Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Legislație - PC Magazine Romania, Februarie 2004

Cumpărături pe Internet

Stoicescu Florin Răzvan - Linklaters Miculiți & Asociații

Dacă sunteți interesat să achiziționați produse de pe Internet, este bine să știți că, legea aplicabilă contractului nu va fi legea română, ci legea statului de înregistrare a vânzătorului.

Achiziția produselor prin Internet reprezintă sub aspect juridic un subiect susceptibil de numeroase discuții. Aceasta tocmai datorită caracterului insolit al operațiunii în sine.

Achiziția de produse prin Internet ridică probleme juridice cu privire la încheierea contractului prin mijloace electronice, obiectul tranzacției, obligațiile fiecărei părți, în particular garanția vânzătorului, respectiv plata prețului de către cumpărător, mijloacele de plată folosite, livrarea produsului și taxele vamale, respectiv TVA-ul. Complexitatea derivă în principiu, din caracterul internațional al operațiunii care atrage după sine aplicarea unei anumite jurisdicții specifice.

Jurisdicția specifică este cea care ne oferă răspunsul la întrebările de mai sus iar regula în materie de vânzare o reprezintă legea statului de înregistrare al vânzătorului. Ca atare, dacă sunteți interesat să achiziționați produse de pe Internet, este bine să știți că, de regulă, legea aplicabilă contractului nu va fi legea română, și nici măcar legea statului unde este localizat geografic serverul vânzătorului respectiv, ci legea statului de înregistrare a vânzătorului. Teoretic, mergând pe similitudinea legislației române în materie cu legislația Uniunii Europene, vânzătorii înregistrați în statele UE ar trebui să pună la dispoziția potențialilor săi clienți toate mijloacele care să permită accesul facil, direct, permanent și gratuit cel puțin la datele de încorporare și numerele de telefon, fax, adresă de poștă electronică și orice alte informații necesare contactării acestora în mod direct și efectiv. Mai mult, mergând pe aceeași similitudine, orice vânzător este obligat să pună la dispoziția beneficiarului, clauzele și condițiile generale ale contractului propus într-un mod care să îi permită acestuia să le stocheze și să le reproducă.

Problema naționalității vânzătorului prezintă interes dacă de exemplu doriți să achiziționați printr-un server internațional, bunuri puse în vânzare de societăți înregistrate în țară. Legea vânzătorului va fi în acest caz, legea română chiar dacă probabil, serviciului respectiv, localizat geografic în afara țării, i s-ar aplica o altă jurisdicție. Consecința acestui principiu ar fi că veți beneficia de întreg sistemul de drept românesc, în materie contractuală sau protecție a consumatorilor și nu numai.

Continuând, cazurile în care vânzătorul nu se supune jurisdicției române, deci nici regulilor în materia protecției consumatorilor sau cele referitoare la vânzare în sine prezintă un interese ridicat, ele fiind din ce în ce mai frecvente o dată cu apariția card-urilor de e-shopping pe piața bancară românească. În cazul acestor operațiuni suntem sub o lege străină, în temeiul căreia urmează să primim un bun, respectiv să facem o plată. De aceea, câteva recomandări sunt necesare. Acestea sunt legate de aspectele practice pe care orice contract de vânzare-cumpărare le ridică, indiferent de legea aplicabilă. Verificați așadar, modul de individualizare al produsului cumpărat pentru a ști exact ceea ce cumpărați. Întrucât e-shopping-ul nu permite contactul direct cu obiectul achiziției este bine să verificați contactând vânzătorul dumneavoastră codurile de individualizare ale produsului. Dacă este cazul nu ezitați să solicitați noi informații despre produs, respectiv precizări în cadrul facturii ce urmează să vă fie emisă. Încercați de asemenea să identificați accesoriile de care este însoțit bunul respectiv. Întrucât, dumneavoastră sunteți consumatorul, pe considerente de validitate a operațiunii vânzătorul vă va pune cu siguranță la dispoziție informațiile necesare. Verificările sunt necesare și pe un considerent practic, bunul vă va ajunge, de regulă, numai după ce ați făcut plata.

Cât privește garanția, mai ales în cadrul produselor electronice, este recomandabil să verificați dacă există centre de service pentru produsele respective în România, iar dacă există, în ce măsură documentele pe care vi le pune la dispoziție vânzătorul sunt suficiente pentru a beneficia de această garanție.

Întrucât garanția se acordă de regulă pe bază de contracte de asistență și autorizare încheiate între furnizorii de produse și centrele de service nu întotdeauna faptul că firma producătoare a bunului respectiv are un centru de service în România înseamnă că obligatoriu veți beneficia de serviciile centrului de service respectiv. Documentația de garanție este importantă pentru că existența garanției poate determina chiar înlocuirea produsului în caz de funcționare necorespunzătoare sau nefuncționare fără culpa consumatorului. Ca exemplu, nebeneficiind de documentație de garanție suficientă puteți avea dificultăți în chiar dovedirea faptului că sunteți încă în perioada de garanție.

Este recomandabil așadar să verificați în ce măsură centrele de service din țară ar putea îndeplini astfel de obligații.

Garanția este un aspect foarte important în această materie, așa încât întrebați întotdeauna vânzătorul despre perioada de garanție, modul în care ea se acordă și conținutul acesteia (felul viciilor acoperite, termenele de remediere, costuri impuse). Odată individualizat bunul respectiv, urmează stabilirea modalităților de plată ale produsului. Două chestiuni sunt importante. Componentele prețului pe care trebuie să-l suportați, și care de regulă acoperă transportul, asigurarea bunului pe durata transportului și taxele, de regulă taxe vamale și TVA și modalitatea de plată.

Ca regulă, o pondere preponderentă o are plata cu instrumente de plată electronică acceptate de vânzătorul respectiv. Tot cu caracter de prevedere este bine să verificați care va fi circuitul banilor voștri pentru a putea aprecia direct, costurile de conversie și comisioanele aplicate de banca voastră. Practic, uneori puteți beneficia de servicii sau bunuri achitate prin intermediul unor furnizori de servicii de plată de tipul PayPal și altele. Astfel, deși cumpărați bunurile din Europa, există posibilitatea ca plata să fie făcută către o bancă din Statele Unite, cu anumite costuri în sarcina voastră.

În ceea ce privește operațiunea plății, este recomandabil să luați legătura cu banca emitentă a instrumentului vostru de plată pentru a vă informa cu privire la caracterul agreat sau nu de către bancă al tranzacției pe care urmează să o efectuați, la intervalul de timp necesar realizării operațiunii și la costurile implicate. Este bine să discutați de asemenea modul în care operează răspunderea voastră pentru tranzacțiile executate, precum și posibilitățile pe care le aveți cu privire la controlul circulației fondurilor și posibilitatea blocării acestora în caz de fraudă. Tot cu privire la folosirea instrumentelor de plată electronică fără prezentare fizică și fără identificarea electronică a acestora este bine să vă interesați în ce măsură există posibilitatea folosirii neautorizate a instrumentelor de plată pe care urmează să le întrebuințați.

Cu privire la livrare, în principiu ea se face la adresa indicată de voi și are consecințe de factură fiscal-vamală. În primul rând, în funcție de locul livrării vi se poate aplica o anumita cotă a taxei pe valoare adăugată.

De exemplu, dacă locul livrării este România, cota aplicabilă va fi ca regulă 19% aplicată la valoarea bunului inclusiv taxele vamale. Astfel, când locul livrării este România, va trebui să adăugați la valoarea de cumpărare a bunului, taxa vamală, care de regulă este în cuantum de 20% și, la totalul rezultat, taxa pe valoare adăugată de 19%.

Evitarea acestei fiscalizări considerabile se poate realiza doar prin concursul unei terțe persoane nerezidente dar rezidente în raport cu țara de înregistrare a vânzătorului căreia îi puteți livra bunul cu rugămintea de a vi-l trimite drept colet, prin poștă sau mai sigur de a vi-l aduce personal la venirea acesteia în România. TVA-ul va fi suportat totuși, ca impozit indirect pe teritoriul statului unde se va face livrarea însă bunul nu va fi supus vămuirii la intrarea în țară atât timp cât el se transmite în proprietatea persoanei nerezidente.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro