Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Timpul Liber - PC Magazine Romania, Noiembrie 2004

Dead, Very Dead!

DVD VIDEO ÎN ROMÂNEȘTE!

…și în engleză: Good Afternoon! My name is Costel I. Mazilu (cu negru ☺). Însă (deși era și ceva de spus pe tema asta ☺) nu cred că lecțiile de japoneză și de engleză fac subiectul acestui articol așa că... DVD Video să fie!

Ce înseamnă DVD?

1. Dead, Very Dead; 2. Delayed, Very Delayed;... 1321. Digital Video Disc și 1322. NIMIC! Și răspunsul final... NIMIC! Sunteți dezamăgiți? După o analiză mai bună a ceea ce înseamnă DVD-ul, cei din DVD Forum au decis ca cele trei caractere ale DVD-ului să rămână trei simple litere ale alfabetului. Fără a fi acronimul Digital Versatile Disc-ului (așa cum, pun pariu ☺ că și voi credeați asta)

...încă ceva: Știți ce înseamnă VHS? Greșeală! Același lucru ca la DVD ☺: NIMIC!

Calitatea DVD Video-ului, avantaje și dezavantaje!

În comparație cu VHS-ul, S-VHS-ul și LaserDisc-ul (la noi nici nu a ajuns așa ceva, mulțumită comunismului) DVD-ul este... revoluție în adevăratul sens al cuvântului! Și (cum spun mincinoșii) credeți-mă!

Opțiunile, pardon, avantajele DVD-ului:

 1. Posibilitatea alegerii - Quality versus Quantity. Adică deși pe un DVD înregistrabil (nu-mi place cuvântul blanc) scrie că poate stoca de exemplu, 240 de minute, eu pot (deoarece sursele mele sunt niște antice casete VHS) stoca 10 ore! de imagine mai bună decât cea de pe sursă (pentru că de asta există și postprocesarea). Sau vrem să îngrămădim cinci ore în loc de patru (la o sursă digitală sau...) în detrimentul calității;
 2. Imaginea este întreagă (panoramică și cu o rată de aspect asemenea cinematografului: 2.35:1), la alegerea noastră fiind dacă imaginea va fi decupată pentru a se încadra în cei 4:3 ai televizorului sau vom urmări filmul în toată splendoarea lui;
 3. Sunetul poate fi și în rusă și în engleză și în DTS (asta nu mai e nici o limbă ci un sistem de compresie audio) adică maxim opt fluxuri audio cu până la opt canale fiecare (7.1). De exemplu, DVD-ul cu X-men 2 comercializat la noi are două straturi (am explicat în prima parte ce și cum) și o coloană sonoră AC3 5.1 în engleză, una 5.1 în rusă, una DTS 5.1 în engleză, una AC3 pe două canale cu comentariile regizorului...
 4. Subtitrările. Gata cu o subtitrare aplicată peste imagine. Acum putem avea până la 32 subtitrări pe un singur DVD!
 5. Closed Captions (doar la player-ele din standardul celor de la NTSC) - tehnologie menită să îmbunătățească vizionarea programelor TV de către persoanele cu deficiențe auditive. Aceasta constă în afișarea peste imagine a unor texte ce caracterizează sunetele curente. De exemplu: când la o emisiune de divertisment se aplaudă, pe ecran apare un text ca [Publicul aplaudă]. CC-urile se găsesc încorporate în semnalul TV NTSC la linia 21 și pot fi setate după dorință direct de pe telecomanda televizorului sau din decodorul de semnal, la DVD-uri direct de pe telecomanda player-ului.
 6. Unghiuri de filmare diferite. "Opțiunea" mea preferată. O scenă poate fi filmată din până la nouă unghiuri diferite. Această opțiune poate fi găsită pe DVD-urile cu concerte, edițiile speciale sau extreme a unor filme, filmele pentru adulți (acolo întreg filmul poate fi filmat din nouă unghiuri ☺)...
 7. Meniurile. La DVD-uri accesul către acele opt coloane sonore sau acele 32 de subtitrări, la capitole, la videoclipurile soundtrack-ului... se face dintr-un meniu animat (de cele mai multe ori) ușor navigabil și plăcut ochiului.
 8. Capitolele. Nu mai trebuie să derulați două ore de bandă pentru a arăta prietenilor o scenă mai spectaculoasă. Capitolele marchează toate scenele importante din film arătând mici imagini și de multe ori și cu minititluri din respectiva scenă.
 9. Iar meniurile. Și acestea pot fi în mai multe limbi (de regulă aceleași cu subtitrările) așa că și bunica (care nu are decât un patifon și un televizor cu lămpi) s-ar descurca ☺.
 10. Gata cu derularea! Trecerea de la minutul 14 la cel 132 se face instantaneu (ca la CD-urile audio), semnele de genul Derulează sau îți dăm amendă! de pe casetele VHS închiriate nemaiaflându-se și pe DVD-uri.
 11. Imaginea rămâne aceeași în timp, uzura excesivă nealterând imaginea, discurile sunt rezistente la căldură, la câmpuri magnetice, aparatul neatingând discul acesta poate fi vizionat de n ori (cu condiția ca manevrarea să se efectueze cu o oarecare grijă, e mai greu pentru laser să citească discul prin amprenta vecinei și zgârieturile făcute de introducerea discului pe lângă tray-ul DVD player-ului).

Părțile "nașpa":

 1. Folosirea unui CoDec MPEG2 de proastă calitate (aș enumera vreo douăm, însă vă dați seama de ce o să iasă ☺) duce la apariția, pe imagine, de artifacts ("zgomotul" de pe imagine, adică tot ce ar sau nu ar trebui să apară pe ecran: "purici", "cubulețe" colorate, detalii lipsă...) așa că nu toate DVD-urile au o imagine ca de cristal, așa cum spun;
 2. Incompatibilități între disk-uri și aparatura DVD Video;
 3. În comparație cu VCR-ul, DVD-Video Recorder-ul este mult mai scump și mai inaccesibil (în special nouă, cetățenii României);
 4. Protecția la copiere. DVD-urile au o serie de protecții menite a îngreuna (dar nu a opri) activitatea piraților și a păstra omul cinstit, cinstit. Acestea pot fi digitale (un DVD-Video nu poate fi copiat pe computer sau nu îi pot fi făcute copii, nu în mod obișnuit) sau analogice (Macrovision, protecția ce nu permite VCR-ului înregistrarea dintr-o sursă DVD prin alterarea semnalului, protecție eficientă în 95% din cazuri uneori "eficientă" și cu televizoarele mai vechi ☺)
 5. Nu toată aparatura DVD citește și CD-uri sau DVD-RAM-uri așa că atenție la ce achiziționați!
 6. Opțiunile ca DVD-Audio, DVD-uri cu DTS Audio "tracks", DVD-VR... sunt opționale. Așa că dacă doriți un aparat cu imaginea progresivă sau MPEG4 sau DVD-Audio... plecați de acasă pregătiți și măcar cu o idee cât de cât a ce doriți să faceți cu "scula".
 7. Codurile regionale au fost introduse pentru a împiedica rularea (înainte de premieră) a unor discuri destinate jamaicanilor pe aparatura din Belarus. De ce? Pentru că Popescu cumpără produsul din SUA (unde premiera filmului a avut loc de mult) și îl aduce în România (unde nici la televizor nu face reclamă) pentru a-l viziona împreună cu jumătate din oraș (pentru că Popescu are un centru de închiriat casete video și DVD-uri). Pe glob sunt opt regiuni: 1. SUA, Canada, Hawaii și toate teritoriile SUA; 2. Europa, Japonia și o mică parte din Asia Mică; 3. Asia de Est și de Sud-Est, Hong-Kong 4. Australia, Noua Zeelandă, America Centrală, Mexic, America de Sud, Caraibe; 5. Federația Rusă, India, Africa, Coreea de Nord; 6. China; 7. Rezervată; 8. Avioane, nave de croazieră... transportul internațional. (pentru o listă completă și o hartă - http://www.sendit.com/help/help_dvd_regions)

Înnnnnncheiereaaaaaaaaa!

După cum vedeți am ales să scriu o explicație mai "soft", adică în română. Dacă vreți și informații despre compresiile Dolby, MPEG2 sau altceva related to..., dacă aveți idei de articole noi (și interesante, bineînțeles), întrebări, propuneri, sugestii, reclamații ☺, training (și cu plată și gratis) în Digital Video sau cursuri de utilizare PC: [email protected].

Sfârșitul părții a doua din Dead, Very Dead!

P.S. Pentru viitoarea părticică a Dead, Very Dead!-ului să aveți pregătită ori partea cu Libertatea DVD-ROM/±RW-ului ori DVD Creation With DVD Maestro! sau ce altceva vreți voi (de aia există poșta electronică!) sau ☺ cine știe!

Specificațiile nespecificate
Rezoluția imaginii: MPEG2 - 720x576 și 720x480 (Full-D1), MPEG2 - 704x576 și 704x480, MPEG2 - 352x576 și 352x480 (Half-D1), MPEG2 - 352x288 și 352x240, MPEG1 - 352x288 și 352x240.
Compresia video folosită: MPEG2 și MPEG1 (și MPEG4 la aparatura DivX © Certified însă… nu despre asta e vorba! Nu încă! ☺)
"Șuvoiul" video…: acesta poate fi CBR (Constant BitRate) sau VBR (Variable BitRate) și poate avea până la 1856Kb/s la MPEG1 respectiv 9800Kb/s la MPEG2.
...și cel audio: LPCM max. 8ch. la o rată de biți de până la 6,144Mb/sec.
 • Dolby Digital max. 6ch. la o rată de biți de la 64 la 448Kb/sec.
 • MPEG Audio - MPEG1 & MPEG2 - max. 8ch. cu o rată de biți maximă de până la 384Kb/sec. la MPEG1 respectiv 912Kb/sec. la MPEG2
 • DTS - max. 8ch. cu o rată de biți de la 64Kb/sec. până la 1536 Kb/sec. însă cele mai folosite sunt 754,5Kb/sec. și 1509,25Kb/sec. pentru sunet 5.1 și 377 sau 754 pentru cel pe două canale.
 • SDDS - cu o rată de biți maximă de 1280 SDDS este varianta pentru cinematografe a compresiei audio ATRACT patentată de Sony.

PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro