Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Martie 2004

Domnul America von Line

Dan Iancu
Redactor șef
PC Magazine România

Se pune deseori problema numelui unui domeniu pe Internet. În cazul nostru avem o situație un pic mai specială fiind în coliziune cu vestitul AOL. Pentru noi și publicul nostru aol este agoraONline o revistă electronică (www.aol.ro) pe care o păstorim de ceva vreme. Pentru alții s-ar putea să însemne altceva. Dacă la începuturi am fost întrebați ce avem de gând, nu cred că acest soi de întrebări mai nasc acum vreun dubiu oricât de mărunt. Dar este o problemă și încă una nu tocmai simplă.

Dacă mergem la situl RNC (www.rnc.ro) din citirea regulilor nu vă va fi foarte clar dacă numele dorit de voi vă poate sta la dispoziție, excluzând faptul de a fi deja în posesia cuiva. Cumva, este normal ca RNC să nu aibă resursele necesare pentru a proteja nume celebre. Pe de altă parte de unde știe cineva că respectivii or să-și dorească un domeniu în spațiul .ro. Există suficiente exemple, mai ales în TIC unde firme vestite au rezolvat altfel problema. Conform unei reguli a bunului simț, primul venit va fi și cel servit. În caz de coliziune binevoiți a vă adresa instanțelor judecătorești ce vor dispune sau... indispune și așa mai departe.

Pe lista tic-lobby am primit de la Christian Mitu unele precizări legate de articolul 19, pe care le citez ca atare:

"Oricine este interesat de dobândirea dreptului de folosință asupra unui nume de domeniu înregistrat de o altă persoană, trebuie să dovedească existența cumulativă a trei condiții:

  • (i) numele de domeniu este identic sau foarte asemănător cu un nume sau serviciu de marcă asupra căruia are drepturi reclamantul; și
  • (ii) nu există nici un drept sau interes legitim în persoana deținatorului asupra numelui de domeniu; și
  • (iii) numele de domeniu a fost înregistrat și este folosit cu rea-credință".

Mulțumim. Ce înseamnă rea-credință? Simplu. Omul și-a făcut un calcul. Iau numele, ăia vin și vor domeniu, eu iau banul mătăsosul... Mde. Cum socoteala din piață nu se potrivește cu cea din târg, se poate întâmpla, și chiar au fost cazuri, ca tribunalul să decidă în favoarea mărcii. Dar s-ar putea și invers. Cunosc un caz în care firma producătoare de Mercedes a dat în judecată o biată firmă irlandeză pentru folosirea renumitului simbol. Din păcate simbolul respectiv este un vechi semn celtic inventat pesemne odată cu roata. Și ditamai colosul a pierdut. Bunînțeles, a pierdut excluderea, nu sigla. Este foarte adevărat că există suficientă "imaginație" nu numai la noi. Dar mi se pare simplu de rezolvat o astfel de situație dacă în momentul coliziunii domeniul înregistrat nu conține nimic sau paginile respective sunt doar pentru a ține locul la coadă. În mod normal RNC-ul ar putea să fie investit cu puteri mai mari, să colaboreze cu OSIM-ul și să poată decide mai lesne, fără a se ajunge la judecată. Motivul e lesne de înțeles. Mersul la tribunal costă bani. Atunci se poate face socoteala de către cei mai puțin scrupuloși ca să dea numai o parte din parale. Și iaca suntem de unde am plecat. Imaginativul se va mulțumi cu mai puțin, dar tot va lua ceva conform principiului dacă nu curge să vină potopul.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro