Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Tendințe - PC Magazine Romania, Martie 2004

Mai multă muzică, mai puțin spațiu

Dragoș Trușcan

Dacă ți-ai dorit să reduci spațiul ocupat de toate fișierele tale MP3, păstrând în același timp compatibilitatea cu playerul tău portabil, noua versiune a celui mai popular standard de compresie audio este disponibilă. Tehnologia audio MP3Pro este compatibilă cu MP3 dar crează fișiere de dimensiuni reduse la jumătate față de fișierele originale MP3. Iar acest lucru se întâmplă fără a se pierde din calitatea sunetului.

Folosind MP3, standardul de facto pentru comprimarea fișierelor audio, poți crea conținut audio pe PC-ul tău. Acest conținut poate fi apoi ars pe CD, încărcat pe playerul portabil sau transferat prin intermediul Internetului. În timp ce fișierele audio brute pot ocupa în jur de 10 MB pentru fiecare minut de muzică, MP3 folosește factori de compresie între 1:10 și 1:12, micșorând dimensiunile fișierelor fără o pierdere semnificativă de calitate a sunetului.

De ce avem atunci nevoie de o nouă versiune? Deoarece în ciuda ratei ridicate a compresiei, fișierele MP3 sunt în continuare destul de mari (aproximativ 1 MB pentru un minut de muzică), limitând numărul de fișiere care se pot încărca pe un CD sau într-un plazer portabil. Dimensiune fișierului afectează și timpul de descărcare de pe Internet. Descărcarea unui cântec obișnuit de aproximativ 3 minute durează între 10 și 15 minute, asta dacă dispui de o conexiune decentă, fără să ne gândim la dial-up. Folosind o rată de compresie mai mare putem obține fișiere de dimensiuni mai reduse, însă de la un anumit punct calitatea sunetului va avea de suferit dramatic. MP3Pro oferă o soluție, folosind rate de compresie mai ridicate decât MP3, menținând în același timp nivelul de calitate.

Avantajele MP3Pro

Cum reușește MP3Pro să păstreze calitatea chiar la nivele superioare de compresie? În esență, MP3Pro împarte semnalul audio și lucrează în mod diferit cu frecvențele înalte și cele joase. Porțiunea de semnal de joasă frecvență (0 - 8 kHz) este comprimată folosind standardul MP3 la o rată de compresie scăzută. Porțiunea de semnal de înaltă frecvență (8-16 kHz) nu este inclusă în fișierul final; în schimb este reconstruită în momentul redării. Instrucțiunile necesare re-creării porțiunilor complexe ale semnalului sunt incluse în fișier, iar playerele compatibile știu să le decodeze și să asambleze întregul cântec așa cum trebuie. Această tehnică este numită replicare de bandă spectrală (spectral band replication - SBR). Un fișier MP3Pro obișnuit poate folosi o lățime de bandă de 64 kbps (jumătate din rata unui fișier MP3 de calitate bună). Aproape 94% din lățimea de bandă a fișierului final conține cod MP3, în timp ce restul de 6% este folosit pentru a stoca informatiile necesare la reconstruirea semnalelor de înaltă frecvență folosind SBR.

MP3Pro suportă o largă varietate de lățimi de bandă, potrivite cu diferite aplicații. fișierele mono folosesc lățimi de la 18 la 56 kbps, iar cele stereo de la 32 până la 96 kbps. Așa cum e și normal, o lățime de bandă mai mare asigură o calitate mai ridicată a sunetului. Codarea MP3Pro folosind o lățime de bandă redusă este indicată în cazurile broadcasting-ului pe Web, unde viteza este mai importantă decât calitatea audio.

Utilizarea MP3Pro

Tehnic vorbind MP3Pro este compatibil cu aplicațiile destinate rulării fișierelor în format MP3. Dacă un player nu este compatibil cu MP3Pro, acesta va ignora informațiile legate de codarea SBR din fișierul audio, rezultatul constând în calitatea slabă a redării. CD playerele fac parte de asemenea dintre dispozitivele care

s-ar putea să nu știe să decodeze informațiile SBR.

Pentru a profita de avantajele oferite de MP3Pro pe propriul PC, va trebui să folosești software construit pentru a fi capabil să interpreteze acest format.

Dacă folosești Winamp, pe sit-ul Nullsoft există un plug-in MP3Pro care funcționează în cazul versiunilor 2.x. Datorită modificărilor de interfață, plug-in-ul nu funcționează însă alături de versiunea 3.

Formatul MP3 a transformat conceptul de muzică digitală înrealitate pentru sistemele PC, playerele portabile și pe Internet. Odată cu MP3Pro vei obține timpi mult mai mici de descărcare de pe Internet și vei putea stoca de două ori mai multe melodii pe un CD, decât o puteai face până acum.

FIȘIERE MAI MICI CU MP3PRO
  Dimensiunea fișierului (un minut de audio) Timpul de descărcare prin dial-up (aprox. 5 kBps) (minute:secunde)
Audio brut 10 MB 33:00
MP3 (128 kbps) 1 MB 3:24
MP3Pro (64 kbps) 512 kB 1:42

Folosind tehnica SBR standardul MP3Pro produce fișiere muzicale cu dimensiuni la jumătatea celor MP3 standard.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro