Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Ianuarie 2004

Țara lu´ Garcea

Dan Iancu
Redactor șef
PC Magazine România

Mai zilele trecute, invitat fiind la o adunare selectă, am urmărit un scurt documentar despre electoratul din România. Micul montaj, nu departe de adevăr, era o previziune a unui rating de zile mari cu care filmul "Garcea și oltenii" a bătut orice fel de audiență a tuturor timpurilor.

Spun asta pentru că într-o fericită transpunere în viitor nu cred că se va mai găsi un clopot al lui Gauss atât de țuguiat de o îndobitocire atât de evidentă. fenomenul în sine, chiar dacă la primul impact stârnește râsul, la o repetare de câteva clipe îți dă senzația că trăiești în neant și cinsprezece ani de tranziție kafkiană te lasă mut, fără resurse reale de reactivare a dorinței de a construi.

Dacă pe alte meleaguri printre cei mai bogați oameni se numără (pe primele locuri n.b.) unii implicați în TIC, dacă printre firmele cele mai productive informaticienii au depășit petroliștii, dacă cea mai spectaculoasă revoluție tehnologică ține tot de manipularea informației sub varii forme, la noi pe primele locuri își fac loc cu coatele circari demni de a fi incluși pe genericul procuției mai sus amintite. pe undeva pe la coada clasamentelor există și unii din acest domeniu mai deunăzi "de vârf".

Undeva pe forumul unui ziar, un individ rămas cu temele în plină dictatură ceaușistă făcea o socoteală cam cât ne costă pe noi specialiștii ajunși bine mersi pe la alții. Individul o lua cu efortul depus de poporul muncitor pentru a educa acești specialiști și de paguba pe care țările opresoare ne-o fac. Socotitorul nu punea în balanță că la noi corupția ține loc de lege, că pe aici plagiatul e natural, că drumul ocolit e cel mai scurt între două puncte. Mai mult decât atât, se plângea de Micorsoft și de IBM care fură informaticieni fără rușine. Las la o parte că o viață având a pune pe cineva la zid că refuză să trăiască în mocirlă e implicit instigare la violență, și întreb și eu ca prostul de ce oare după cinsprezece ani nu am scăpat de îmbătatul cu apă rece și nu reușim să privim lucrurile în față. Întrebare retorică din moment ce cu toate eforturile depuse un domeniu care produce non-stop, fără să consume prea mult, este tot la nivel de hobby. Pentru că, indiferent dacă protestați sau nu, aici nu se prea produce nimic, doar se manipulează o cărămidă pe un piept de aramă. Firavele olimpiade nu fac decât să instituie rampe de lansare către Occident, iar soluțiile prezentate ca fiind mari descoperiri au foarte rar o adevărată recunoaștere internațională.

În loc să fie deja o normalitate, orice ieșire cât de cât din subsol e prezentată ca fiind o capodoperă. Dacă pot înțelege că ne lipsește cultura politică în a decela cine merită să ajungă în fruntea bucatelor, nu pot pricepe cum oameni cât de cât inmstruți nu pot vedea mai mult decât lungul nasului și preferă privitul la o peliculă de doi bani. Pe când pe la alții se pot face nenumărate tranzacții online, la noi mândria și stima se revarsă asupra mult trâmbițatului sistem informatic național unde găsim "Completarea se poate realiza doar in varianta de descarcare.". Scuze domnilor, ăsta e sistemul de "copiere" național. De altfel acolo unde scrie "rezolvă online !" nu există nici-o trimitere.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro