Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Soluții - PC Magazine Romania, Septembrie 2003

Stocarea online a fotografiilor digitale

Ionuț Ghionea

Vancanțele presupun întotdeauna realizarea a cât mai multor fotografii. Fie că sunt fotografii de familie, fie că surprind momente hazlii sau peisaje din locurile pe unde ați trecut, numărul celor realizate cu un aparat foto digital ajunge deseori la câteva zeci sau sute. Evident, ele vor fi stocate pe hard disk-ul calculatorului dumneavoastră, pe un CD sau imprimate pe hârtie fotografică pentru a vă completa albumul. Uneori însă, ați dori să împărtășiți o parte din aceste poze cu prietenii, iar soluția împrumutării CD-ului album nu este întotdeauna cea mai la îndemână. Ce ar fi dacă ați crea un album online în care să vă publicați fotografiile cele mai interesante, clasate pe domenii (familie, prieteni, peisaje etc)? Interesant, nu?

Într-adevăr, trimiterea unei fotografii prin e-mail este încă un lucru foarte posibil și des folosit. Dar dacă trebuie să trimiteți 100 de fotografii la cel puțin 10 adrese? Să ne gândim numai la limita de 1,5 Mb pe care o acceptă majoritatea serviciilor gratuite de e-mail pentru un fișier atașat sau că o poză digitală de calitate are cam 4-500 Kb. Pentru destinatarii norocoși, cu o bună conexiune la internet, primirea acestor poze nu este o problemă, dar ce se întâmplă cu cei care utilizează un modem? O singură imagine este uneori suficientă pentru a le bloca recepția e-mail-urilor și linia telefonică pentru mai multe minute interminabile…

Crearea unui album foto online rezolvă o parte din aceste probleme. Albumele foto online constituie o modalitate simplă și rapidă de a face puțină ordine în fotografiile de pe calculatorul dumneavoastră, plus că devin o sursă sigură de atracție pentru toți prietenii ce vor cunoaște adresa unde sunt stocate. Astfel, odată publicate pe internet, fotografiile devin accesibile de pe orice calculator conectat la acesta.

Numeroase situri web oferă gratuit sau contra cost acest tip de serviciu. Alegerea, încărcarea, publicarea și afișarea unei pagini de fotografii online nu necesită nici un fel de cunoștințe tehnice. În general, toate aceste etape, foarte clar explicate, se efectuează simplu, doar în câteva minute. Operațiile mai complicate, cum ar fi redimensionarea sau editarea fotografiilor se efectuează automat sau manual, de către utilizator, în funcție de situl ales spre publicare. Există chiar și situri în care personal specializat execută, contra cost, toate aceste operații, mai dificile unui utilizator obișnuit, astfel încât acesta să obțină cât mai mult din pozele sale. Etapa cu durata cea mai lungă constă în încărcarea acestor poze (cel mai adesea în format gif sau jpg) pe situl respectiv, depinzând, evident, de dimensiunea fișierelor, dar și de conexiunea la internet.

Totuși, una dintre cele mai importante etape rămâne alegerea sitului ce vă va găzdui fotografiile. Cele mai interesante situri propun mai multe tipuri de albume foto, un spațiu de stocare important (spre exemplu, 30 Mb la Yahoo!) și câteva instrumente simple pentru editarea și publicarea fotografiilor. Unele situri posedă un asistent de publicare, cu ajutorul căruia puteti vizualiza fotografiile micșorate automat, înainte de a le încărca. Alte situri, cum ar fi www.picbull.com propun și funcții de retușare a imaginii (ajustarea diferiților parametri, corecția culorilor, rotirea și reîncadrarea imaginii, aplicare de diferite efecte speciale etc). De asemenea, majoritatea siturilor propun funcția Slide Show care permite afișarea pe rând a tuturor fotografiilor, cu o anumită viteză. În plus, numeroase situri oferă și posibilitatea tipăririi acestor fotografii la diferite rezoluții standard, pe hârtie fotografică de cea mai bună calitate, însă, contra cost.

Punctele slabe ale acestor situri de albume foto online sunt modul de prezentare a fotografiilor și link-ul (adresa personalizată) la care se află acestea. Astfel, punerea în pagină a fotografiilor este cât se poate de simplă, iar din acest punct de vedere toate albumele foto online se aseamănă, neexistând aproape nici o modalitate de personalizare. Totuși, există posibilitatea unei clasificări tematice a albumelor, aranjate după categorii precum: sport, evenimente, divertisment, călătorii, artă, familie etc. În această idee, situl www.bellapix.com oferă chiar și o expoziție cu fotografii pe diverse teme.

O problemă importantă care diferențiază ofertele de albume foto online este securitatea fotografiilor. Dacă majoritatea siturilor dispun de funcții care restrâng accesul la albume printr-o parolă, altele permit ca fotografiile să fie accesate de oricine. Evident, unele fotografii pot fi făcute publice iar altele nu, fiind necesară cunoașterea contului și parolei pentru a fi accesate. Nu vom discuta aici de copierea neautorizată a fotografiilor, acesta problemă ținând de politica sitului ce găzduiește albumul foto online.

În cele ce urmează vă sunt sugerate câteva adrese de situri pentru a vă publica propriile albume foto. Succes !

www.bellapix.com
www.photoaccess.com
www.picbull.com
http://photos.msn.com
www.photoways.com
www.wistiti.fr
www.photoservice.com
www.ofoto.com
http://photos.yahoo.com


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro