Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Soluții - PC Magazine Romania, Noiembrie 2004

Omul de serviciu și datele

Alexandru Lazăr

O să fiu sincer cu voi. Pregăteam altceva pentru numărul acesta. Cu totul altceva, fără vreo tangență cu oamenii de serviciu, cu măturile, fărașele și clorul. Am citit însă ceva care m-a făcut să îmi schimb părerea.

Doi oameni de pe meleaguri îndepărtate au făcut un mic experiment. Au cumpărat mai multe hard disk-uri ieftine (de pe E-Bay și de la diverse magazine de hardware second-hand), în jur de 150, și au vrut să vadă ce pot recupera de pe ele. Desigur, disk-urile erau formatate, unele aveau

bad-uri, altele erau defecte de tot. Din cele 150, numai o parte erau încă utilizabile în practică. Dar, cu toate acestea, au avut surpriza de a vedea că aproape toate aveau date recuperabile. Unele fișiere conțineau chiar numere de cărți de credit!

Deci nu prea le șterge

Probabil că sunt mulți dintre dumneavoastră care obișnuiesc să-și formateze hard-disk-ul, sau măcar unele partiții. Măcar o dischetă sunt sigur că ați formatat. "All data will be erased"... sună familiar, nu? Uitați de asta. Bun venit în lumea nivelului fizic.

Fișierele cu care te-ai obișnuit nu sunt altceva decât simboluri. La fel ca în literatură, un simbol este o reprezentare concretă a unei idei abstracte. În pictură, fertilitatea era reprezentată ca o femeie însărcinată. Ei bine, un fișier este reprezentarea user-friendly a unei grămezi de biți.

Există o diversitate de sisteme de fișiere. Unele sunt arhaice și inutilizabile în ziua de azi, așa ca FAT12. Altele sunt jurnalizate, altele sunt rapide (eu, de exemplu, folosesc ReiserFS). Au în comun un lucru: toate fac un management al fișierelor. Atenție: management al fișierelor, nu al datelor ca atare.

Atunci când ștergi definitv un fișier, ceea ce ștergi nu sunt datele pe care le conține. Motivele sunt diverse. Unele sisteme de operare mențin facilitatea "undelete", care permite ca fișierele șterse să fie restaurate. în alte cazuri, problema care se pune este aceea a performanței, dacă sistemul este lent, ștergerea efectivă a unui fișier ar dura destul de mult pentru un utilizator obișnuit. Ștergerea unui fișier elimină de pe hard-disk informația despre cum pot fi localizate datele conținute de acel fișier. Pentru sistemul de operare, asta nu e o problemă. Dacă zona care ieri era marcată ca fiind ocupată de un fișier este azi marcată ca liberă, desigur că nu e nici o problemă în a scrie peste ceea ce se află acolo.

Căutătorii de perle

Întrebare pe care ți-o pui, probabil, este de câte mii de dolari e nevoie pentru a recupera datele de pe un hard-disk. Răspunsul? Depinde.

Dacă hard-disk-ul nu are bad-uri și nu a fost formatat, ci pur și simplu vrei să recuperezi un fișier de pe el, nu e nimic complicat. Linux-ul meu poate face asta fără probleme, și nici în Windows nu este prea greu. Utilizarea unor instrumente simple (și mai ales portabile, din suita GNU) sunt suficiente în cazul sistemelor de fișiere jurnalizate. Nu cred să existe vreun sistem de operare mai nou care să nu ofere instrumente echivalente cu grep sau df, iar pentru Windows&co. există instrumente third-party care își fac treaba.

http://www.executive.com/undelete/undelete.asp și http://www.r-undelete.com/ își vor face treaba. Dacă hard-disk-ul este corupt, a fost formatat, sau are bad-uri, există programe specializate. Recovery de la Ontrack îmi vine în minte (http://www.ontrack.com/software/). și Recover It All (http://www.dtidata.com/Products_ria.asp) este un program care funcționează destul de bine, la fel ca și File Scavenger de la QueTek (http://www.quetek.com/prod02.htm)

Dacă însă discul are defecte grave (adică este pe moarte), este nevoie de echipament specializat. Am citit mărturii (de încredere) de cazuri extreme, în care discul era complet inutilizabil - capete de citire rupte de exemplu.

Cum să curățăm

Să zicem că te-ai decis. Vei schimba hard disk-ul, și îl vei vinde pe cel actual cuiva, sau îl vei dona, sau...în fine, ce mai vrei tu să faci cu el. Sau pur și simplu, dintr-un motiv sau altul, vrei să distrugi informația de pe el. Tocmai ți-am povestit mai sus despre cum pot fi recuperate datele de pe un hard disk. Ei bine, există cazuri în care nu se mai poate.

Cum pot fi distruse informațiile definitiv? și aici, depinde foarte mult de ceea ce vrei să faci mai departe cu hard disk-ul. Dacă nu plănuiești nimic pentru el, nu vrei să-l vinzi sau să-l dai cuiva, ci vrei pur și simplu să distrugi datele de pe el, există trei strategii care nu dau greș. Unul ar fi să dai șapte-opt găuri în platane, în puncte diferite, asimetric. Folosește o bormașină bună și un burghiu gros. O a doua metodă ar fi să "prăjești" literalmente hard disk-ul. Am auzit despre cazuri în care datele au fost recuperate de pe un hard-disk expus la temperaturi înalte, dar asta n-ar trebui să fie o problemă în România. A treia metodă ar fi să treci pur și simplu cu mașina proprietate personală peste hard disk-ul întins pe asfal. E posibil ca vecinii să se uite ciudat, dar n-au decât să se uite, în fond ei n-au date confidențiale J.

Dacă în schimb vrei să folosești mai departe diskul, situația este un pic mai complicată. Probabil că deja te-ai gândit la o metodă destul de bună de ștergere a datelor. Ele ar trebui suprascrise. De cât mai multe ori.

Primul pas ar fi ștergerea efectivă a fișierelor confidențiale. După ce ai făcut acest lucru, defragmentează disk-ul. În felul acesta, datele vor fi realiniate, mutate, trunchiate, tăvălite printre clustere, mai ales dacă sistemul de fișiere este foarte fragmentat.

Urmează partea mai grea. Mai întâi, formatează disk-ul, apoi repartiționează-l, folosind eventual și un alt sistem de fișiere decât cel original. Și... urmează suprascrierea.

Datele trebuie suprascrise de cât mai multe ori. O singură dată nu e neapărat suficient. Standardele US Department of Defense prevăd suprascrierea de trei ori. Standardele germane prevăd suprascrierea de șapte ori.

DataEraser (un program foarte bun!) de la Ontrack - http://www.ontrack.com/dataeraser/ - permite suprascrierea de până la 99 de ori în versiunea Professional.

WipeDrive de la WhiteCanion (http://www.whitecanyon.com/downloads.php) este, de asemenea, o soluție destul de bună.

Ar mai fi o categorie de utilizatori pe care i-am cam neglijat aici. Pentru cei care nu vor, de fapt, decât să șteargă definitiv niște fișiere, puteți găsi la adresa http://www.digitalworld.co.uk/index.cfm?go=downloads.privacy trei programe. Este vorba de SureDelete, Disk Cleanup și BCWipe. Între acestea, SureDelete este cel mai accesibil, și este destul de performant. Pentru sisteme UNIX, majoritatea distribuțiilor vin cu un program numit shred, care face parte din suita GNU core. Totuși, datele șterse așa pot fi uneori recuperate.

Final peste program

Aici se încheie incursiunea noastră în distrugerea datelor. Pur și simplu pentru că precauția nu strică. Cu speranța că v-am fost de folos, închei, până data viitoare cel puțin, și aștept ca de obicei mesajele voastre la: [email protected].

Mult noroc!


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro