Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Soluții - PC Magazine Romania, Noiembrie 2004

Grafică profesională sub Linux

Gheorghe Dina

Avem o mașină Linux, cu lumini stroboscopice ce răzbat prin geamul transparent al carcasei și mega-ventilatoare ce zumzăie nerăbdătoare în liniștea camerei de lucru.

Ce facem cu mașinăria? Concret vorbind. În afară de agățatul (ocazional al) fetelor, în fața cărora ecranul negru, misterios și hipnotic, formulele "mantra" criptice în linie de comandă și (nu în ultimul rând) șarmul nostru nativ constituie un cocktail amețitor, irezistibil, cu efect 100% garantat...

Vă propun un proiect grafic cât se poate de real, cu care orice DTP-ist care se respectă este familiarizat. Specialistul în chestiune va prescrie, invariabil, pe un ton plictisit, rețeta magică: uneltele digitale de la Adobe Systems (Photoshop, Streamline și Illustrator).

Noi ne propunem să realizăm proiectul pe mașina noastră Linux. Da, magnetul de "puicuțe". In-te-gral. Cu soft open source. Cum scrie la carte, vectorial, prin curbe trasate matematic și fonturi scalabile.

Proiectul ar consta în vectorizarea unei sigle oarecare, prin digitizarea ei de pe un cartonaș de numai 10 x 15 cm și reproducerea la o scară mai mare, pe un banner publicitar outdoor, de dimensiuni respectabile (1,5 x 1 metri).

Așadar, Linux. Cu ce începem?

Scanare și prelucrare sub Gimp

Scanarea imaginii s-a făcut la rezoluția optică de 300dpi și a necesitat o serie de retușuri absolut banale în Gimp. S-a procedat la conversia imaginii în tonuri de gri (grayscale), mărirea clarității și a contrastului și în fine s-a încercat estomparea defectelor majore de scanare folosind instrumente din paleta graficienilor profesioniști, precum Eraser sau Bezier Select (Lasso).

Sigla, recuperată de pe un petic de hârtie, scanată și prelucrată sumar în Gimp, este acum gata pentru pasul următor.

Curbe vectoriale și noduri

Pentru etapa următoare, tracing-ul, am descărcat de pe Net sursele unui program open source dedicat, autotrace versiunea 0.31.1, a cărui compilare a decurs fără probleme pe stația mea Mandrakelinux 10 Official:

./configure
make
make install

Pentru vectorizarea imaginii scanate și retușate (peste03.bmp), s-a folosit linia de comandă:

autotrace -output-file peste04.svg
   peste03.bmp

Autotrace poate fi pilotat atât în linia de comandă, cît și prin intermediul unor interfețe grafice dedicate (Frontline sau Delineate).

Sodipodi - tușa finală

Fișierul vectorial, generat în numai câteva secunde, deși de dimensiuni relativ importante (2 MB), deschis folosind aplicația specializată Sodipodi, s-a dovedit a fi replica fidelă, de o calitate neașteptat de bună, a desenului original. S-a trecut apoi la colorarea lui (o joacă de copii!) și adăugarea câtorva elemente grafice decorative suplimentare. Am improvizat ulterior o denumire a unei societăți comerciale fictive și un slogan de conjunctură.

În cursul lucrului ne-am confruntat cu o situație practică neprevăzută: fonturile utilizate nu aveau set de caractere est-european (ISO 8859-2) și prin urmare nu puteam folosi diacritice românești. Prin diacritice înțelegând mioriticele căciulițe și codițe pe care obișnuim să le vedem prin DEX (http://dexonline.ro) și alte materiale tipărite în limba dulce ca un fagure de miere...

A trebuit să recurgem în ultimă instanță la instrumentele din arsenalul Sodipodi (Pen, Node tool) pentru a face inteligibil un mesaj publicitar adresat, totuși, cititorilor de limbă română.

Am avut grijă să convertim în curbe textul adăugat - și în acest moment fișierul grafic era pregătit pentru a fi expediat la tipografie. Formatul liber SVG (Scalable Vector Graphics), similar balizelor html/xml sau limbajului Postscript, nu este foarte uzitat în prepress, este adevărat, dar programele consacrate, CorelDraw și Illustrator, dispun de filtre de import SVG. Logo-ul final vectorizat poate fi redimensionat cu ușurință la dimensiunile reale ale bannerului, fără rabat în ceea ce privește calitatea reproducerii.

Precizări finale

În încheiere socotesc potrivit să precizez faptul că țelul acestui articol nu este neapărat acela de a face prozelitism pentru Linux și programele open source. Mai important mi se pare faptul că același proiect, fie el grafic, fie de altă natură, poate fi abordat, în funcție de gustul și posibilitățile materiale ale fiecăruia, cu mijloace diferite, folosind sisteme de operare și aplicații mai mult sau mai puțin comerciale.

Esențială este Libertatea opțiunii personale. Libertatea (cu majuscule) de a alege. Iată care a fost în realitate subiectul mascat al acestui articol dedicat Linux.

Legături utile
Gimp: http://www.gimp.org
Sodipodi: http://www.sodipodi.com
autotrace: http://autotrace.sourceforge.net


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro