Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


TalkShow - PC Magazine Romania, Martie 2004

Protecția proactivă, armă sigură

Un dialog despre securitate cu Igor Levin, Regional Director Sales & Marketing Eastern Europe la Symantec

Folosind peste 20.000 de senzori care monitorizează activitatea din rețelele din peste 180 de țări, Symantec a creat una dintre cele mai importante surse de referință despre amenințările electronice care se propagă pe Internet, informații pe baza cărora analiști din cadrul companiei trasează cele mai importante tendințe din zona atacurilor informatice. Având rol de educare, dar mai ales de prevenire, rapoartele realizate periodic de Symantec ajută la identificarea și înlăturarea deficiențelor de securitate din sistemele IT.

În linii mari, prin ce se caracterizează amenințările electronice actuale?

Amenințările electronice devin din ce în ce mai complicate. Dacă la început erau simpli viruși care nu se împrăștiau singuri ci doar îți afectau computerul, la ora actuală se observă în primul rând o complexitate din ce în ce mai mare nu doar a virușilor dar și a troienilor și a amenințărilor combinate, care nu numai că se răspândesc singure, dar provoacă și breșe în sistemele de securitate.

În al doilea rând este de remarcat viteza uimitoare cu care se propagă acești viruși ai momentului. Dacă acum câțiva ani erau necesare două sau trei luni pentru ca un virus să se răspândească, în prezent acest lucru se întâmplă foarte rapid. MyDoom de exemplu, s-a împrăștiat în zece, maxim douăzeci de minute în toată lumea.

În al treilea rând, din cauza complexității în continuă creștere a acestor amenințări, este din ce în ce mai dificil să te protejezi împotriva lor. De aceea sunt necesare soluții complexe care să protejeze nu doar sistemul propriu ci și rețeaua, și nu doar împotriva virușilor ci și a altor vulnerabilități, cum ar fi de exemplu breșele din sistemul de securitate.

În aceste condiții, cu ce noutăți vine Symantec și care sunt atuurile sale în fața competitorilor?

În prezent lucrăm la un sistem complet de management al securității, care va gestiona nu numai antivirușii - noi fiind o companie tradițională de produse antivirus - dar și alte soluții de securitate cum ar fi de exemplu cele de detectare a intruziunilor. Mai exact, la ora actuală ne axăm mai mult pe protecția împotriva accesului neautorizat, cel mai important fiind nu doar să detectezi aceste amenințări ci să protejezi sistemul în avans de orice atac rău intenționat. Am conceput acest sistem complet de management, tocmai pentru a face față tuturor tipurilor de amenințări electronice.

Marele nostru avantaj este că nu suntem un simplu producător de antiviruși, de firewall-uri sau doar detectăm posibile vulnerabilități. Suntem o companie de securitate care poate să-și protejeze clienții împotriva oricărui tip de amenințare electronică. La ora actuală, cu excepția Symantec, nu există nici o altă companie care să aibă și antiviruși și firewall-uri, dar și produse de detectare a accesului neatorizat și a vulnerabilităților dintr-un sistem IT.

Experții din domeniu sunt de părere că un atac viral de proporții majore, care va distruge infrastructura Internet și va șterge toate hard disc-urile din lume în același timp, se va produce la un moment dat. Ar putea Symantec să prevină un astfel de atac?

În termeni de specialitate, un astfel de atac se numește Distributed Denial of Service. Mai exact, computerul refuză să te servească în urma unui atac electronic. Acesta este cel mai înalt nivel de complexitate a amenințărilor actuale și de aceea prevenirea unor astfel de atacuri este o componentă importantă a sistemul proactiv de securitate pe care l-am creat. Datorită celor peste 20.000 de senzori pe care îi avem plasați în companii din întreaga lume putem să ne avertizăm clienții în timp util când o nouă amenințare se răspândește în domeniul în care activează. De exemplu, o bancă electronică are necesități specifice și în același timp trebuie să beneficieze de o protecție foarte bună. Dacă de exemplu vedem prin intermediul senzorilor că trei bănci din Asia au fost afectate de o nouă amenințare, atunci îi anunțăm pe clienții din România care activează în zona bancară că acea amenințare a început să se răspândească în Asia, deci trebuie să-și ia măsuri de precauție. În astfel de cazuri, noi avem deja soluția potrivită pentru ei.

Care este politica de licențiere a produselor Symantec?

Produsele Symantec se vând de obicei însoțite de un contract de mentenanță care se reînnoiește la un an. Contractul poate fi extins pentru încă o perioadă de un an sau doi, această variantă fiind mai avantajoasă decât refacerea contractului după un an.

Și pentru că amenințările electronice evoluează rapid, și produsele noastre trebuie actualizate în același ritm. Dacă nu se încheie un contract de mentenanță, programul poate fi folosit tot pe o perioadă de doi sau trei ani, dar în acest caz nu se mai beneficiază de upgrade-uri.

a consemnat Elena Andreea Liță


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro