Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Recente - PC Magazine Romania, Noiembrie 2004

Noi cu cine votăm?


Daniel Gruia, Președintele Comisiei pentru Societate Informațională PNL

PC Magazine: Care sunt schimbările majore care le prefigurează in domeniul TIC alianța PNL-PD?

Daniel Gruia: Poate cea mai importantă schimbare este cea de abordare a domeniului. În primul rînd integrarea in UE nu mai este un subiect pe care sa poți construi programe de guvernare. Acest proces trebuie sa stea la baza activităților guvernamentale dar, peste el trebuie venit cu valoare adăugată.

Ceea ce aducem noi este orientarea spre România și nu spre UE, cu trei priorități explicite: confortul cetățenilor, competitivitatea firmelor și performața instituțională.

Confortul cetățenilor este definit, in acceptiunea noastră prin reducerea timpului în care adminstrația îi rezolvă problemele și prin extinderea gradului de acces la servicii.

Competitivitatea firmelor este una din cele mai delicate probleme. Dacă în momentul integrării este de așteptat ca fluxul financiar spre România să crească, un lucru este sigur: va crește și competiția. Aici intenția noastră este ca, pe de o parte, să pregătim firmele să absoarbă fondurile care vor veni din UE și, pe de cealaltă parte să le facem mai pregătite pentru competiția cu firmele europene care va fi deosebit de dură. Pe lângă campionii "made in România" avem nevoie de un grup de firme mici și mijlocii nedefavorizate, care să facă profit aici, în propria lor țară. Este un pas obligatoriu dacă vrem să devenim și exportatori de servicii și produse ale societății informaționale.

Performanta institutionala va fi atacată în primul rând prin reforma în spatele ghișeului, și nu prin portaluri cu documente scanate. Astfel pot beneficia de această acțiune toți cetățenii, indiferent dacă au cunoștințe sau nu de utilizare a calculatorului. Portalurile administrației pot fi utilizate la nivelul așteptărilor populației numai odată ce informatizarea în spetele ghișeului începe să aibe rezultate.

În al doilea rând, ceea ce aducem este o puternică orientare a activității pe proiecte. Aceasta va face ușor de urmărit activitatea instituției care se va ocupa de domeniul Sociatății Informaționale. Astfel structura instituției va fi orientată pe proiecte pe domeniile: administrație și piață și care sunt: creșterea gradului de acces la servicii, creșterea utilizării serviciilor de bandă largă, dezvoltarea de orașe digitale, educație și cultură pentru societatea informațională, îmbunătățirea actului guvernării, Creșterea competitivității firmelor și încurajarea cererii de servicii și produse ale societății informaționale precum și privatizarea participațiunilor statului în firmele din domeniu. Cu acest din urmă program căutăm să inversăm tendința creată de foștii guvernanți din 2001 pînă în prezent, prin care a crescut în mod grosolan implicarea statului în piață ca furnizor de servicii comerciale.

PCM: Ce veți prelua și mai ales cum din inițiativele legislative din perioada 2000-2004

D.G.: În perioada menționată a fost creat un cadru legislativ în mare parte compatibil cu aquis-ul comunitar. Din păcate acest cadru a fost complicat inutil și a devenit atât de incoerent încât mă tem că și actualii guvernanți se încurcă în el. O altă problemă sunt abuzurile de putere. De exemplu în prezent în parlament se dă zor ca, pînă la alegeri, să fie creată o autoritate în comunicații care, împotriva reglementărilor și practicilor europene, să aibe o conducere formată dintr-un președinte și un vicepreședinte numiți direct, pe o perioadă de 5 ani de actualul prim ministru, fără un board care să garanteze funcționarea democratică. Adică dacă tot pierd alegerile măcar să nu piardă de tot guvernarea. Este numai unul din abuzurile de putere pe care la considerăm inadmisibile și pe care vom fi nevoiți să le corectăm.

PCM: În ce masură veți transforma programul economic din acest domeniu într-unul transparent.

D.G.: Programul general al domeniului a fost făcut public în cadrul programului de guvernare al Alianței D.A. El va fi completat cu schițele de proiect pe fiecare din proiectele enunțate și care vor fi publicate în aproximativ două săptămâni. Este pentru prima dată când un program de guvernare al unui domeniu a fost creat de la început pe proiecte și nu pe promisiuni vagi și cetățenii vor putea să vadă clar intențiile noastre, să le comenteze și să le urmărească punerea în practică.

A consemnat Dan Iancu


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro