Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


IPRO - PC Magazine Romania, Martie 2004
SOLUȚII PENTRU PROGRAMATORII ȘI DESIGNERII WEB

JSP: Definirea unor tag-uri de către programator

Mircea Scărlătescu

În numărul trecut discutam despre necesitatea de a putea defini pentru o aplicație o serie de unelte de scripting customizate pentru o anumită aplicație. Am descris exemplul unui tag care să se numească email_form și care odată introdus într-o pagină JSP să genereze automat un formular HTML care să cuprindă adresa de reply, subiect și conținut pentru un mesaj electronic care să ajungă către email-ul specificat.

Și mai spuneam că tehnologia JSP a ajutat la dezvoltarea unor astfel de elemente de scripting, prin introducerea bibliotecilor de tag-uri customizate. Astfel, așa cum într-un limbaj clasic (C++, Java,etc) pentru a folosi funcții dintr-o clasă trebuie să declarăm mai întâi utilizarea acestei clase, după care putem să trecem la a scrie cod cu metodele clasei fără să ne intereseze structura internă a acestora, așa și JSP oferă șansa de a implementa aplicații mult mai rapid și mai eficient, prin tag-urile customizate.

Pentru a putea folosi o bibliotecă de astfel de tag-uri sunt două etape pe care un programator trebuie să le parcurgă:

  • declararea bibliotecii în cadrul aplicației
  • introducerea în cadrul aplicației a surselor bibliotecii

Declararea bibliotecii

Înainte de utilizarea unor tag-uri din biblioteca dorită în pagina JSP, se va utiliza următoarea linie de cod:

<%@ taglib uri="/WEB-INF/library.tld" 
prefix="tt" %>

Linia de mai sus necesită o scurtă explicație. ´uri´ reprezintă identificatorul (numele) bibliotecii noastre. ´prefix´ reprezintă prefixul din cadrul numelui tag-urilor, și arată că un anume tag face parte din biblioteca curentă, în exemplul nostru library.tld.

URI-ul de mai sus poate să fie referit direct sau indirect. În exemplul de mai sus, uri-ul este definit în mod direct. Există și a doua variantă, care se va realiza în felul următor:

<%@ taglib uri="/tutorial-template" prefix="tt" %>

(referință indirectă). A doua metodă însă presupune maparea în cadrul WADD (Web Application Deployment Descriptor) calea absolută. Ambele metode sunt folosite, aici depinde exclusiv de programator alegerea uneia din cele două variante.Pentru exemplul de mai sus, descirerea pentru uri ar trebui facută dupa cum urmează:

<taglib>
<taglib-uri>/tutorial-template</taglib-uri>
<taglib-location>
/WEB-INF/tutorial-template.tld
</taglib-location>
</taglib>

Introducerea codului sursă în aplicație

Și în acest caz există două variante mari de lucru pentru această etapă. Clasele care implementează tag-urile pot fi stocate în cadrul aplicației în directorul /classes. În mod alternativ, ele pot să fie și arhivate (format JAR) și stocate în directorul /lib al aplicației, în cazul în care mai multe aplicații vor folosi biblioteca.

Tipuri de tag-uri

Tag-urile customizate sunt scrise în XML. Ele vor avea un marcaj de început, unul de sfârșit și un ´corp´ (conținut). Iată un exemplu:

<tt:tag>
corp tag
</tt:tag>

Un tag care nu are corp se va declara după cum urmează:

<tt:tag />

Tagurile pot avea atribute, într-un mod oarecum similar cu tag-urile HTML. Declarația unui atribut se face prin sintaxa attr="value" Scopul acestor atribute este de a face tag-ul cât mai independent de aplicația unde va fi folosit, cât mai general. Folosirea acestor atribute este încurajată în sensul de a realiza aplicații modulare, care să nu necesite modificarea codului pentru tag-uri existente deja. Iată un exemplu de atribut:

<tt:tag parameter="Test" />

Tagurile cu corp (body în literatura de specialitate) sunt în general mai complexe, dar și mult mai utilizate și folositoare. Iată în cele ce urmează un exemplu simplu:

<tt:test parameter="Test">
<font color="#ff0000" size="+2"><strong>

Doar un test pentru un tag cu body

  </strong></font>
</logic:present>

De asemenea tag-urile pot să fie (asemeni XML) imbricate, existând posibilitatea de a defini tag-uri în tag-uri (întregi ierarhii de astfel de structuri). Iată mai jos o posibilitate:

<tt:tagMare>
<tt:tagMic />
</tt:tagMare>

Am vazut până acum ce sunt de fapt aceste tag-uri customizate. Să vedem acum de ce este nevoie pentru a scrie. Pentru a defini un tag, veți urma etapele:

  • dezvoltarea unui handler pentru tag
  • declararea unui descriptor pentru acest tag

Un handler definit pentru un tag reprezintă un obiect invocat în timpul execuției paginii JSP care conține tag-ul,

atunci când este parsată. O clasă de tip tag handler trebuie să implementeze una din interfețele Tag sau BodyTag. Puteți folosi și clasele de bază create în acest sens de dezvoltatorii Java, TagSupport sau BodyTagSupport Clasele de mai sus sunt conținute în pachetul javax.servlet.jsp.tagext. Documentația aferentă este recomandată pentru a înțelege mai bine modul de utilizare. Metodele ce sunt scrise în handlere sunt apelate în diferite momente ale evaluării și utilizării tag-urilor.

Astfel, atunci când un început de tag este descoperit, se realizează apelul metodei doStartTag din handlerul tag-ului. Similar, la întâlnirea marcajului de final, se apelează metoda doEndTag Nu sunt singurele metode ce trebuie să fie implementate, iată o listă cu evenimentele ce se tratează, și numele metodelor:

Acest tabel (sursă: java.sun.com) vă prezintă în coloana stangă tipul handler-ului care este tratat cu una din metodele din coloana dreaptă. De remarcat cazul tag-urilor imbricate, acolo unde un handler pentru un tag intern are acces la tag-ul ´părinte´.

În general după scrierea mai multor handlere care vor fi folosite într-o aplicație, acestea se pot arhiva (format JAR) și se folosesc în această formă de către programatori.

Descriptori de biblioteci

TLD (Tag Library Descriptior) reprezintă de fapt un document XML care conține informații standardizate despre fiecare tag conținut în biblioteca descrisă. Aceste fișiere trebuie să aibă extensia .tld; de asemena un document tld este obligatoriu să înceapă cu un prolog XML care specifică versiunea XML folosită și de asemenea data type definition (DTD) (vezi documentația XML). Despre conținutul acestor fișiere vă lăsăm să descoperiți singuri ce trebuie să conțină. Probabil că cel mai lejer este să luați un exemplu gata facut pe care să-l prelucrați.

Câteva exemple

Dacă tot a venit vorba de exemple, iată câteva care să vă ajute să înțelegeți ceva mai bine ceea ce am descris până acum; Menționăm că aceste exemple sunt preluate de pe

site-uri web care se ocupă cu prezentarea tutorialelor despre JSP (www.java.sun.com www.javaworld.com etc).

1. Tag-uri simple

<tt:tag />

se va implementa:

public SimpleTag extends TagSupport {
public int doStartTag() throws JspException {
try {
pageContext.getOut().print("Hello.");
} catch (Exception ex) {
throw new JspTagException("SimpleTag: " +
ex.getMessage());
}
return SKIP_BODY;
}
public int doEndTag() {
return EVAL_PAGE;
}
}

2. Tag-uri cu atribute

Pentru fiecare atribut pe care-l definiți în cadrul tag-ului, trebuie să fie implementate metode de tip get și set în cadrul handler-ului. Iată și un exemplu de acest fel:

<tt:tag parameter="Clear">

și metodele aferente

protected String parameter = null;
public String getParameter() {
return (this.parameter);
}
public void setParameter(String parameter) {
this.parameter = parameter;
}

Pentru fiecare atribut pe care dorim să-l folosim într-un tag, sunt necesare precizări de genul: acest atribut trebuie este obligatoriu, ce tip are, etc.

Iată un exemplu de definire a unul atribut într-un tld

<attribute>
<name>attr1</name>
<required>true|false|yes|no</required>
<rtexprvalue>true|false|yes|no</
rtexprvalue>
<type>fully_qualified_type</type>
</attribute>

Aceste declarații permit o validare a atributelor, foarte necesară pentru aplicațiile profesionale.

3. Tag-uri cu body-uri

Implementarea handlerelor pentru acest tip de tag-uri presupune luarea în considerare a necesitătii (sau nu) a handlerului de a interacționa cu corpul tag-ului. În cazul în care nu există interacțiune, atunci handlerul ar trebui să implementeze fie interfața Tag fie să deriveze clasa TagSupport. În al doi-lea caz, se va realiza implementarea interfeței BodyTag, sau se va deriva clasa BodyTagSupport

În cazul interacțiunii cu body-ul tag-ului, sunt puse la dispoziție o serie de metode speciale, precum

doInitBody: apelată după ce se detectează body-ul, dar înainte de a fi citit.

doAfterBody: se apelează dupa evaluarea body-ului.

Cum folosim JSTL (Java Standard Tag Library)

JSTL este o colecție de tag-uri variate care oferă după cum vorbeam și în numărul trecut o serie de marcaje foarte folositoare și performante. Pentru a folosi JSTL într-o pagină JSP, trebuie să declarati acest lucru, după cum urmează:

<%@ taglib uri="/jstl-core" prefix="c" %>

Detalii despre JSTL găsiți în documentațiile disponibile pe site-urile dedicate java, sau în materialele tipărite la noi în țară. XML sau Conexiuni la bazele de date sunt domenii tratate foarte bine de JSTL, și multitudinea de tag-uri disponibile are șanse mari să fie tot ce aveți nevoie pentru a scrie cât mai repede aplicații performante.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro