Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Soluții - PC Magazine Romania, Septembrie 2003

Alibre Design - întruchipări ale plăsmuirilor "CAD via Internet"

Mircea Băduț

În urmă cu vreo trei ani citeam despre perspectiva ASP-urilor CAD (furnizori de aplicații informatice sub formă de servicii de proiectare și inginerie). Deși lucrurile sunau promițător - mai ales în subdomeniul CAE, unde scenariul "pentru analizarea iterativă a produsului pe care în proiectezi trebuie să cumperi un software FEA, de (zeci de) mii de dolari" avea să fie înlocuit de "testează-l trecând modelul 3D prin facilitățile unui ASP specializat, via un Internet performant, la o fracțiune din costuri" - nu puteam fi decât sceptic știind ce greu se transferă un fișier mare prin omni-prezenta (la noi!) conexiune dial-up.

De atunci lucrurile au evoluat aproape neobservat: pe de o parte cvasi-totalitatea produselor CAD/CAM/CAE/PDM includ și funcții de colaborare WWW, pe de altă parte s-au dezvoltat binișor posibilitățile de trafic Internet (impropriu numite "lărgime de bandă" prin preluarea - inspirată literar dar nu și tehnic - a unui termen din electronică). Atât de firesc-asimilată și de discretă a fost această evoluție, încât apariția lui "Alibre Design" versiunea 5 din septembrie 2002 - un prim produs MCAD bazat copios pe facilitățile prezise anterior de analiști - a surprins piața și a determinat-o (sensibilizată probabil și de prețul incredibil) să-i vehiculeze frecvent numele în ultimul timp. A fost totodată și un semnal că lucrurile se copseseră pentru a se trece la altceva.

"Alibre Design" este un modelor de solide 3D ce oferă facilitățile deja clasice în domeniul MCAD (proiectarea bazată pe operații/entități de modelare parametrică a pieselor; importul schițelor 2D ca profile generatoare de entități 3D; proiectarea de ansambluri, simularea cinematică; generarea semi-automată a desenelor tehnice din modelul piesei/ansamblului; diseminarea/gestionarea informațiilor), însă ale cărui resurse (distribuite cu o disjuncție înțeleaptă) se regăsesc atât pe calculatorul pe care s-a instalat licența cât și pe serverele Internet ale producătorului (devenit astfel și ASP). Desigur că utilizatorul poate folosi programul și în mod decuplat (off-line), însă avantajele lucrului on-line (colaborare, resurse suplimentare, asistență tehnică) încurajează lucrul deschis. Ca efect al acestei interoperabilități revoluționare, dar poate și din dorința de a atrage implementări complementare în soluții verticale, Alibre Design se laudă cu avansate abilități de import/export, pe care de altfel mi le-a și probat mulțumitor - programul citește/creează fără probleme diverse formate de fișiere IGES, STEP și SAT. Desigur că un "feature recognizer" (care să transfere solidul mono-bloc importat într-un model structurat, prin identificarea operațiilor/entităților de modelare care-l compun) ar fi aici grozav însă deja vorbim despre aspecte care deocamdată nu se încadrează în strategie. Oricum performanțele lui Alibre Design au atras atenția multor pioni din piețele complementare (furnizori de soluții MCAD, CAE, FEA, CFD, CAM, PDM, styling, producători de periferice CAD) care i-au devenit parteneri.

O altă materializare ce m-a determinat să vă aduc în atenție acest impetuos mediu de proiectare este premoniția "proiectării continue". Expresie a globalizării tot mai evidente, procesul concret se rezumă ipotetic astfel: piesa începe să fie proiectată în America, spre seară proiectul este preluat de colaboratorii din Japonia, după opt ore vine rândul Europei, astfel că americanii își încep schimbul următor cu reperul gata proiectat - în cursa nebunească de a câștiga timp pentru lansarea produsului pe piața aprigă. (Recunosc totuși că prima oară când a auzit despre un astfel de scenariu am fost tentat să cred că-i vorba de o glumă.) O surpriză plăcută a fost faptul că una dintre firmele prezentate pe CD-ul pe care l-am primit spre evaluare declară că folosește un astfel de "lanț global de proiectare" având o verigă/echipă în România.

Revin spre finalul articolului la facilitățile lui Alibre Design, însă nu prin enumerări concrete, ci prin sinteza experienței subiective: având în minte pe de o parte posibilitățile programelor MCAD mid-range (Autodesk Inventor, Delcam PowerShape, Pro/Desktop, Solid Edge, SolidWorks) și pe de altă parte prețul (o zecime din cel al modeloarelor de mai sus), am probat programul tot căutând să aflu ce NU face Alibre Design. Și nu prea am găsit.

Cerințe minime de sistem: procesor Pentium II sau echivalent, 256 MB RAM, 150 MB spațiu hard-disk, adaptor video (cu suport DirectX, 16 biți de culoare și rezolutie de 800x600), unitate CD-ROM, mouse; Windows XP/2000/NT/ME/98, Internet Explorer, Microsoft Virtual Machine; conexiune Internet de minim 56.6 kbps (dar recomandat ISDN, DSL, cablu, radio, T1).


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro