Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Soluții - PC Magazine Romania, Februarie 2004

Despre MIDlet-uri și integrarea cu alte sisteme

Mircea Scărlătescu

Java Mobile se impune pe zi ce trece ca o soluție preferată când vine vorba de realizarea de aplicații pentru telefoane mobile. Telefoanele moderne din ziua de azi sunt JavaEnabled, adică știu să ruleze astfel de aplicații, iar Nokia are dedicată o mare parte din efortul său de dezvoltare pentru realizarea de telefoane JavaEnabled cât mai moderne și fiabile.

Orice aplicație pentru un astfel de device are la bază un MIDlet. Un MIDlet este un program scris pe platforma J2ME sub specificațiile MIDP. Specificațiile MIDP (Mobile Information Device Profile) reprezintă o serie de standarde pe care un telefon trebuie să le îndeplinească pentru a putea să ruleze aplicații J2ME. Aceste specificații țin cont în mod special de resursele limitate ale telefoanelor (puterea procesorului, memoria limitată, tastatură rudimentară față de desktop-uri și laptop-uri), și pun bazele comunicației HTTP pentru aceste aparate.

Dacă în numărul trecut ați avut ocazia să observați cum arată un MIDlet simplu, acum trebuie să facem o serie de precizări ceva mai exacte:

Construirea unei aplicații de acest gen trebuie să țină cont de resursele telefonului, deci cilclul de viață al aplicației trebuie să fie cât mai scurt, din momentul în care aplicația devine inactivă, și toate interacțiunile cu utilizatorul să fie cât mai ușor de realizat, conexiunile cu rețeaua bine calculate astfel încât să nu ´deranjeze´ modul de funcționare normal al telefonului.

Ciclul de viață al aplicației

AMS, sau Application Management Software este partea nativă a telefonului, responsabilă cu rularea aplicațiilor, și ciclul lor de viață. Mai este cunoscută și sub denumirea Java Application Manager (JAM).

Orice MIDlet de pe un telefon mobil se află în una din cele trei stări posibile: activ, distrus, și în stand-bye (pauză). Când un astfel de MIDlet este inițializat în telefonul mobil el intră în starea ´stand-by´. Dacă la inițializare (adică în momentul executării constructorului) apare o eroare, adică este aruncată o excepție, atunci automat MIDlet-ul ajunge în starea ´distrus´. Starea ´activ´ apare atunci când după apelul startApp() totul decurge normal, deci nu au apărut excepții. Acum aplicația noastră se află în curs de reluare. În starea ´distrus´ MIDlet-ul ajunge și după apelul metodei destroyApp(). De remarcat că metodă destroyApp() eliberează și resursele utilizate de program. Deși mulți programatori nu sunt interesați de ´a face curat după ei´ adică de a elibera resursele folosite după terminarea rulării aplicației, în acest domeniu este extrem de important ca resursele sa devină imediat accesibile.

Acccesul la baze de date relaționale

Un alt element deosebit de important pentru un MIDlet este reprezentat de accesul la bazele de date, care până acum erau utilizate doar pentru mediul Web. Primul lucru care vine în minte este JDBC. Surpriza neplacută este că nici MIDP 1.0 și nici MIDP 2.0 nu au inclus JDBC ca și standard. Deci era nevoie să se găsească o altă modalitate pentru acces. Și răspunsul a venit tot dinspre Web: servlet-uri. Despre servlet-uri puteți găsi detalii în PCMagazine de ceva timp, deci nu vom intra aici în detalii. Ceea ce trebuie însă să spunem că un MIDlet se va comporta, în acest caz, similar cu o pagină Web care accesează un servlet. Servlet-ul va reprezenta un fel de proxy între server-ul de baze de date și MIDlet. Aici trebuie să subliniem un lucru important, și anume că lucrul cu seturi de înregistrări din bazele de date poate să fie consumator de multă memorie și resurse, deci trebuie lucrat cu multa grijă.

Aspectul accesării bazelor de date asigură introducerea în lumea telefoanelor mobile a unor concepte cum ar fi comerțul electronic, ceea ce asigură aplicabilități deosebite pentru terminalele care până acum câțiva ani erau mari, grele și fără prea multă ´minte´ Putem spune că zilele în care ne vom plăti factura de Internet sau cea de mobil prin 2-3 apăsări de taste pe telefon.

Mai trebuie spus că acest sistem de acces a unor servere prin intermediul unui proxy este folosit nu numai pentru baze de date, dar și pentru servere de alt tip, și a unor sisteme-remote în general. Acest tip de conexiune asigură flexibilitate sporită, și satisface necesitatea de a folosi cât mai puține resurse pe terminalul mobil. Pentru mai multe detalii puteți consulta următoarele referințe:


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro