Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Timpul Liber - PC Magazine Romania, Noiembrie 2004

WINGS

Filip Pitaru

Deși pare numele unui serial nu este chiar așa! Este vorba doar despre cele două jocuri lansate de curând de Tri Synergy și Gathering, Wings of Power și Wings of War.

Lumea simulatoarelor aviatice s-a îmulțit așadar cu încă două jocuri care, deși sunt realizate de companii diferite, poartă nume surprinzător de similare. Și nu ne oprim aici, pentru că ambele tratează teme relativ apropiate.

Wings of Power: WWII Heavy Bombers and Jets

Fiindcă tot asistăm la o megaproducție a filmelor și a jocurilor cu tentă istorică, nici cei de la Tri Synergy nu sunt mai prejos, ultimul lor simulator de zbor urmând întocmai această tradiție. După cum sugerează și titlul, acțiunea jocului se petrece în cel de-al doilea război mondial, iar modelele de avioane pe care jucătorul va avea ocazia să le întâlnească sunt toate din această perioadă. Creatorii jocului, Shockway Productions, au promis un nivel de realism care să propulseze Wings of Power în topul simulatoarelor de zbor. Ceea ce au și făcut! Atât avioanele cât și peisajul sunt toate realizate până la ultimele detalii. Fiecare model prezent în joc nu numai că arată ca originalul, însă s-au folosit și manualele tehnice ale avioanelor pentru crearea lor. Astfel, o altă promisiune a Shockway a fost dusă la bun sfârșit, pilotarea avioanelor putându-se realiza și prin consultarea manualelor originale de zbor ale acestora! Pe lângă simpla plăcere de a zbura sau de a descoperi cum funcționează spre exemplu un B-17 (fortăreața zburătoare), jucătorul dispune și de o mulțime de informații despre fiecare model în parte: diagrame ale cabinei, informații generale de zbor, evenimente istorice în care fiecare avion s-a evidențiat, sfaturi folositoare și multe altele. În afara avioanelor aliate, printre care putem enumera bombardierele

B-24 Liberator, B-29 sau Lancaster BIII, veți avea ocazia de a experimenta și cu câteva produse de excepție de calitate germană, cum ar fi Heinkel HE-162 Salamander sau Focke-Wulf Ta-183 Huckebein. Calitatea grafică este de-a dreptul excepțională, încât chiar și la rezoluții mari manetele, butoanele bordului și ale cabinei par realiste. Aceasta se poate datora și faptului că fiecare indicator sau buton în parte corespunde modelelor originale, însă minuțiozitatea de care producătorii au dat dovadă este evidentă. Nici partea sonoră a jocului nu este mai prejos, motoarele având sunetul specific al originalului, chiar și atunci când se accelerează sau se decelerează. Din păcate, toate aceste avantaje sunt eclipsate de lipsa simulării de război propriu-zis. Fiindcă s-a acordat atâta atenție realizării modelelor, a peisajului și pilotării, au fost omise luptele în care toate aceste avioane s-au evidențiat. Astfel, Wings of Power este un simulator de zbor realist pe modelele aviatice ale celui de-al doilea război mondial și atât. Dacă doriți lupte, inamici sau acțiune de acest gen va trebui să apelați la alte jocuri de acest tip, care au pus însă accentul pe aceste aspecte, cum ar fi FirePower, produs tot de Shockway Productions.

Wings of WAR

Trebuie precizat pentru început că Wings of War este producția unei mici și necunoscute companii cehe, care pur și simplu a reușit să se strecoare fără a-și face reclamă, jocul fiind realizat și sub un buget strict. Wings of War este tot un simulator de zbor tematic, însă de această dată subiectul este unul mai rar întâlnit și anume primul război mondial. Spre deosebire de Wings of Power, la care producătorii s-au folosit și de tunele de vânt pentru a studia cum pot reda cât mai realist mișcările avioanelor la comenzi, Wings of War pare făcut mai mult pentru copii. Comenzile sunt marcant de simple, iar cabina pilotului există doar de formă. Grafica jocului este însă bine pusă la punct, avioanele fiind inspirate din modele reale ale primului război mondial. Deși s-a pus accent pe detaliile exterioare ale avioanelor, cât și pe peisaj, nu există totuși termen de comparație cu oponentul său direct. Există însă câteva artificii care fac jocul mai interesant, cum ar fi modul multiplayer. Fie că este jucat în cadrul unei rețele locale sau pe Internet, jocul permite conectarea a pâna la 30 de jucători.

Este păcat totuși că nu s-a insistat mai mult pe aspectele realiste. Pilotul dispune de opțiuni inexistente pentru acea perioadă, cum ar fi o hartă tip radar, rachete și un scut similar simulatoarelor spațiale, care se reîncarcă prin găsirea unor bonusuri pe hartă.

Acțiunea este însă cuprinzătoare, jocul având o mulțime de nivele, fiecare dintre acestea având la rândul său misiuni specifice. Puteți merge în misiuni de recunoaștere pentru a face poze viitoarelor ținte, să bombardați clădiri sau autovehicule sau pur și simplu să înfruntați inamicii direct, într-o acerbă luptă aviatică.

Câteva dintre aceste misiuni vă rezervă chiar și un loc în turela avionului, în timp ce acesta este pilotat de computer, dumneavoastră având dificila sarcină de a doborî inamicii cu mitraliera. Prin urmare, chiar dacă pilotarea avioanelor este lipsită de realism, acțiunea jocului este îndeajuns de captivantă. Și, după cum am precizat, nici elementele grafice externe nu lasă de dorit, clădirile, inamicii și solul fiind bine conturate. Poate Wings of War nu se va afla în topurile simulatoarelor și bugetul redus nu a permis perfecționarea anumitor aspecte, însă orice împătimit al simulatoarelor sau al avioanelor îl va găsi mai mult decât stimulant.

Tipul jocului: simulator aviatic, acțiune, istoric.
Cerințe minime de sistem:
Procesor PIII la 900MHz sau echivalentul RAM:128MB
Placă video: 3D cu accelerator grafic, 32MB
Placă de sunet: standard
Versiune Windows: 98SE/ME/2000/XP
DirectX: 9.0b
Cerințe recomandate de sistem:
Procesor: Pentium 4 la 1,8Ghz
RAM: 512MB
Placă video: nVidia GeForce FX 5700 sau ATI Radeon 9600
Placă de sunet: dolby surround, 5.1
Joystick sau gamepad
Versiune Windows: XP
DirectX: 9.0b

Jocul poate fi achiziționat de pe www.gameshop.ro la prețul de 25,50€ + TVA


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro