Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

PC Magazine Romania, Noiembrie 2004

XandrOS, o nouă alternativă?

Gabriel Piscupescu

Xandros Desktop OS este distribuția GNU/Linux care vine cu un suflu nou în lumea Open Source.

Mediul de instalare este unul dintre cele mai ușoare întâlnite până acum, pachetul de aplicații bogat și interfața de lucru extrem de intuitivă, sub licență gratuită atâta timp cât nu este folosit în scop comercial.

Are ca platformă de plecare Debian-ul, kernel 2.4.24, interfața grafică fiind un KDE 3.1.4.

Instalarea se face în modul boot CD.

Am preferat modul de bootare, după ce în prealabil ne-am asigurat de existența a unui spațiu nealocat suficient (minim 2GB), o partiție liberă.

Instalarea, în 4 pași, a decurs facil după cum urmează:

Am acceptat licența sub care este oferit Xandros OCE, ne-am ales modul de instalare (Express/Custom), am selectat partiția pe care să se instaleze pachetele, apoi am setat parola de administrator (root) și numele rețelei.

Modul Express este, asa cum probabil ați ghicit, cel care necesită minimă intervenție din partea utilizatorului, mai exact parola de administrator, numele rețelei și, dacă se dorește (recomandat), crearea unui utilizator neprivilegiat. Apăsând "Finish" Xandros se va instala cu pachetele standard. Dar atenție, va folosi asa cum crede de cuviința hard disk-ul dumneavoastră. Dacă folosiți acest mod de instalare vă recomandăm un back-up complet înainte!

Modul de instalare Custom, cel recomandat de noi, deși are câteva întrebări în plus, nu este deloc dificil de utilizat. Sunteți întrebat dacă doriți să instalați pachetele la nivel minimal (655MB), standard (980MB), full install (1156 MB) și custom (începând de la 613MB). Vă sfătuim să alegeți opțiunea Full Install. Apoi urmează partiționarea. Xandros poate folosi spațiul liber disponibil, formatarea unei partiții existente sau manual. Alegem partiția liberă spre formatare apoi partiția pentru instalarea managerului de boot, cea selectată de Xandros fiind alegere bună. Urmează partea în care se configurează parametrii de rețea, implicit este DHCP-ul. Setarea parolei utilizatorului privilegiat și crearea unora neprivilegiați apoi un clic pe "Finish" e tot ce v-a rămas de făcut.

După repornire, logare prin intermediul unei căsuțe de dialog, vă va purta în modul de lucru al KDE (v3.1.4) personalizat Xandros. Câteva întrebari specifice mediului KDE (mouse, localizare) vor fi cele care vor finaliza instalarea. Dacă aveti cameră web, TV Tuner, scanner sau alt dispozitiv comun, Xandros ar trebui sa-l instaleze fără probleme. Am remarcat pe spațiul de lucru un icon cu Xandros Network care se va dovedi foarte util. Este cel care vă va ajuta sa instalați pachete noi sau să le actualizați pe cele existente. Actualizările de securitate vor acoperi eventualele "bug-uri" descoperite în pachetele de pe sistemul dumneavoastră. Inițial Xandros vine cu browser-ul Opera în versiune "adware" dar achiziționarea și implicit trecerea la o versiune superioară vor elimina aceste nedorite bannere. Nimic nu stă însă în calea instalării unui alt browser, Mozilla Firefox este doar un exemplu. Cel care a impresionat în mod deosebit a fost Xandros File Manager. Intuitiv, foarte ușor de utilizat, un exemplu fiind partajarea de resurse (fișiere, imprimantă) în rețea. Scrierea de CD-uri se poate face direct din el, un inconvenient fiind limitarea vitezei la 4X. Am instalat fără probleme, prin compilare, popularul K3b. Celelalte partiții din sistem sunt recunoscute și adăugate în meniul din stânga, NTFS doar pentru citire iar FAT32 pentru scriere/citire. Redarea fișierelor audio-video se realizează cu ușurință cu ajutorul playerelor XMMS și XINE, acesta oferind un suport complet pentru decodare, subtitrări etc. Deloc de neglijat este și suportul pentru crearea de fișiere MP3 și OGG.

Xandros Open Circulation Edition reprezintă un mare salt în evoluția distribuțiilor LINUX prin suportul oferit accelerării 3D, instalarea versiunilor oficiale de drivere NVIDIA și ATI realizându-se fără probleme.

Excelenta ușurință în utilizare, viteza bună, stabilitatea și bogăția de pachete disponibile sunt doar câteva din atuurile lui.

Merită încercat!

Divertisment

  • SolSuite 2004 - Solitaire Card
  • Games Suite 20.1
  • AirStrike II v2.12
  • Bomberman vs Digger 2.14
  • 2D Counter-Strike
  • Super Chompers 1.0

Soft românesc

  • Salarii 5.4.2.2.6
  • Agenda 2.0

PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro