Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Tendințe - PC Magazine Romania, Noiembrie 2004

Nanotehnologie - mărimea contează

Adaptare de Elena Andreea Liță

În centrul acestei lumi minuscule
se află idei atât de mari încât
pot influența aproape orice domeniu,
de la producția materialelor plastice
până la descoperiri majore
în domeniul medical.

Vestea că fiul unui coleg a făcut primii pași nu merită de obicei mai mult de câteva felicitări politicoase și vizionarea obligatorie a fotografiilor atașate e-mail-ului cu pricina. Totuși, când Nadrian C. Seeman și William B. Sherman de la New University au făcut un astfel de anunț, vestea a apărut rapid în toate publicațiile științifice de marcă.

Acest interes deosebit a fost stârnit de mărimea "copilului", care era foarte mică pentru vârsta sa. De fapt pentru orice vârstă. Cu o pereche de picioare realizate din ADN, acesta are o înălțime de aproximativ 10 nanometri.

Seeman și Sherman, care și-au botezat motivul mândriei și bucuriei lor A Precisely Controled DNA Biped Walking Device, precizează că acesta nu are nici o aplicabilitate practică. Și chiar dacă îl numește "robot", Seeman pare circumspect în a-l caracteriza drept un prevestitor al automatizării submicroscopice . Totuși, vede și posibilitatea unei utilități practice. "Încercăm să prelungim distanțele de mers sau să-i punem chiar și o încărcătură. Probabil vom încerca să-l folosim și pentru deformarea polimerilor. Poate vom folosi chiar și rute circulare".

Dar, indiferent de modurile în care va fi folosită, Seeman vede invenția sa ca pe un eveniment deosebit de important dintr-o serie accelerantă care transformă nanotehnologia dintr-un subiect științifico-fantastic în realitate palpabilă.

Transformări radicale

Nanotehnologia - ingineria la nivel molecular folosită pentru crearea de substanțe și dispozitive - nu mai este de mult doar un motiv de glumă sau o viziune futuristă. A început deja să se fie folosită în diverse tehnologii sau chiar produse, influențându-ne viața în diverse moduri. Produsele realizate prin nanotehnogie pot fi întâlnite în mașina pe care o conduceți sau în pictura de pe perete. În plus, cresc precizia diagnosticării în domeniul medical, îmbunătățesc compoziția materialelor de construcții și a plasticelor, pavând drumul spre descoperiri majore în electronică și IT. Nu faceți confuzii însă: ingineria la scală foarte mică, nu este un subiect la fel de mic.

Infinit de mic

Unul dintre motivele care creează confuzii în jurul acestei tehnologii este chiar faptul că totul se întâmplă la o scală imperceptibil de mică. Un nanometru - unitatea de măsură care a dat numele nanotehnologiei - este a miliarda parte dintr-un metru. Un atom de hidrogen, care este cea mai mică particulă din natură, are un diametru de aproximativ 1/10 nm; un fir de păr are un diametru de aproximativ 75,000 nm. O moleculă tipică fosită în cercetările nanotehnologice poate cuprinde până la 100 de atomi și măsoară între 1 și 10 nm în diametru.

Nanotehnologia este greșit înțeleasă și datorită un bagaj din trecut, pur teoretic: s-a spus despre ea că ar putea pune capăt bolilor și poluării, că ar putea permite crearea unor fabrici de desktop-uri unde roboții vor crea orice îți trece prin minte și chiar va oferi nemurirea virtuală.

Ultima și cea mai semnificativă sursă de confuzie este de natură semantică. Până la un anumit punct, definiția nanotehnologiei depinde de cel pe care-l întrebi. Teoreticianul K. Eric Drexler a inventat termenul de nanotehnologie în 1980, pentru a descrie un proces de producție moleculară care presupunea folosirea unor părți sau dispozitive cu dimensiuni între 1 și 100 nm, o scară de valori pe care a numit-o nanoscală. Astăzi, Dexler se plânge că termenul său a devenit aproape fără sens, și a început o cruciadă pentru a limita raza de acțiune a nanotehnologiei la obiecte ale căror dimensiuni se încadrează în acea nanoscală, sunt construite în totalitate din blocuri moleculare, fiind opusă tehnologiei de creare a dispozitivelor prin miniaturizare. Principalele diferențe vizează influența stranie a efectelor cuanticii asupra structurilor construite la nivel molecular. În natură, forțele cuanticii se limitează în mod normal la interioarele atomilor și la legăturile dintre ei. Dar când moleculele sunt asamblate în moduri cu totul noi, efectele cuantice le pot da proprietăți fizice bizare, dar foarte utile. Exemplele includ o conductibilitate și o rezistență electrică excepțională, o capacitate mare de stocare sau trasferare a căldurii și chiar abilitatea de a se comporta la fel cu semiconductorii.

Multe dintre promisiunile nanotehnologiei constau în exploatarea proprietăților cuanticii. Dar Drexler și susținătorii săi au pierdut deja bătălia. Producătorii au extins nanotehnologia pentru a include orice produs sau proces cu dimensiuni sub 100nm, iar limbajul comun extinde termenul pentru a include și sistemele mecanice microelectrice - MEMS (microelectrical mechanical systems) - o clasă de dispozitive microscopice construite prin tehnici împrumutate de la producția microcipurilor, inclusiv motoare, sisteme de angrenare, giroscopuri și dispozitive de declanșare a airbag-urilor pentru mașini. MEMS sunt ultra mici în raport cu aproape orice standard, dar sunt de 1,000 de ori mai mari decât nano-obiectele.

Definiția largă a nanotehnologiei are avantajul practic de a atrage atenția asupra graniței dintre cele mai mici produse realizate prin miniaturizare și cele mai mari produse obținute prin construcție moleculară. În următorii ani, hibridizarea componentelor și tehnologiilor top-down și bottom up vor face din acest domeniu un subiect de maxim interes, pași care vor pava drumul pentru multe schimbări tehnologice radicale.

Circuite

La Intel, harta dezvoltării procesoarelor pentru următorul deceniu prevede miniaturizarea continuă a arhitecturii cipurilor curente, în pararel cu utilizarea noilor tehnologii de calcul bazate pe nanotehnologie. Intel se așteaptă ca procesele standard de producție să-și atingă limitele undeva în 2011, când echipamentele de 22 nm vor reduce dimensiunile tranzistorilor cipurilor la 10 nm, de la 50 nm posibili prin procesul de 90 nm folosit pentru Pentium 4.

Pentru tranzistorii cu dimensiuni sub 10 nm, Intel spune că este "deschis la propuneri". Compania cercetează posibilitatea de a micșora și mai mult design-ul cipurilor CMOS, folosind noile tehnici de producție. Acestea includ procesarea cuantică care promite să meargă dincolo de binar, înlocuind bitul cu qbit-ul. Într-un qbit, un electron individual poate semnifica 1,0 sau o a treia poziție intermediară, permițând noi abordări ale operațiilor logice.

Nanomoleculele complexe, numite dendrimeri, pot fi folosite pentru a mapa circuite. Dezvoltate la Michigan Molecular Institute (MMI) și comercializate prin Dendritech, compania sa afiliată, dendrimer-ii sunt sfere moleculare în serie. Fiecare strat are o compoziție unică, în funcție de utilitatea dendrimer-ului - cei mai mulți fiind folosiți pentru proiectarea circuitelor.

Dendrimer-ii sunt produși în dimensiuni discrete. "Pot măsura între 1 și 10 nm în diametru, iar dimensiunile lor sunt foarte precise", spune Petar R. Dvornic, senior research scientist la MMI. Cu un instrument capabil să mute nanoparticule, cum ar fi un microscop atomic-force, un cercetător poate construi un circuit 2D plasând dendrimer-ii în șir. "Poți proiecta tot ce dorești ca un aranjament de mici biluțe, toate de acceași dimensiune", spune Dvornic. "Dacă vrei un conductor, poți folosi o biluță umplută cu cupru. Dacă dorești un izolant, folosești o bilă umplută cu un material pe care îl poți calcina cu un laser pentru a crea un spațiu de aer". Producția de masă a dendrimerilor nu este însă posibilă în prezent.

Totuși, în Denver, specialiști din cadrul companiei ZettaCore folosesc nanotehnologia pentru a construi memorii pentru computere, care promit creșteri gigantice ale capacității de stocare. Aceștia au proiectat o modalitate de stocare a informației în molecule care imită procesul de stocare a energiei folosit de celulele vii. Procesul gândit la ZettaCore prevede folosirea enzimelor și a proceselor metabolice pentru a permite auto-asamblarea componentelor moleculare. ZettaCore va realiza o tenhnologie de stocare hibrid care va folosi tehnicile standard de producție a memoriilor pentru a putea integra dispozitivele sale de stocare cu substraturile cipurilor tradiționale.

Nanotuburi complet tubulare

Nantero, o mică companie din Woburn, Massachusetts, lucrează la o tehnologie de memorie care poate dubla un mediu de stocare a datelor. Metoda acestora stochează datele prin plasarea electronilor în structuri numite nanotuburi de carbon - o clasă de produse nanotech care se pare că va juca un rol major în orice arhitectură de calcul bazată pe nanotehnologie.

Nanotuburile sunt cilindrii de carbon care au un diametru de 1 sau 2 nm. Acestea sunt primele exemple ale efectelor ciudate pe care le are cuantica asupra nanostructurilor. Nanotuburile de carbon (CN) pot servi ca nanofire în computerele moleculare, datorită unei proprietăți cuantice numită electron tunneling, care le permite să propage semnale electrice la scale unde curentul obișnuit este imposibil.

Unele proprietăți cuantice și mai ciudate ale nanotuburilor constituie baza unor cercetări pentru realizarea unor circuite integrate bazate pe carbon. Variații în geometria nanoturiburilor, la înclinări și diametre diferite, fac tuburile de carbon să acționeze ca semiconductorii. Deși producția de masă a nanotuburilor de carbon cu atribute specifice este doar un vis îndepărtat, CN-urile produse în bulk - prin procese care folosesc o întreagă varietate de lungimi, diametre și geometrii - sunt unele dintre cele mai fierbinți produse ale nanotehnologiei, care în scurt timp vor deveni o mini industrie autonomă.

Caracteristicile electronice unice ale nanotuburilor de carbon nu sunt singurele lor facilități utile. CN-urile sunt mai puternice decât Kevlar și mai durabile decât diamantele; adăugate în fracțiuni și mai mici pot îmbunătăți semnificativ fibrele și materialele compozite. CN-urile nu corodează și nu ard în condiții normale. Pot fi folosite pentru a face plasticele conductoare electrice. Aceste atribute au făcut nanotuburile foarte populare în diverse domenii de activitate.

Toyota, de exemplu, a adăugat amestecuri bazate pe nanotuburi de carbon la barele de protecție din plastic și la panourile ușilor. Pe lângă faptul că aceste părți devin mai puternice și mai ușoare, plasticul devine conductor electric, permițând astfel să fie acoperit cu aceeași vopsea ca și părțile metalice.

În același timp, Sony și NEC s-au alăturat pentru a dezvolta o baterie de laptop care folosește capacitatea nanotuburilor de stocare a energiei chimice. Companiile pretind că bateria va avea o automonie de câteva săptămâni. Mitsubishi și Motorola lucrează de asemenea la baterii bazate pe CN-uri, care le permit să aibă orice formă sau chiar să fie integrate în carcasa de plastic a dispozitivului.

Nanoproduse de larg consum

Chiar dacă viziunea lui Drexler privind robo-fabricile subatomice este calificată încă drept științifico-fantastică, produsele de larg consum bazate pe nanotehnologie sunt deja în jurul nostru. (unele discuții pe această temă au început cu mult timp înainte să apară un nume pentru aceste lucruri: carbunele de exemplu, a fost un aditiv cheie pentru cauciucurile mașinilor cu mult timp înainte să se știe că

poate furniza nanoparticule care stabilizează polimerii din cauciuc).

Nippon, gigantul industriei japoneze, a găsit o varietate de utilități pentru nanoparticulele compuse din dioxid de titan, o componentă care interferează cu procesele biologice,

atunci când este stimulată de lumină. Nanoparticulele adăugate la sticlă sunt invizibile dar o fac rezistență la murdărie. Adăugate în vopsea, nanopaticulele pot omorî bacteriile din spitale sau alte medii sterile.

Nanotehnologia poate juca un rol și mai direct în medicină, deja aducând beneficii semnificative în depistarea și diagnosticarea diverselor boli. O categorie largă de produse nanotech sunt nanocristalele semiconductoare, numite și Qdots, niște bucățele din material semiconductor care etichetează diverși indicatori ai bolii, cum ar fi celulele canceroase sau anticorpii HIV. Qdot-urile, produse de Quantum Dot, folosesc un efect cuantic care fac ca nanoparticulele semiconductorilor care emit lumină (gen LED-uri) să se comporte diferit față de corespondentele lor de dimensiuni mari.

Specialiștii de la Quantum Dot au proiectat nanocristale de dimensiuni și culori precise pe care le-au atașat la molecule "căutătoare", cum ar fi anticorpii sau ADN-ul. Injectate în venele pacienților sau combinate cu probe de laborator, aceste molecule se lipesc de țintele lor, care pot fi depistate prin lumina nanocristalelor. Acest lucru este posibil chiar și de la câțiva inci de piele sau țesut.

Dendrimer-ii, moleculele sferice seriale care sunt folosite pentru circuite, s-au dovedit utili și în diagnosticarea bolilor și în tehnici terapeutice aflate deja în proces de lucru. Dvornic vorbește despre un dendrimer specializat în administrarea medicamentelor. Acesta va fi format dintr-o sferă care conține medicamentul, un strat protector care previne împrăștierea medicamentului și o suprafață exeterioară lipicioasă la care se atașează agentul de căutare. Acesta îndrumă sfera spre ținta unde va fi eliberat medicamentul.

De vis

Chiar dacă realizăm sau nu, nanotehnologia a început deja să ne influențeze viața. Nanoprodusele contribuie semnificativ la dezvoltarea științei și la aplicarea ei în domenii diverse, pornind de la produse cosmetice până la imagistica medicală. Se așteaptă ca și mai multe utilități ale acesteia să apară rapid în următorul deceniu: cercetări agresive și investiții comerciale majore vor duce nanotehnologia la un nou nivel. Utilizări masive ale nanotehnologiei în tehnica de calcul nici nu mai trebuie amintite. În special gadget-urile vor conține componente bazate pe tehnologia moleculară. Nanotuburile din carbon vor fi folosite din plin în crearea materialelor plastice indestructibile, punând în acest fel în pericol industria pieselor de mașini, pentru a aduce reciclarea în prim plan. Cercetările nanobotice vor continua, posibil într-un ritm mult mai alert decât o face "copilul" lui Seeman. Fabricile cu muncitori infinit de mici sunt încă science fiction, dar cine știe? Roboții bipezi vor putea țese microfilamente sau vor îndeplini sarcini chiar și mai complicate. Iar între două job-uri...poate vor dansa.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro