Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Soluții - PC Magazine Romania, Noiembrie 2004

Soluții de recuperare a datelor

Ionuț Ghionea

Pierderea accidentală a datelor constituie o problemă majoră pe care fiecare utilizator a întâlnit-o cel puțin o dată. Fie că este vorba de ștergerea unor fișiere, de formatarea întregului hard disk, de pierderea informațiilor conținute în sectorul de boot, de o partiționare greșită sau chiar de atacul unui virus, oricare dintre aceste neplăcute și neașteptate evenimente poate avea consecințe foarte grave asupra datelor importante și, implicit, asupra utilizatorului. În general, acesta se simte în siguranță, creează, modifică și salvează datele sale importante pe un singur hard disk, însă, rareori se gândește la transferul acestora pe un alt mediu de stocare magnetic sau optic, iar, chiar dacă acest lucru se întâmplă, el nu are un caracter periodic. În prezent, soluțiile de stocare ale copiilor de siguranță (backup) sunt la îndemâna oricui, de la clasica dischetă pentru fișiere de dimensiuni mici, continuând cu accesibilul CD sau CD-RW și noile venite, DVD-urile, cardurile de memorie Compact Flash, Smart Media, Secure Digital etc.

Cauzele care conduc la pierderea datelor sunt numeroase și, de cele mai multe ori, neprevăzute: fluctuații sau întreruperi bruște ale curentului electric, atacuri ale unor viruși, neatenția utilizatorului în momentul ștergerii voluntare a unor fișiere, diverse erori apărute în momentul schimbării tabelei de partiții, a sistemului FAT, șocuri mecanice etc.

În testele efectuate pentru redactarea acestui articol s-au folosit: un hard disk Western Digital, capacitate 2,5Gb, FAT 32 și trei dintre programele de profil existente pe piață: EasyRecovery, GetDataBack și Lost&Found. La începutul testului, pe hard disk au fost copiate diverse fișiere, în următoarele formate: doc, txt, mp3, jpg, exe, com, zip. Pentru a îngreuna sarcina programelor de recuperare, imediat după copierea fișierelor, acestea au fost șterse, iar hard disk-ul formatat, utilizând sistemul de operare Windows XP. Desigur, ștergerea fișierelor s-a făcut fără ajutorul Recycle Bin, caz în care recuperarea n-ar fi ridicat nici un fel de problemă....

Cel mai important sfat pe care îl putem oferi este ca, în momentul în care apare evenimentul pierderii datelor, utilizatorul să nu intre în panică și să nu transfere nici un fel de fișiere pe hard disk-ul cu probleme. Este absolut necesară montarea acestuia într-un computer cât mai performant, în care să existe un alt hard disk cu spațiu liber suficient pentru a stoca fișierele recuperate. În funcție de preferințe și de experiență, se va instala unul dintre cele trei programe de recuperare menționate mai sus. Deși sunt create de firme diferite, programele sunt asemănătoare ca mod de abordare a problemei. Astfel, fiecare efectuează o analiză preliminară a hard disk-ului indicat de utilizator și propune o listă a directoarelor și fișierelor care pot fi recuperate. Urmează, apoi, recuperarea propriu-zisă a datelor, procentul de succes depinzând în foarte mare măsură de tipul problemei care a condus la pierderea acestora. În testele efectuate, procentul estimat de recuperare a fost de 95% pentru GetDataBack, 80% pentru EasyRecovery și 75% pentru Lost&Found. Pentru o recuperare cât mai apropiată de 100% se recomandă utilizarea succesivă a celor trei programe, salvând, evident, datele recuperate, în locații diferite.

Nu vom oferi în continuare o metodologie pas cu pas a recuperării datelor, deoarece aceasta va diferi, cu siguranță, de la caz la caz, ci vom prezenta câteva caracteristici ale celor trei programe pentru a simplifica procesul de decizie în alegerea unuia dintre ele.

GetDataBack este produs în două variante, pentru hard disk-uri cu FAT 32 și NTFS. Programul operează fără a scrie pe hard disk-ul la care lucrează, aceasta însemnând că datele pe care utilizatorul încearcă să le recupereze rămân neschimbate. Accesând fișierele help ale programului, am aflat că GetDataBack poate recupera date de pe medii magnetice cu FAT 12 (dischete și hard disk-uri mai mici de 18Mb), FAT 16 (hard disk-uri cu sisteme de operare DOS, Windows 2.x, 3.x, 95 sau NT, mai mici de 2Gb), FAT 32 (hard disk-uri cu sisteme de operare Windows 95 release B, 98, Millenium, 2000 și XP) și NTFS (hard disk-uri cu sisteme de operare Windows NT, 2000 și XP). Datorită algoritmilor săi avansați de căutare, programul s-a descurcat foarte bine la recuperarea fișierelor cu nume lungi și la reconstrucția arhivelor, timpul de căutare și recuperare fiind aproximativ la jumătate din cel afișat de EasyRecovery. La încheierea căutării, GetDataBack afișează o listă a sistemelor de fișiere pe care le-a găsit, fiecare sistem având o culoare (verde, galbenă sau roșie), în funcție de probabilitatea recuperării. Culoarea verde indică, evident, cea mai mare probabilitate de a recupera integral datele pierdute, dar numărul fișierelor aflate în această situație este, de obicei, foarte mic (sub 10% din numărul total de fișiere). Majoritatea datelor sunt recuperate din sistemele de fișiere marcate prin culoarea galbenă (60-90% din numărul total de fișiere). Alegerea unuia dintre sistemele de fișiere găsite, conduce la pasul următor, în care utilizatorului i se prezintă sub formă arborescentă, structura de directoare și fișiere găsită. Interesant și util este faptul că fișierele propuse spre recuperare pot fi accesate direct de aici pentru a li se verifica integritatea. În cadrul testului efectuat, am accesat câteva fișiere doc, zip și mp3, recuperarea fiind integrală. Transferul directoarelor și fișierelor recuperate, de pe hard disk-ul cu probleme pe altul, s-a făcut foarte simplu și destul de rapid, rezultatele finale fiind excelente. Pentru o bună recuperare cu GetDataBack se recomandă instalarea hard disk-ului cu probleme în alt computer, ca slave. De asemenea, acest hard disk trebuie să fie recunoscut de sistemul BIOS pentru ca recuperarea să poată începe.

EasyRecovery în varianta Professional este un set de utilitare destinate recuperării datelor, reparării fișierelor stricate și scanării hard disk-urilor în căutarea potențialelor probleme. Modul de lucru în căutarea datelor ce pot fi recuperate este asemănător cu cel al programului GetDataBack, dar timpul alocat este semnificativ mai mare, iar rezultatele finale nu sunt la fel de bune. Utilizatorul poate opta pentru căutarea numai a anumitor fișiere, folosind filtre pentru numele, dimensiunea și data acestora. Stabilirea corectă a parametrilor filtrului poate scurta durata de căutare, dar, mai ales, ajută utilizatorul în găsirea fișierelor de cea mai mare importanță pentru el. EasyRecovery, prin modulele sale, FileRepair și EmailRepair permite repararea fișierelor Microsoft Office (Acces, Excel, PowerPoint și Word), a fișierelor zip și Microsoft Outlook. Pentru a preveni pierderile de date, utilizatorul este sfătuit să ruleze sistematic modulul DiskDiagnostics, care scanează întreg hard disk-ul în căutarea problemelor de natură software și hardware. Programul suportă ambele formate, FAT și NTFS, putând fi utilizat pe sistemele de operare Windows 9x, NT, Millenium, 2000 și XP.

Spre deosebire de celelalte două programe prezentate anterior, Lost&Found nu poate recupera date de pe partiții NTFS, ci doar de pe FAT 16 și FAT 32. O dată instalarea încheiată, Lost&Found creează trei dischete, pentru a fi utilizat după repornirea computerului și boot-are în DOS. Astfel, interfața programului are foarte mult de suferit, iar numele lungi ale fișierelor sunt rareori recuperate. Datele pot fi compresate pentru a fi salvate pe dischete sau pe hard disk-uri sub 20Gb. Lost&Found se recomandă a fi utilizat la recuperarea datelor de pe medii de stocare de capacitate mică, iar datorită sistemului de operare sub care rulează, timpul afectat căutării și recuperării fișierelor este foarte mare. Totuși, soluția oferită de Lost&Found este cea mai ieftină de pe piață, iar cerințele hardware și software sunt minime.

În concluzie, programele de recuperare a datelor reprezintă ultima soluție pentru care utilizatorul poate opta în situații neprevăzute. Pentru a nu se ajunge la momente critice, PC Magazine recomandă cititorilor săi crearea cu regularitate a unor copii de siguranță, iar în cazul în care observă pierderi de date să apeleze imediat la un specialist pentru recuperarea acestora și remedierea problemei apărute.

GetDataBack
Producător: Runtime Software (www.runtime.org)
Sistem de operare: Windows 9x, Millenium, NT, 2000 și XP
Preț: 129$, disponibil și în versiune shareware

EasyRecovery Professional
Producător: Ontrack Data International (www.ontrack.com)
Sistem de operare: Windows 95B, 98, Millenium, NT, 2000 și XP
Preț: 199$, disponibil și în versiune Lite, 89$

Lost&Found
Producător: PowerQuest (www.powerquest.com)
Sistem de operare: DOS, Windows 95, 98
Preț: 54$


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro