Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Noiembrie 2004


În absența instituției, ești pe cont propriu. Ești important prin tine însuți iar libertatea devine un exercițiu cât se poate de practic.


Mircea Sârbu
Director al firmei IntraWeb Software și columnist al revistei PC Magazine România.

Pe cont propriu

Mircea Sârbu

Nu am nici cea mai vagă urmă de îndoială că Internetul este cea mai fabuloasă invenție a omenirii. Mai mult chiar, cred că nimic esențial nu se petrece astăzi în afara Rețelei. Întregul fundament al vieții generațiilor viitoare se clădește sub ochii noștri. Avem uluitoarea șansă să fim martorii nașterii unei noi lumi...

V-am păcălit, nu-i așa? Cumpărați o revistă pentru a vă conecta la realitatea tehnologiilor de vârf iar eu vă livrez exaltări ieftine despre o banalitate. Internet? O stivă de protocoale și niște fibră optică, tot mai puțin cupru, tot mai mult wireless...

Și totuși, n-am glumit - deși am exagerat în mod deliberat. Perspectiva culturală asupra Internetului începe să devină mult mai interesantă decât cea tehnologică iar implicațiile sociale sunt abia bănuite. Uitați pentru câteva minute de e-commerce, e-banking sau e-government.

Până acum, cea mai spectaculoasă realizare a Rețelei este mișcarea open source. Nu mă refer aici la calitatea programelor și nici nu intenționez să reiterez mult prea populara temă Linux contra Windows. Vreau doar să constat puterea Internetului de a coagula comunități lucrative care transcend nu doar granițele teritoriale, ci și pe cele culturale. Contribuția voluntară la niște proiecte care nu produc venituri previzibile este un fenomen greu explicabil. S-a încercat varianta "hobby", bazată pe faptul că programarea este o activitate atractivă, high-tech, care nu necesită resurse costisitoare.

Eu unul nu sunt mulțumit de această explicație, mai cu seamă pentru că modelul open source a fost adoptat și în proiecte care nu implică programarea. Enciclopedia Wikipedia este un exemplu edificator. Contribuțiile voluntare au produs până acum peste 370.000 de articole și nimeni nu mă va convinge că a compune articole pentru o enciclopedie poate fi un hobby. Mai cu seamă că acestea trebuie să fie neutre, adică personalitatea autorului trebuie să se estompeze până la disoluție. Veți putea obiecta că e totuși o activitate creatoare, deși anonimă. Atunci cum se explică reușita proiectului românesc DEX online, care a adunat peste 230.000 de definiții? Aici creativitatea este chiar interzisă iar munca este strict de culegere și eventual corectură. Patriotism? Unul dintre cei mai activi voluntari este un austriac care trăiește în Taiwan...

Eu cred că miza principală a jocului este dez-instituționalizarea. În absența instituției, ești pe cont propriu. Ești important prin tine însuți iar libertatea devine un exercițiu cât se poate de practic. Aderi la regulile comunităților la care alegi liber să participi. Internetul este singurul mediu care-ți oferă această șansă.

Așa-numita "blogosferă" este un exemplu uluitor privind capacitatea Rețelei de a dez-instituționaliza. Milioanele de blog-uri care o compun reprezintă o veritabilă presă alternativă, cu o putere încă abia întrezărită. Ca blogger, ești din nou pe cont propriu. Ai o voce, ai o identitate chiar dacă stai în spatele unui preudonim (jocul identităților este un alt fenomen fascinant al Rețelei) și porți responsabilitatea conținutului pe care-l publici. Nu doar pentru că faci parte dintr-o comunitate - pe care păienjenișul legăturilor dintre blog-uri o formează spontan - ci și pentru că memoria Rețelei este neiertătoare. WayBackMachine (web.archive.org) îți va da peste ani posibilitatea să te judeci retrospectiv.

Pe cont propriu ești însă și ca simplu căutător de informații. Nici o autoritate nu-ți va garanta corectitudinea informațiilor din Wikipedia. Va trebui să te îndoiești mereu, să urmărești ce se întâmplă în spatele paginii, să cauți surse alternative. Pentru orice opinie exprimată într-un blog vei găsi (uneori la un click distanță) opinia contrară. Un exercițiu de discernământ, în cele din urmă.

Veți putea spune că o lume fără instituții formale este o utopie. Însă pentru copiii care astăzi privesc Internetul ca pe ceva firesc s-ar putea să nu mai fie așa. Libertatea pe care și-o exersează acum în mediile dez-instituționalizate ale Rețelei se va manifesta în lumea reală. Și, de fapt, utopiile sunt cât se poate de serioase. Există și un concurs mondial de utopii (Utopian World Championship - www.soc.nu/utopian), patronat de SOC - o organizație suedeză axată pe experimente artistice și sociale. Câștigătorul ediției 2001 semnează T.R.O.Y. iar eseul său numit O nouă dezordine mondială descrie tocmai o lume dez-instituționalizată. Plauzibilă totuși.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro