Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


IPRO - PC Magazine Romania, Iulie 2003
SOLUȚII PENTRU PROGRAMATORII ȘI DESIGNERII WEB

DMOZ - Open Directory Project

Anca Grozea

Internetul continuă să crească foarte repede și de aceea localizarea informațiilor este din ce în ce mai dificilă. Sistemele de regăsire a informațiilor în internet pot fi împărțite în două mari categorii:

1. automate
2. editate manual

Motoarele de căutare din prima categorie prelucrează automat informațiile despre siturile înscrise, însă nu reușesc să ofere răspunsuri exacte, deoarece sunt afectate de multitudinea de situri înregistrate eronat.

Dmoz.org (The Open Directory Project) este cel mai mare și mai cuprinzător director web din internet, care este editat de oameni. Este construit și actualizat de o echipă de editori - voluntari. A fost dezvoltat în spiritul mișcării Open Source și nici înregistrarea siturilor, nici utilizarea informațiilor despre situri nu se face contra cost.

Marile motoare de căutare și portaluri utilizează informațiile din dmoz.ro, printre acestea numărându-se: Netscape Search (search.netscape.com), AOL Search (search.aol.com), Google (google.com), Lycos (lycos.com), HotBot (hotbot.com), DirectHit (directhit.com) și alte câteva sute. La adresa: dmoz.org/Computers/Internet/Searching/Directories/Open_Directory_Project/
Sites_Using_ODP_Data/ puteți găsi lista completă.

Editorilor - voluntari le sunt puse la dispoziție instrumente pentru adăugarea (validarea), ștergerea și actualizarea foarte rapidă a link-urilor.
În iunie 2003 erau 57,132 editori - voluntari care administrau mai mult de 3.8 milioane de situri înregistrate în peste 460,000 categorii.

Open Directory Project este găzduit și administrat de către Netscape Communication Corporation. Există câțiva oameni care se ocupă de partea editorială, de coordonarea dezvoltării comunității și de administrarea sistemelor. Foarte importantă este însă contribuția editorilor - voluntari.

Poate vă întrebați care este legătura între Open Directory Project (ODP) și DMOZ. Ambele se referă la același lucru. DMOZ este un acronim pentru Directory Mozilla, care amintește de intenția Netscape de a crea în condițiile Open Source un browser pe nume Mozilla.

Motor de căutare în orice pagină web
Puteți foarte ușor să includeți în propriul sit un formular de căutare care folosește ODP, dacă inserați următorul cod:

<center><small><form method=get action= "http://search.dmoz.org/cgi-bin/search"><input size=20 name=search><input type=submit value="Search Open Directory"><br> <a href="http://dmoz.org/"><b> dmoz.org</b></a> </form></small></center>

"Poți să-mi copiezi, te rog, internetul pe o dischetă?"
Așa cum am spus mai sus, informațiile colectate în cadrul proiectului ODP pot fi folosite de către oricine. Le puteți copia de la adresa: rdf.dmoz.org
Fișierele sunt în format RDF (Resource Description Framework). Specificațiile pentru acest format le puteți găsi la adresa: w3.org/RDF.

Director web sau motor de căutare?
ODP nu este un motor de căutare (search engine) chiar dacă oferă și posibilitatea de căutare.

Scopul ODP este de a aduna și lista siturile pe categorii. Fiecare sit care folosește informațiile din ODP își implementează propriul sistem de căutare.

ODP este un director web (Web Directory), primul loc unde ar trebui să înregistrați situl pe care îl administrați.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro