Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber - PC Magazine Romania, Februarie 2004

Star Wars - Knights of the Old Republic

Tipul jocului: RPG
Cerințele minime de sistem: Procesor: PIII la 1 GHz sau echivalentul; Placă video: 32 MB OpenGL 1.4 cu accelerare hardware 3D; RAM: 256 pentru Windows ME/2000/XP, 128 pentru Windows 98; Spațiu pe HDD: 4 GB; CD-R 4X; Placă de sunet Windows compatible; DirectX 9.0b
Cerințe recomandate de sistem: Procesor: PIV 1.6 GHz sau echivalent; Placă video: ATI Radeon 9200, NVidia GeForce4 Ti; RAM: 512 DDR; Windows XP Home Edition; Placă de sunet surround compatibilă DirectX 9.0b
Preț informativ: 38€ +TVA.

După cum bine știți, saga creată de LucasArts nu a așteptat prea mult să apară și ca joc pentru calculator. Mai ales după lansarea noilor episoade pe marile ecrane. Multe jocuri au apărut sub titlul "Star Wars", fiecare oferind sau promițând senzații diferite. Iată așadar o nouă sagă generată de LucasArts care acoperă aproape toate cerințele consumatorilor, adică voi! Ultimul dintre acestea este un RPG (role playing game), primul în seria Star Wars, dezvoltat de echipa de la BioWare. Nu pare a fi un lucru demn de luat în considerare însă trebuie precizat mai întâi faptul că aceeași echipă a creat jocuri precum Baldur´s Gate sau Neverwinter Nights, jocuri ce au generat noi standarde în cadrul RPG-urilor.

A fost surprinzătore și strategia aleasă de aceștia. Prima variantă a fost creată pentru Xbox. Chiar dacă pe moment fanii PC au fost dezamăgiți de această decizie în final s-a dovedit contrariul. Consola a fost adaptată perfect pentru PC și există peste 90 de scurtături oferite pe tastaură care vă pot ușura jocul oricând. Iar ca bonus un nivel inexistent pe Xbox.

Povestea este aceeași în ambele variante. Acțiunea se petrece cu 4000 de ani înaintea episodului IV - "A New Hope". Este epoca de aur a republicii și marele război purtat împotriva lorzilor Sith amenință galaxia. Ordinul Jedi cât și republica încă se refac după războaiele mandaloriane și acestă nouă amenințare nu ajută deloc. Doi maeștri Sith, Darth Revan și ucenicul său Darth Malak, foști Jedi ce au trecut de partea forțelor întunericului încearcă să distrugă republica și să o subjuge. În acest context atât de bogat conturat găsim personajul nostru care se trezește pe o navă spațială atacată și abordată de Sithi. Alături de un alt soldat al republicii el scapă de pe navă pe planeta Taris care din nefericire se afla sub dominație Sith. De aici încolo traseul pe care personajul îl va urma nu poate fi stabilit decât prin felul în care sunt abordate misiunile.

Un aspect foarte interesant îl constituie libertatea caracterului de a alege modalitatea de acțiune. Însă acest lucru afectează în mod cert evoluția lui. Distrugând sau ucigând totul vă rezervă un loc de partea întunecată a "Forței" iar "buna purtare" un loc de partea luminoasă. Acest lucru este realizat prin câștigarea unor puncte "întunecate" sau "luminoase" (light or dark side force points), care într-un final vă vor marca destinul.

La începutul jocului caracterul nu poate fi ales decât din 3 clase: "Scoundrel"(stilul de joc se bazează pe discreție), "Explorer" (explorator/lunetist) și "Soldier" (luptător). Pe parcurs însă există posibilitatea avansării și se poate alege clasa Jedi dorită. Acest lucru afectează de asemenea stilul de joc într-un mod considerabil. Cele 3 opțiuni sunt "Guardian" (îndemânare cu sabia laser), "Consular" (maestru în artele Forței) și "Sentinel" (o combinație între cele două).

Dacă sunteți fan "Star Wars" și ați dorit vreodată să vizitați planetele din acest univers cu siguranță "Knights of the Old Republic" o să vă ofere senzații unice. Puteți întâlni specii precum Twi´leks, Wooki, Rodiani, Mandaloriani și Cathari, fiecare dintre acestea având propriul limbaj și caracteristici unice. Pentru deplasări există Ebon Hawk, navă ce ne aduce aminte de Millennium Falcon din primele episoade "Star Wars". Cu ea veți ajunge pe planete precum Dantooine, Tatooine, orașul Taris sau lumea apei din Manaan. Se poate spune că BioWare a anticipat aproape toate cerințele fanilor "Star Wars" cât și ai celor de RPG-uri.

Inteligența artificială a inamicilor nu este de lepădat, mai ales când sunt întâlniți în grup. Nici cel al partenerilor care vor folosi de multe ori artele "Forței" fără comenzi directe de la jucător. Toată acțiunea se petrece în timp real însă se poate lua oricând o pauză pentru ca să explorați cu camera locurile înconjurătoare sau pentru a da comenzi. Acest lucru se poate dovedi extrem de util în mijlocul unei lupte, atunci când o tactică inteligentă poate oferi un avantaj net. De exemplu să comandați unui caracter să folosească "Forța" ca să vindece membrii răniți ai echipei sau ce ținte ar fi mai potrivite.

Grafica la rândul ei este foarte bine realizată, s-a pus accent pe detalii și pentru ca totul să fie și mai credibil toate efectele sonore existente în film au fost transpuse în joc. Nu că nu s-ar fi întâmplat și în trecut însă alături de detaliile uimitoare și talentul aproape actoricesc al caracterelor parcă este mai ușor să te lași captivat de joc.

Dialogurile purtate cu membrii echipei capătă aspecte personale și relevă istoria fiecăruia în parte cât și felul în care aceștia vor influența destinul caracterului. De fapt dialogul are un aspect foarte important pe parcursul jocului influențând tendința către partea luminoasă sau întunecată a "Forței". Este vorba despre o poveste și astfel fiecare caracter întâlnit contribuie într-un fel sau altul la intrigă.

Un dezavantaj îl poate constitui faptul că nu există mod multiplayer însă pentru un sentiment diferit al jocului se poate alege o alta clasă Jedi. Nici nu s-ar fi putut crea un astfel de mod pentru un joc dependent de un scenariu și al cărui stil de luptă este legat de membrii echipei. Sau poate s-ar fi reușit cu condiția ca echipa de la BioWare să creeze o nouă povestire. Adică un nou joc!

Noi vă recomandăm cu caldură "Knights of the Old Republic" chiar dacă nu sunteți fanii seriei "Star Wars" sau ai RPG-urilor în general. Este o aventură care merită luată în considerație și o surpriză plăcută oricum atâta timp cât iarna ne ține în casă.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro