Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Aprilie 2004


România apare pe lista țărilor de outsourcing alături de țări care au început
mai demult și în condiții mult mai favorabile această activitate.


Irina Athanasiu
Profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea "Politehnica" București.

Ce e scris și pentru noi

Am citit în ultima vreme mai multe articole din presa americană referitoare la outsourcing. Se pare că s-a depășit întrebarea: este outsourcing-ul o soluție bună pentru reducerea costurilor în condițiile păstrării calității produselor? Răspunsul este un da hotărât. Acum există o întrebare nouă: conduce outsourcing-ul la o creștere periculoasă a șomajului în zona TI? Dacă da, care vor fi reacțiile? Facultățile de profil au deja probleme cu atragerea studenților. Oare o să se aplice măsuri protecționiste? Unii spun că ceea ce se transferă sunt numai activitățile de rutină, că tot ce înseamnă arhitecturi și tehnologii noi, creativitate, inovație va rămâne neexportabil. Alții sunt mai puțin siguri. Datorită existenței Internetului orice activitate legată de TI se poate realiza și de la distanță. Dacă educația și experiența în țările de outsourcing devin comparabile cu cele din SUA toate activitățile devin exportabile.

România apare pe lista țărilor de outsourcing alături de țări care au început mai demult și în condiții mult mai favorabile această activitate. Citarea frecventă a României alături de India este aproape surprinzătoare. În India statul a văzut de mult potențialul acestei activități și a susținut-o, în România cu excepția facilităților legate de neimpozitarea salariilor programatorilor nu prea avem ce menționa. În India numărul absolvenților cu o pregătire foarte bună este mult mai mare decât în România, pur și simplu pentru că populația Indiei este mult mai mare decât a României. Sprijinul oferit de comunitatea celor originari din India, care lucrează în TI pentru India, este incomparabil cu cel dat de comunitatea românească din țările avansate pentru dezvoltarea industriei de TI din România. Și discuția poate continua. Până la urmă important este că suntem pe lista de outsourcing și ne străduim să rămânem pe ea. Ceea ce nu se va întâmpla doar pentru că noi credem că merităm.

De fiecare dată după ce s-a transferat o industrie (confecții, automobile, electronice etc.) în afara SUA, au apărut, mai ales la nivel individual, reacții similare cu cele curente. Dar economia americană a reușit să se inoveze, s-au creat noi industrii, noi tehnologii etc. Acum se speră că acest fenomen se va repeta. Doar că nu se știe care va fi noua direcție. Dacă lucrurile stau așa, asta se datorează unuia dintre motoarele economiei americane - cercetarea științifică. Sumele enorme cheltuite în cele mai diverse direcții de cercetare, au asigurat tot timpul ceva nou, valorificabil de către industrie. Cercetarea se întâmplă în centrele de cercetare ale marilor companii industriale sau în centre subvenționate de acestea și în universități. Din jocul fondurilor alocate, mai nou în centrele de cercetări se poate lucra cu un orizont de timp mai îndepărtat decât cel avut în vedere în universități. Datorită constrângerilor legate de mecanismele de finanțare majoritatea cercetărilor universitare caută rezultate folosibile în viitorul apropiat. Unde suntem noi în timpul acesta? Noi suntem în așteptare și contemplăm ce fac alții. Cercetarea științifică a devenit în cazul cel mai fericit o activitate de dezvoltare/proiectare. Institutele de cercetare, în afară de cercetările finanțate de la buget, au contracte cu firme românești sau străine, dar aceste contracte înseamnă de obicei implementări. Contractele de cercetare finanțate de la comunitatea Europeană au teme mai curând poetice care se referă la societatea informațională, dar nu prea au șanse să producă rezultate care să deschidă direcții noi în cercetare sau în industrie. Ce se întâmplă în universități este și mai trist pentru că atâta timp cât bursele disponibile pentru doctorat sunt la nivelul salariului minim pe economie, nu se poate discuta despre cercetare universitară.

Se pare că dorim ca în continuare să fim în așteptare, să preluăm ceea ce creează alții, nimic mai mult. Chiar și atât va fi posibil cu condiția să nu distrugem de tot învățământul de specialitate. Există riscul ca o dată cu trecerea la noua structură organizată pe nivele bachelor și master să obținem o majoritate de absolvenți cu nivel de pregătire de subingineri, cu diplome frumos colorate, incapabili să facă altceva decât să implementeze ceva specificat de alții. Ca să nu se întâmple asta, degeaba așteptăm o inițiativă/indicație de la Bruxelles. Fiecare țară are spaimele ei, ceea ce se rezolvă în comun sunt probleme de supraviețuire, de păstrare a unui echilibru. Restul ne privește.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro