Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

Editorial PC Magazine Romania, Noiembrie 2004

Să fim optimiști

Dan Iancu
Redactor șef
PC Magazine România

Ce mi-aș dori de la o nouă guvernare? Nu o să vă povestesc despre gropi, salarii, câini, mizerie, corupție, legi încălcate, Păunescu, somnul parlamentarilor și nici măcar despre cum înțeleg unii să folosească vorbele precum coșul cu ouă. Nu. De această dată voi fi optimist, cald, surâzător, încrezător...

Înainte de toate îmi doresc un program de guvernare lipsit de piramide sau minuni ale lumii. Unul simplu, clar, contorizabil și mai ales controlabil de către mine, cetățean la fel de simplu ca voi cititorii mei, fără să fac eforturi deosebite în acest sens.

De exemplu îmi doresc o foaie pe care să fie scrise etapele alfabetizării informatice în administrația publică și să am unde să citesc în fiece lună ce s-a petrecut. Cu adevărat. Sau încă o foaie de unde să aflu cum și cine a primit calculatoare, fără ca șpăgile, pardon comisioanele, să fie trecute la informații care implică siguranța națională. Corect, pentru că dacă oamenii află s-ar putea ca unii să nu mai fie în siguranță. Tot la capitolul transparență curată aș vrea să aflu cine ce cumpără și mai ales cât și când. Nu de alta, dar ar fi așa de frumos să aflu că licitația chiar a fost și a existat în cele mai mici amănunte.

Apoi visez la o dotare de vis a învățământului românesc. Îmi doresc ca în clasa întâi copii să aibă lecții de calculator. Să ne înțelegem bine. Toți copii, toate școlile indiferent de orientare sau grad. Plec de la premiza că nevoia te învață și cu obiectul la dispoziție, profesorii vor fi impulsionați de elevi să se apuce de treabă. Mă îndoiesc puternic de resursele date cu țârâita și de teza lui Maiorescu privind forma fără fond. Un pic de învățătură e mai bună decât nimicul angoasant.

Dacă e să vorbim de dotări, de ce să nu discutăm despre ajutoare. Cinstit să fiu nu sufăr pomana, cerșitul, statul cu mâna întinsă care creează reflexe ciudate de tip "las´ că vine Statul și ne dă". Cred în schimb în politici de influențare a orientării pieței. De exemplu, am ce am cu taxele luate cu anasâna de la firmele mici și mijlocii. De ce nu am face scutiri de taxe pentru cele care se dotează cu echipamente, sisteme sau produse? De ce nu scutiri mai mari pentru cei care implementează sisteme românești, mă rog într-o oarecare măsură cuantificabilă? Sau s-ar putea da scutiri de taxe pentru participare la cursuri recunoscute de tehnologia informației și comunicații. Avantajele ar fi multiple. În primul rând nivelul ar crește văzând cu ochii și lumea nu s-ar mai feri atât de mult de tastatură.

Cum, necum, îmi doresc un acces casnic la Internet. Tot omul să aibă posibilitatea să intre de la el de-acasă pe rețea și să se minuneze. De una de alta, de un corp frumos sau de o știre de ultimă oră, de un mesaj venit de la fiu din Australia sau de vederea familiei fiicei din America. Să nu spuneți că nu se poate. Am crescut ceva, dar ar fi minunat ca să ne depășim pe noi înșine. De ce ar fi nevoie? De mai nimic. De operatori onești care să nu facă tot felul de monopoluri peste capul nostru și de o politică agresivă de control. De cablarea tuturor școlilor, a spitalelor, primăriilor și mai apoi a caselor. Mai trebuie cadre didactice care să priceapă cum să facă copiii să distingă între un nud și pornografie, între violența atât de răspândită pe străzi și informația constructivă. E simplu să negi și să spui "tineretul ăsta stă numai pe calculator", dar e mult mai complicat să îl faci competent și să aibă discernământ.

Ar fi mai multe de spus pentru că în acest domeniu, care dacă ar fi fost realmente unul prioritar am fi avut alt nivel de trai, lucrurile ar trebui să se petreacă nu ca în celelalte părți ale acestei societăți care-și caută democrația între scrisori pierdute. Teoretic nimic nu ar fi mai simplu ca de mâine, indiferent din ce partid vine, viitorul ministru să tragă după el un car destul de înțepenit.

Sunt sigur că se găsesc destui care să pună umărul la o regândire a TIC-ului pentru ca să ajungem acolo unde ne batem cu căramida-n piept, adică pe primele locuri în lume. Altfel suntem născuți poeți, toleranți...


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro