Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Septembrie 2003


Trebuie să înțelegem că investiția în învățatură nu este un lux, ci o necesitate ce-și amortizează costul foarte rapid. Vreau ca ITtraining să devină o marcă la fel de importantă internațional ca oricare altă diplomă de renume în domeniu.


Răzvan Balint
Director Executiv Romsym Data

Învățați, învățați, învățați... cu ITtraining

În urmă cu ceva timp stăteam de vorbă cu Răzvan Balint despre lansarea unui centru de training dedicat aplicațiilor majore pe care firma Romsym Data le comercializează în România si nu numai. De atunci lucrurile au evoluat în sens pozitiv, Romsym Consulting se impune pe piață fiind într-o continuă ascensiune și ITtraining bănuim că va avea același destin. Aducându-mi aminte de o discuție avută la CERF Banat acum câțiva ani cu un grup de studenți vă propun acest interviu ce se dorește a fi o discuție despre o abordare profesionistă în domeniul pregătirii specialiștilor în diverse specializări legate strâns de tehnologia informației. Am plecat de la prezentarea din www.ittraining.ro unde scrie "Oamenii reprezintă cea mai importantă resursă pe care o are o companie. Această resursă trebuie îngrijită, pregătită, dezvoltată pentru a putea satisface nevoile de funcționalitate în lucrul de zi cu zi. Dar acest lucru este deja cunoscut și constientizat pe plan mondial. Noțiunea de training poate fi privită astfel din perspectiva mai largă a procesului educațional. În esență, training-ul nostru se adresează oricărei persoane adulte ce dorește să se perfecționeze sau să se specializeze într-un domeniu anume din lumea IT."

PC Magazine: Ar părea curios pentru unii, văzând evoluția firmei voastre, și prima întrebare pe care în mod natural o pun este de ce este nevoie de ITtraining? Nu cumva este o încărcare de care nu aveați nevoie?

Răzvan Balint: Aveam nevoie în mod natural de un centru de învățat tocmai pentru că nu este suficient să distribuim software și manuale sau cărți. Transferul de cunoștințe în domeniul tehnologiei informației nu este numai studiul individual. Este esențial ca firmele sau chiar și particularii care vor să se specializeze să aibă un loc unde să poată primi acele lucruri importante ce nu se sciru în documentație. Noi spunem că "know-how înseamnă putere" și este însăși deviza mărcii ITtraning.

PC Magazine: Și eu cred că este abordarea cea mai bună. Foarte mulți consideră că achiziționarea unui program este echivalentă cu dobândirea cunoștințelor necesare. De cele mai multe ori se înșeală și nu rămân decât la stadiul de amatori.

Răzvan Balint: Este evident că uneori nici măcar manualele nu sunt suficiente. O documentație este făcută, după cum se știe, pentru două categorii. Începătorii au un ghid minimal cu care să înceapă, iar avansații, sau cei care deja știu la nivel profesionist, cărți de referință unde să-și împrospăteze lucrurile pe care deja le cunosc. Între aceste două nivele există o pauză consistentă și îndeobște greu de trecut.

PC Magazine: Nu cumva imposibil?

Răzvan Balint: Să nu exagerăm. Nu este imposibil, dar cere foarte mult timp, foarte multe experiențe și mai ales redescoperirea roții. Prin cursurile noastre exact acest lucru îl facem. Dăm celui interesat într-un timp foarte scurt și la un nivel foarte înalt tot ceea ce îi este necesar pentru a trece într-un stadiu avansat. Desigur nu totul se face peste noapte, dar în câteva etape bine gândite se poate transforma un începător într-un profesionist.

PC Magazine: Care sunt domeniile pe care le acoperiți?

Răzvan Balint: Voi începe cu Linux pentru care avem două secțiuni. Prima este Red Hat Linux Certified cu zece cursuri diverse începând de la Red Hat Linux Essentials și până la Red Hat Linux System Administration. Toate diplomele sunt recumoscute internațional. A doua secțiune se referă la Linux în general și conține șase cursuri. Mai avem SPSS, șapte cursuri, Symantec, patru, Crystal Decisions, trei cursuri noi foarte importante, Crystal Reports fiiind module omniprezente la ora actuală, Macromedia, două cursuri online și CorelDraw 10/11, iarăși cursuri noi. Tot ca noutate de ultimă oră vom avea un laborator Adobe MacIntosh extrem de bine utilat, 5 G5 nota bene, dedicat DTP-ului. Amănunte le poți vedea pe situl nostru www.ittraining.ro. Și nu ne oprim aici.

PC Magazine: Meniul, ca să spunem așa, arată foarte bine. Cum sunt structurate sălile de curs?

Răzvan Balint: Am plecat de la premiza că o pregătire profesionistă cere ca fiecare participant să aibă propriu calculator. Avem la ora actuală patru apartamente în care vor fi cele trei laboratoare. Linux, Windows și Multimedia DTP. Dotarea după cum am spus este la înălțime. În afară de G5 avem calculatoare de ultimă generație, Pentium-uri la 2,4 pe stație, servere HP.

PC Magazine: E o încântare ceea ce ne povestești. De mult nu am văzut astfel de condiții de lucru.

Răzvan Balint: Și aceasta nu e tot. Cursurile la sală vor fi cu catering și toate condițiile astfel încât cele șase-șapte ore petrecute de cursant să fie concentrate cât mai mult pe absobția de informație, pe înțelegerea profundă a lucrurilor care îi sunt prezentate și pe exerciții astfel concepute ca într-un termen scurt să ajungă la nivelul scontat. Să nu uit că acest centru a fost finanțat de Uniunea Europeană prin programul PHARE și este sprijinit de Guvernul României.

PC Magazine: Cine sunt instructorii?

Răzvan Balint: Mai important este să menționez că toți instructorii sunt la rândul lor certificați internațional. Ei au învățat în străinătatea și au venit aducând cu ei modalități specifice de training. Ei au conceput în bună parte materialele pentru cursuri și experiența lor îi face ca să poată dezvolta programe ample.

PC Magazine: Vorbeai de cursuri la sală. Mai e și o altă formă de traning?

Răzvan Balint: Sigur că da. Cursuri online sau pe CD. Nu toată lumea poate să aibă timp sau chef de venit fizic la sală. Nu toată lumea poate să aștepte formarea unei clase. Și mai este un avantaj, cel al prețului scăzut față de cei care vin la noi. Programul elastic și independența în mișcare pot fi argumente pentru oricine în a investi în propria-i instrucție. Dezavantajul este că nu beneficiază de dotarea excepțională pe care o avem noi aici. De altfel nu toate cursurile pot avea astfel de forme interactive, mai ales cele care se finalizează prin diplome internaționale.

PC Magazine: Apropos de diplome...

Răzvan Balint: Simplu. Avem două tipuri. Primul este certificarea internațională pentru Red Hat, Symantec sau SPSS, două cursuri. Al doilea este certificare ITtraining.

PC Magazine: Un soi de "bon pour l'Orient"?

Răzvan Balint: În nici un caz. Diploma noastră va deveni o diploma recunoscută intern și vom face toate eforturile ca într-un timp relativ scurt să fie recunoscută pe plan internațional. Aceasta depinde în primul rând de noi și suntem deciși să demonstrăm că un om certificat la noi îndeplinește toate standardele de calitate profesională în domeniul respectiv. Nu avem de gând să împărțim diplome și nici să tipărim cartoane.

PC Magazine: Mă bucură acest fapt, mai ales că există chiar la alții mai răsăriți obiceiul de a certifica fără o baza reală, iar ochii frumoși pot ține loc de cunoștințe. Ce alte posibilități au clienții pentru a beneficie de aceste cursuri? Există vreo relație promoțională între achiziționarea masivă de pachete de software și prezența la cursuri?

Răzvan Balint: Orice se poate negocia atâta timp cât fiecare din părți se încadrează în cerințele necesare. De exemplu dacă ni se va cere să deplasăm instructorii la locația clientului și acesta are baza materială compatibilă cu cerințele noastre, nu văd de ce nu am face-o. Pe de altă parte este natural ca să oferim pe lângă programe și cursuri cu anumite procente de discount. Suntem elastici atâta timp cât nu dăuneaza calității serviciilor pe care dorim să le oferim, dar nici afacerii nostre.

PC Magazine: Dacă vorbim de afaceri hai să spunem ceva despre preț.

Răzvan Balint: Trebuie să gândești prețul ca fiind un raport între un serviciu și ce vei obține după. Este de fapt o investiție. De exemplu avem un procent important de reducere pentru studenți. Dar el nu este de sută la sută. Trebuie să înțeleagă că aici nu vin la distracție, ci fac ceva pentru viitorul lor ca profesioniști. Ei trebuie să scoată bani din această investiție.

PC Magazine: Exact acest lucru îl vorbeasc cu studenții de câte ori am ocazia. Foarte puțini recunosc că gratuitatea nu are de cele mai multe ori urmări benefice.

Răzvan Balint: E foarte adevărat. Pot să le ofer o idee. Să caute un sponsor interesat în a avea un specialist. Acela plătește suma și el va lucra pentru sponsor. Astfel toată lumea e mulțumită.

PC Magazine: Cum vezi dezvoltarea într-un viitor oarecare?

Răzvan Balint: Am pomenit deja despre principalul nostru efort în recunoașterea diplomei, mărcii, ITtraning. Este esențial pentru noi de a dezvolta portofoliul de cursuri, atât ca nume de secțiuni, respectiv programe, cât și pentru a le adânci pe cele existente. Nu putem sta pe loc și ne vom adapta în permanență pieții existente în România. Vom fi dispuși să exportăm marca noastră în sensul că, sub condițiile impuse de noi în ceea ce privește calitatea, modul și conținutul cursurilor, oricine va putea deschide într-o altă locație un nou centru.

PC Magazine: Veți deveni un soi de distribuitori de cursuri?

Răzvan Balint: Așa e. Pentru aceasta avem în vedere programe de autoevaluare a instructorilor, precum și selectare a celor potențiali. Vrem să oferim și altora posibilitatea de a intra într-o astfel de afacere, dar, repet, cu condiții stricte pe care le vom superviza.

PC Magazine: Ce să mai spun? Succes și aștept lansarea noilor cursuri pe 1 octombrie.

Răzvan Balint: Mulțumesc.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro