MIT, firma Symbolics a ajuns să înlocuiască softul liber cu soft proprietar. Doar un spirit încăpățânat ca al lui Stallman era în stare să se opună. Doi ani de zile a rescris singur toate programele dezvoltate de Symbolics, pentru a le păstra libere.

La 27 septembrie 1983, pe grupul de știri net.unix-wizards apărea un mesaj prin care cineva care semna RMS anunța că a început să scrie un sistem de operare compatibil Unix, numit GNU, pe care îl oferă liber oricui vrea să-l folosească. În 1985, Stallman publică GNU Manifesto, apoi înființează Free Software Foundation iar în 1989 inventează licența GPL (GNU Public License) și popularizează termenul copyleft.

Ce a urmat, se cam știe...


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro