Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber - PC Magazine Romania, August 2003

www.pogo.com

Dan Iancu

Deja te-ai plictisit de solitaire-ul de pe calculatorul tău și ar fi cazul să treci la alte jocuri ceva mai răsărite. Desigur că piața e plină. Nu ai decât să te duci la un magazin mai supermarket și vei găsi după pofta inimii. Ce se întâmplă dacă nu vrei să ieși din casă și ai o legătură bunicică la internet? Păi faci ca amicul meu Gabi, care noaptea târziu, fără alde Oreste și Badea, intră pe un sit să dea o tablă. Mai rău, și-a corupt propriul tătă să nu uite de bridge-ul din tinerețe și l-a abonat cu japca. Ai grijă că Romtelecom nu iartă, iar la servici nu îți recomand să joci din motive evidente. Vei uita de tine, dar ochiul șefului veghează. Te vei trezi în ziua predării că-ți lipsesc obiecte la inventar și să nu te miri.

Din câte situri am colindat, Pogo mi se pare cel mai bun din câteva puncte de vedere. În primul rând poți strânge puncte și după ce zestrea crește vei putea juca cu cei buni. Apoi informațiile ajutătore pe care le primești despre orice joc sunt cele mai ample, în măsura posibilului. Interfețele sunt foarte bune și clare, iar moderarea, în cazul jocurilor cu mai mulți participanți, este excelentă.

Dar mai bine să vă prezint câteva jocuri din lunga listă propusă de Pogo. Nu uita ca la intrare să-ți faci un cont de utilizator. Al meu e tzeapa7, ca bun român ce mă aflu. Hai la joc.

Bridge

Preferatul meu. Pleci de la 1500 de puncte, ca să ai de unde scădea în caz de pierdere primordială. Cum treci de această limită intri la grupa medie. Urmează avansați (galbeni), experți (violeți) și maeștrii (roșii). Vei avea surpriza că uneori vei fi refuzat de categoriile superioare, iar unele mese sunt deja închise pentru ei. Dar nu dispera. Poți să-ți deschizi propria masă, unde ai dreptul să setezi cum și cine să vină. Jocul poate fi cu puncte sau fără, doar ca să te antrenezi cu prietenii.

Odată intrat la masă te afli în condiții de concurs. Se joacă sistem robber. Din păcate nu există posibilitatea de a face un concurs de perechi cu done preparate și cu punctaj adecvat. Ast-avem, asta iubim. Ai grijă pe ce apeși ca să nu-ți muști mâinile. Fii atent la informațiile din profilul partenerului, dar si al adversarilor, ca să pricepi ce licitezi. În caz că unul dispare, poate fi înlocuit cu calculatorul. Din păcate această metodă este nepoliticoasă și inechitabilă. calculatorul nu licitează decât pas, iar la jocul de levată este departe de a fi un expert. Frumos este, când ești stăpânul mesei, să aștepți un timp oarecare ca să revină împricinatul De altfel nu ar fi rău ca să trimiți mesaje în sala comună pentru a găsi un om dispus să dea o mână de ajutor. Ajutorul e benevol și nu se obțin puncte de pe urma lui. Un alt criteriu de refuz, în afară de cel al diferenței mari de puncte, este și numărul de jocuri abandonate. Oamenii refuză în general pe cineva care tot începe și nu termină. Fă un efort și revino la masă pentru a nu te umple de respect. Ce sfaturi să-ți mai dau? Joacă standard american cât mai bine și evită sistemele complicate. Joacă cum trebuie levata (nu știi ce e o levată? e cazul să te apuci de brigde:-)) și fii politicos. Pentru atitudine incorectă sau pentru limbaj de mahala, poți fi raportat și în timp dacă reclamațiile se adună să fii refuzat la intrarea în sit. Să nu uit. Există grupuri de săli, ce sunt dedicate fiecărei culori. La gălbiori sunt Golden Gate, Mandarin Dynasty, Orangutan și Pumpkin Patch. Fiecare sală are o capacitate de 125 de jucători, deci dacă îți dai întâlnire cu cineva fii sigur că mai sunt locuri.

Poartă-n casă

Ar trebui să te trimit la Gabi, expertul meu în ale teoriei conspirației la table. Părerea lui este că roșul este avantajat. Părerea mea e că are un ghinion mai rar văzut prin Cișmigiu, unde zarul e zar, iar nu aleatorică imperfectă. Oricum nu contează. Aici pulurile sunt roșii și negre. Noi ne-am obișnuit cu albele, dar nu cred că te-ncurcă la joc. Eu joc în Rața cu portocale (Duck a l´Orange). Spre deosebire de bridge unde pe la experți și la maeștri nu prea găsiți pe nimeni, aici lucrurile se schimbă radical. Nu numai că sunt bine delimitați, dar de obicei te refuză dacă diferența e mai mare de o sută de puncte. Tot spre deosebire de alte jocuri, aici poți dubla și răsdubla miza partidei, până la un coeficient de 64. În funcție de diferentă poți câștiga foarte multe puncte sau mai nimic, dacă adversarul este mult sub tine. Altfel jocul este cel binecunoscut la noi ca table, la ei ca backgammon. Regulile sunt fix la fel, iar cititul ziarului nu este o fericire pentru nimeni. Oricum ți se va spune de fiecare dată că nu ai ce muta. Mi-a plăcut că nu trebuie să te frămânți cu număratul. Odată pus mouse-ul pe pul, interfața îți va arăta ce posibilități ai. Dacă ai. Dacă nu, nu.

Șah și... rămâi fără adversar

Aceasta în cazul în care vede la timp că nu mai are vreo șansă. Aici butonul de resign funcționează mult mai civilizat. Nu pentru că la altele nu ar fi la dispoziție, când e cazul, dar pentru că oamenii nu așteaptă să audă șahmat. iarăși trebuie să menționez posibilitățile de setare inclusiv ale timpului de joc. De obicei, 15 minute ajung, dar dacă vrei să fii culant se poate și mai mult. Sau mai puțin, dacă îți place șahul fulger. Dacă rămâi cu același adversar poți opta pentru schimbarea culorilor după un joc. Mi s-a părut interesantă și posibilitatea de a trimite prin e-mail istoria partidei, mai ales că unii vor să și învețe. Eu sunt pe la începători și mai am mult până să stau noaptea vânând unde am greșit. Ca și în alte jocuri cu adversari, ai două opțiuni de sortare a meselor din sală, numeric și în funcție de numărul de participanți înscriși. Cea de-a doua ca să nu cauți mereu unde sunt locuri libere. Ca să nu stresezi colegii de birou poți scoate sunetele ce imită mutările pieselor adevărate.

Damele frumoase

Nimic mai simplu pentru cine știe checkers, dar și pentru cei care încă nu au prins gustul unui astfel de joc. Nu uitați de conversație. Obligatoriu să joci și să pălăvrăgești o țâră. Acum joc cu o tânără din Texas al cărei unchi e undeva prin România. oricum joacă ceva mai bine ca mine după punctajul afișat. -am mărturisit că este primul meu joc și sper să fiu cât de cât ok. Trebuie să fii totuși atenți când se schimbă culoarea pulurilor, atunci e cazul să lași tandrețea și să execuți mutarea. Oricum fata e draguță și-mi explică. Eu bâtă. Cu timpul voi mai învăța ceva dacă nu voi rămâne la bridge.

Altele

Lista completă este suficient de mare ca să nu te plictisești. Când te duci prima dată pe sit găsești de la jocuri interactive pentru oameni serioși până la jocuri pentru copii. Unele sunt de descărcat, altele de cumpărat. fiecare după posibilități și dorințe. Ai și jocuri de casino. Unele gratuite altele nu. Te sfătuiesc să fii reținut și să nu umbli după cai verzi pe pereți sau câștiguri suculente. Nu are rost. Tot casa câștigă până la urmă, dar așa de-un poker sau blackjack, 21 la noi, se poate pune câteodată dacă joci pe scobitori. Nu lipsește nici de aici marele solitaire sau hearts. Puțin schimbate, puțin mai mici decât ce ne-a învățat Windows, dar până la urmă tot aia. Alt joc cunoscut de aproximativ toată lumea este domino. Clasic. Unul mai puțin jucat la noi este baseball-ul. Am încercat dar sunt departe de adevăr. Pot spune că am dat cu bâta pe lângă baltă și nici nu m-a pasionat să învăț conștiincios regulile.

Una peste alta am petrecut o după amiază instructivă și plăcută în compania lui Pogo, ceea ce îți urez și ție dragă cititorule.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro