Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, August  2003


"Vrem să fim apreciați pe piață ca o firmă cu competențe tehnice de nivel înalt"


Bogdan Cocora
Managing Director, S&T România

Cel mai important integrator de sisteme din România

În urma achiziției Fujitsu Services, S&T România își diversifică sfera de soluții, servicii și produse oferite, câștigând în același timp noi clienți. Astfel, compania devine cel mai important integrator de sisteme de pe piața românească.

PC Magazine: S&T a realizat în ultimul an două achiziții majore, Plaut și Fujitsu Services. Cum s-a realizat armonizarea culturilor organizaționale în primul caz și cum estimați că se va realiza în cel de-al doilea?

Bogdan Cocora: Integrarea a două firme, a două echipe ce au culturi organizaționale diferite, este o sarcină dificilă. Identitatea culturală a unei firme se contopește greu și încetul cu încetul, cu cea a noului mediu. În momentul de față, fosta echipă Plaut funcționează perfect în cadrul S&T. Totuși astăzi poți să identifici niște lucruri care au aparținut cultural vechii echipe. Exercițiul cu Plaut a fost foarte bun pentru că am învățat ce trebuie făcut pentru ca o astfel de integrare să meargă mai repede și fără obstacole. Integrarea echipei Fujitsu este parțial realizată, sunt oameni care lucrează deja în contextul S&T de o perioadă de timp. Din momentul în care știam că se va produce această achiziție, am avut colaborări și tatonări și, în momentul de față, practic 80% din echipa Fujitsu își va desfășura activitatea la sfârșitul lunii iulie în sediul S&T. Ca strategie de integrare, nu am creat un departament care să se numească "ex-Fujitsu", fiecare om este integrat într-o echipă existentă, pe structura S&T, în funcție de competențele sale. Nu există o enclavă și nu există "noi" și "voi" ca referință pentru cele două echipe. Există doar o singură echipă S&T, mai complexă și mai puternică.

PC Magazine: Între echipele S&T și Fujitsu au existat complementarități. Vă rog să ne dați câteva exemple concrete.

Bogdan Cocora: Pe piața românească, S&T și Fujitsu Services au fost două companii în mare măsură complementare, atât în ceea ce privește segmentele de piață adresate, cât și al competențelor dezvoltate. Cu câteva excepții inerente, nu există suprapuneri; în consecință, a rezultat o echipă foarte bună sub toate aspectele: cunoștințe, oameni, performanțe.

De exemplu, în partea de soluții privind planificarea resurselor și conducerea unei întreprinderi, S&T lucra cu soluții SAP, Fujitsu cu soluții Oracle. În partea de soluții GIS, Fujitsu promova soluții Intergraph iar S&T promova soluții ESRI. Astfel de soluții, care pot acoperi același tip de cerință, rezolvă problemele diferit și capacitatea de a fi neutru din perspectiva furnizorilor este o caracteristică necesară unui integrator de sisteme IT de calitate, permițând selectarea soluției optime pentru un client. Au existat și o serie de produse pe care noi nu le-am promovat până acum, precum cele din gama managementului de resurse sau al produselor SUN, pentru care noi aveam niște calificări pe partea de vânzări, dar nu și capabilități de suport. Prin integrarea celor două echipe, vom putea adresa mai eficient proiectele de integrare a soluțiilor IT, punând accentul pe valoarea adăugată a serviciilor oferite.

PC Magazine: Cât de repede se vor vedea rezultatele acestei achiziții din punct de vedere financiar?

Bogdan Cocora: Rezultate se pot vedea deja din punct de vedere al ușurinței și eficienței atinse în adresarea proiectelor mari, complexe. Considerând ciclul mediu de vânzare la proiectele mari de peste un an, de rezultate substanțiale vom putea vorbi în 2004. În momentul de față echipele lucrează împreună, într-un mod integrat, abordând atât proiectele locale cât și cele internaționale.

PC Magazine: Sunteți în momentul de față cel mai important integrator din România.

Bogdan Cocora: Noi așa credem, o trecere în revistă a principalelor proiecte de pe piața românească din acest an ne poate susține această afirmație, dar ar trebui să existe un arbitru independent care să certifice acest lucru. Cifrele noastre de afaceri se obțin în urma consolidărilor dintre rezultatele obținute direct de entitatea românească și cele realizate de firma mamă, în urma unor contracte încheiate direct cu firme din România. Poate acest lucru se întâmplă și cu alte companii. Deoarece nu există nici o statistică făcută de un organism independent, nu se poate ști care este situația reală.

PC Magazine: Ce obiective v-ați propus până la sfârșitul acestui an și ce vă doriți pe o durată medie?

Bogdan Cocora: Planul până la sfârșitul anului, corectat după achiziție, este foarte ambițios și sper să îl depășim cu 30%. Oricum, în ultimii doi ani, noi am înregistrat un procent de creștere de 50% pe an. Pe termen ceva mai lung, dar nu foarte îndepărtat, dorim ca ponderea soluțiilor în ansamblul activității noastre să crească foarte mult. În prezent, avem o structură mixtă: oferim și soluții și infrastructură IT. Păstrând volumul de infrastructură hardware de la momentul actual, vrem ca partea de soluții să înregistreze o creștere mult mai însemnată. De asemenea vrem să fim apreciați pe piață ca o firmă cu competențe tehnice de nivel înalt. Piața cere din ce în ce mai mult soluții integrate, la cheie. Deschiderea se simte în special din zona companiilor multinaționale. Firmele românești manifestă ceva mai multă precauție. O creștere importantă se înregistrează în zona guvernamentală, unde există multiple oportunități, mai trebuie însă soluționată problema fondurilor.

A consemnat Mihaela Cârstea.

PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro