Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Portret - PC Magazine Romania, Februarie 2004

Fane și Fănel

Mircea Sârbu

Pentru ziua de 11 august 1950 enciclopediile nu consemnează cine știe ce evenimente, așa că îmi iau libertatea să o consider importantă pentru că atunci s-a născut fiul unui inginer de la Lockheed, pe nume Wozniak. A fost botezat Steve dar lumea întreagă îi va zice Woz. A citit cu nesaț cele 40 de cărțulii de popularizare tehnică avându-l ca erou pe băiețelul-minune Tom Swift și s-a lăsat antrenat de tatăl său în jocuri electronice. La 11 ani și-a construit prima stație de radioamator iar doi ani mai târziu primul calculator.

În vremea asta - mai precis la 24 februarie 1955 - în California s-a născut un alt Steve. Despre tată nu se știe decât că era arab egiptean. Mama l-a oferit spre adopție imediat după naștere și astfel a căpătat un nume: Jobs. Abia 27 de ani mai târziu avea să afle că are o soră, care este o cunoscută scriitoare (Mona Simpson). Dar Steve n-a fost un băiețel cuminte, nu i-a plăcut școala din Mountain View, așa că părinții s-au mutat la Los Altos. Profesorul său de electronică din liceu își amintește că era individualist și că avea mereu un mod diferit de a vedea lucrurile.

Cei doi Steve s-au întâlnit la Hewlett-Packard, în Palo Alto, unde Woz s-a angajat după ce a abandonat studiile la Berkeley iar Jobs a avut o slujbă temporară. Prima colaborare a fost la limita legii. Woz, foarte bun electronist, a proiectat un dispozitiv de buzunar ("blue box") pe care dacă îl atașai unui telefon puteai să vorbești fără să plătești. Se zice că primul apel a lui Woz a fost către Papă: voia să se spovedească. Jobs a fost cel care a văzut afacerea și a reușit să vândă "cutiuțe albastre".

Jobs s-a apucat și el de facultate, la Portland, dar după un semestru a lăsat-o baltă. A mai stat însă un an prin campus, asistând la cursuri de filozofie și (zic unii) fumând ierburi. După care s-a angajat la Atari, unde a proiectat jocuri electronice până când a adunat destui bani ca să plece în India, în căutarea iluminării spirituale.

După ce s-a iluminat, s-a întors la Palo Alto, unde, la un club al pasionaților de electronică numit Homebrew Computer Club, l-a reîntâlnit pe Woz. Acesta era pasionat de asamblarea unor mici computere artizanale. Jobs era departe de virtuozitatea tehnică a lui Woz, dar a avut ideea și a reușit să-l atragă pe acesta să construiască împreună computere.

Jobs a reușit să convingă un vânzător local de electronice că ar putea vinde computere. A primit o comandă de 50 de bucăți (unele surse zic 25), cu condiția să fie complet asamblate. Primul computer a fost proiectat în dormitorul lui Jobs și a fost asamblat, desigur, în garaj. Steve și-a vândut microbuzul VW, Woz și-a vândut calculatorul HP și astfel au adunat 1300 de dolari. Cu ceva piese luate pe credit de la furnizorii de piese, au reușit să asambleze computerele comandate și-au hotărât să înființeze o firmă, pe care tot Steve a botezat-o Apple.

Calculatorul Apple I a fost primul computer realizat pe o singură placă, pe care se afla atât interfața video cât și memoria ROM. I se putea atașa o tastatură și un televizor pe post de monitor. Era primul calculator comercial compact, de uz individual, accesibil omului de rând (prețul de lansare a fost de 666,66 dolari). Vânzările le-au adus celor doi Steve un profit de 774.000 de dolari.

Apple II a adus grafică color de înaltă rezoluție, sunet și sloturi de extensie, iar Jobs i-a îndemnat pe entuziaști să creeze aplicații, până când a adunat o bibliotecă de 16.000 de programe. Woz a realizat și o unitate de discheta ieftină și - împreună cu un prieten - a scris un sistem de operare simplu. Tot el a mai scris și alte programe, printre care și interpretorul de Basic. Toate acestea, împreună cu implementarea primului program de calcul tabelar (VisiCalc), au făcut din Apple II primul computer popular și cu adevărat util.

De acum treaba devenea serioasă, așa că Jobs a adus oameni cu experiență - printre care foști directori din Silicon Valley - care să investească și să facă marketing. În trei ani, Apple II a adus 139 de milioane de dolari. Succesul a adus și alți investitori iar în 1980 firma Apple devine publică, fiind listată la bursă. În prima zi de tranzacționare, prețul acțiunilor sare de la 22 la 29 de dolari. Doi ani mai târziu, Apple valora aproape un miliard și jumătate iar Jobs, la 27 de ani, devenea cel mai tânăr milionar din Fortune 400.

Dar, în 1983, inevitabilul se produce. IBM își încordează mușchii și se hotărăște să intre pe piața microcomputerelor. Presiunea noului concurent îi determină pe cei de la Apple să forțeze lansarea unui nou model, mai performant. Poate graba, sau poate retragerea lui Woz (care s-a întors să-și termine studiile, sub un nume fals: Rocky Clark) au determinat semi-eșecul lui Apple III. Prețul crescuse prea mult iar primele serii se supraîncălzeau și au trebuit retrase din vânzare. Deși primele PC-uri IBM erau mult mai scumpe și mai puțin atractive, garanția numelui a adus destul de mulți clienți din lumea afacerilor.

Însă flerul lui Jobs avea să-și spună din nou cuvântul. Încă din 1979 acesta vizitase laboratoarele Xerox PARC și a înțeles că viitorul computerelor era cel prefigurat de invențiile realizate acolo: mausul, interfața grafică, rețeaua Ethernet... În urma unui aranjament bazat pe vânzarea unor acțiuni Apple către Xerox (înainte de a fi cotate la bursă), Jobs obține accesul inginerilor săi pentru trei zile în laboratoarele de la PARC. Suficient ca aceștia să-și însușească principiile tehnologice și apoi, în spatele echipelor care lucrau la Apple III, să realizeze o minune tehnologică: Lisa.

Lansat în ianuarie 1983 cu intenția de a contracara avantajul PC-urilor IBM pe piața întreprinderilor, Lisa a fost o minune tehnologică care-și depășea cu mult vremea. Dispunea până și de multitasking preemptiv! Dar prețul... 10.000 de dolari era prea mult până și pentru mediile de afaceri americane, mai cu seamă că prea puțini erau cei ce înțelegeau uriașele inovații pe care Lisa le aducea.

Dar geniul lui Steve Jobs veghează. Încă din 1982 acesta și-a îndreptat atenția spre un proiect paralel, care viza o variantă redusă a liniei Lisa, numită Macintosh. Pentru ceea ce avea de gând să facă, Jobs avea nevoie de un specialist al pieței de consum. I-a lansat lui John Sculley - președintelui grupului Pepsi Cola - o provocare irezistibilă: "Dacă rămâi la Pepsi, singura ta realizare în următorii cinci ani va fi să vinzi mai multă apă îndulcită. Dacă vii la Apple, poți schimba lumea". Pe 8 aprilie 1983, Sculley devenea președintele Apple. Woz se întoarce pentru o vreme și lucrează ca simplu inginer, ca simbol al spiritului antreprenorial din vremurile de început.

Apple Macintosh - primul adevărat calculator personal - a fost lansat la începutul lui 1984 printr-o campanie care a devenit un studiu de caz clasic în istoria publicității. Spotul inaugural se baza pe romanul lui Orwell 1984 și prezenta o mulțime cenușie, uniformizată, aliniată, privind într-o stare semi-hipnotică pe un ecran imens discursul despre unificare gândurilor rostit de Big Brother (aluzie evidentă la IBM). În sală irumpe o atletă într-un șort roșu-aprins care aruncă ciocanul în marele ecran. Pe fundalul exploziei eliberatoare se titrează: Pe 24 ianuarie, Apple va lansa Macintosh. Și veți înțelege de ce 1984 nu va fi ca "1984". Și într-adevăr, Machintosh a fost scânteia unei revoluții care avea să schimbe lumea.

În comparație cu noul Macintosh, PC-ul IBM părea un pitecantrop. Mac-ul se baza pe un procesor Motorola 68000 pe 32 de biți (față de Intel 8086 pe 16 biți la PC-uri), avea 128 KB RAM (dublu față de PC) cu posibilități de extensie, avea interfață grafică prietenoasă (cu maus, iconuri, ferestre multiple), dischete de 3 țoli, sunet - totul pentru mai puțin de 2.500 de dolari. Următoarele modele aveau să aducă în lumea comercială, rând pe rând, toate inovațiile care definesc astăzi informatica modernă: editarea vizuală (what you see is what you get) și tehnoredactarea computerizată (Adobe PageMaker vine în 1985), imprimantele laser PostScript, interfață SCSI în standard, suport Ethernet și rețea locală (AppleTalk) în standard, sunet și CD-ROM în standard, posibilități video (FireWare), rețele wireless (AirPort), adoptarea procesoarelor RISC (PowerPC), USB și multe altele.

Povestea însă nu se termină. O "lovitură de palat" îl alungă pe Steve Jobs din firmă, conducerea fiind preluată total de Sculley. Jobs se avântă într-un nou proiect și realizează o altă minune tehnologică cu mult înaintea vremurilor: calculatorul Next. Chiar în condițiile eșecului comercial pe partea de hard, sistemul de operare NextStep este cu adevărat revoluționar, fiind primul sistem object-oriented. Jobs cumpără de la George Lucas firma Pixar și realizează primele filme de animație computerizată de lung metraj (Toy Story - 1995). Între timp, Woz (care părăsise definitiv Apple în 1985) se dedică activităților didactice și caritabile în domeniul educației iar din 2000 figurează în The National Inventors Hall of Fame.

În 1997, după numeroase eșecuri comerciale, Apple îl cheamă înapoi pe Jobs. Acesta accepta postul de președinte interimar și, pentru un salariu anual de 1 dolar, aduce Apple pe profit. Noua serie iMac este un imens succes iar sfârșitul poveștii mărului e încă departe...


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro