Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


IPRO - PC Magazine Romania, Ianuarie 2004
SOLUȚII PENTRU PROGRAMATORII ȘI DESIGNERII WEB

Introducere în XHTML

Emanuel Baruch

Orice creator de situri a folosit tabele pentru a poziționa elemente din cadrul unei pagini web. Aceasta este de altfel cea mai simplă și în același timp cea mai practică metodă de aranjare a conținutui pe Internet, fiind înțeleasă și interpretată corect de toate browserele.

Încet, încet, odată cu apariția și răspândirea browserelor moderne, epoca utilizării acestor tabele mai mult sau mai puțin intercalate, a blocurilor de text îngreunate de specificații repetate priviind fontul, culoarea, mărimea - apune. Trecerea la XHTML și CSS (Cascading Style Sheets) devine astfel o problemă de mare actualitate. (A nu se înțelege greșit: XHTML nu interzice folosirea tabelelor intercalate). În urmă cu trei ani, Consorțiul W3C a decis ca HTML 4 să fie înlocuit cu XHTML. Varianta HTML 5 nici nu avea să mai apară. XHTML reprezină o reformulare a limbajului HTML după principiile XML. Probleme de compatibilitate nu vor exista, deoarece XHTML suportă toate tag-urile din cadrul HTML 4.

Ce se schimbă?

Instrucțiuni concrete de formatare nu vor mai fi incluse direct în paginile web, ci în fișiere CSS. Cu alte cuvinte, fișierele XHTML vor conține doar structuri logice de conținut propriu-zis, iar modul în care acesta apare pe ecranele vizitatorilor va fi definit exclusiv cu ajutorul CSS.

Aici trebuie precizat că browserele încă interpretează CSS în mod diferit, astfel că designerii web care doresc layout-uri fixate cu cea mai mare precizie, vor trebui să aplice diverse trucuri, asemănătoare celor din epoca tabelelor layout (există cineva care nu a folosit imagini gif transparente de 1x1 pixeli pentru poziționarea exactă a unor elemente?).

5 reguli de bază

 1. Fișierele HTML trebuie să conțină informații corecte de codificare în header (doctype)
 2. Tag-urile vor fi scrise cu litere mici;
 3. Toate tag-urile trebuie închise (chiar și <br> sau <img ...>);
 4. Toate atributele vor fi incluse între ghilimele;
 5. Toate atributele trebuie să aibă o valoare.

Respectarea acestor reguli garantează compatibilitatea codului XHTML cu browsere mai vechi. Nu ne referim la Internet Explorer 3 sau la alți dinozauri asemănători! Suntem totuși în anul 2004 și oricine are pretenția de a fi un cunoscător al navigării pe internet ar trebui să-și upgradeze browserul cel puțin o dată pe an.

Tag-urile "Jurassic"

Dacă tot am pomenit de dinozauri, să trecem în revistă și tag-urile eliminate din XHTML. Am spus la început că XHTML suportă toate tag-urile din cadrul HTML 4 iar acum afirmăm că există totuși tag-uri care au fost eliminate. Contradicție? Nu. Aceste tag-uri au fost deja cosiderate depreciate în HTML 4 iar utlizarea lor a fost nerecomandată, chiar dacă majoritatea browserelor au continuat să le suporte. Începând cu XHTML, existența lor este de domeniul trecutului. Acestea sunt:

font, applet, base-font, center, dir, isindex, menu, s, strike, u

De asemenea, atributul "name" a dispărut. În locului lui se va folosi "id".

Mai mult, XHTML 1.1 împarte toate tag-urile în trei categorii. Browserele se pot limita doar la una dintre acestea, ceea ce simplifică foarte mult implementarea XHTML pe echipamente cu resurse limitate, cum ar fi PDA-uri sau telefoane mobile.

Doctype devine extrem de important, informând browserul ca va primi un fișier XHTML și nu un alt tip de fișier XML (cum ar fi SVG sau MathML). Ca și la HTML 4, există trei posibilități:

 1. HTML Strict
  <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd>
 2. HHTML Transitional
  <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional// EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/ DTD/xhtml1-transitional.dtd>
 3. HTML Frameset
  <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Frame-set// EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/ DTD/xhtml1-frameset.dtd>

Acestea erau obligatorii de la HTML 4, însă lipsa lor nu deranja nici un browser.

După acest tag este recomandată utilizarea tag-ului html, în care vor fi incluse atribute cu referire la limbă:

<html xmlns="http://www.w3.org/ 
  1999/xhtml" xml:lang="ro" lang="ro">

Cu primul tag din header ar trebui specificat și setul de caractere:

<meta http-equiv="Content-type" 
  content="text/html;charset=UTF-8"/>

Despre modul de formatare a textului, poziționarea conținutului cu ajutorul exclusiv al CSS vom vorbi în numerele următoare.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro