Agora
Media
www.agora.ro
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Iulie  2003

Mit@

Mihaela Cârstea
Director publicație
PC Magazine România

Conform DEX, mită = sumă de bani sau obiecte date ori promise unei persoane, cu scopul de a o determina să-și încalce obligațiile de serviciu sau să le îndeplinească mai conștiincios.

Lucrurile par a fi și chiar sunt simple, dar bogăția de aspecte pe care o îmbracă mita este foarte complexă, în special atunci când se încearcă inducerea în eroare a celor prea naivi sau prea orgolioși să recunoască praful din ochii proprii. De exemplu, pe la începutul lunii iunie, departamentul de imagine al Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației a decis că pentru pregătirea campaniei electorale este bine să se pună bine cu presa sau măcar cu unii ziariști. Zis și făcut. S-a întocmit o listă cu "o anumită parte a presei", care s-a apropiat într-un fel sau altul de activitatea sus-numitului minister, s-au scris în grabă niște invitații, s-au comandat plachete, diplome și... câte o atenție (telefon mobil + palmtop) și gata-i Gala premiilor "Jurnalism pentru Romani@ Viitorului" (Atenție! @ este simbolul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor. Ne putem aștepta ca la viitoarea remaniere guvernamentală, numele ministerului respectiv să se schimbe în M@, ceea ce nu ar fi rău deloc.). Până aici, lucrurile par a fi OK. Dacă analizezi însă lista celor 25 de premiați, începe să se vadă ața albă pe la cusături. Măi să fie, dacă sunt premii pentru IT&C, atunci de ce sunt numai două premii pentru ziariștii celor peste 20 de publicații din domeniu? În schimb, sunt foarte bine reprezentate cotidienele. Foarte bine, puteți spune. Se face popularizare în rândul maselor. În unele publicații chiar așa este - deși am unele rezerve cu privire la ziariștii invitați (nu întotdeauna cei care chiar scriu articolele despre IT), în altele la care aveam unele semne de întrebare, am intrat pe sit (poate că erau premiile ziarelor care au sit ?) și am dat căutări după câteva cuvinte elementare pentru cei care sunt cât de cât familiarizați cu informatica. Rezultatul ? Surprize. Surprize.

Au existat și doi premiați ce s-au remarcat pentru spiritul lor critic la adresa activității ministerului: Mircea Toma de la Academia Cațavencu - premiul "Condeiul otrăvit " și colegul nostru Dan Iancu - premiul "Critica neîntreruptă în domeniul IT&C". Mă gândesc la definiția mitei, să fie oare vorba de "închiderea gurii" sau un îndemn la o critică mai acerbă. Sau poate o încercare de a dovedi că cei criticați se bucură că au astfel de obeservatori vigilenți care îi trag de mânecă atunci când greșesc. De bucurat, s-a bucurat și Romtelecom-ul (un alt candidat la înțepăturile Iancului) de premierea colegului nostru, departamentul de relații cu publicul trimițându-i călduroase felicitări pentru distincția primită. Câtă înțelegere! Cum și-au însușit cu toții criticile și se străduiesc să se îndrepte! Îți dau lacrimile nu alta. Cred că din modestie, MCTI-ul nu a dat nici un comunicat de presă despre premierea aceasta și nici o vorbuliță nu figurează pe situl său despre acest eveniment.

Să trecem și la un alt minister, tocmai desființat când scriu aceste rânduri, Ministerul Educației și Cercetării. Locul faptei - tot o festivitate de premiere. În așteptarea Ministrului Ecaterina Andronescu, care trebuia să înmâneze trofeele câștigătorilor unui important concurs de informatică, am asistat la o discuție cu o persoană cu funcție importantă în acest minister cu profesorii participanți la concurs sau din juriul acestuia. Firesc, profesorii și-au spus păsurile, cerând sfaturi. De ce trebuie să stea sub cheie echipamentele de vârf din laboratoarele de software educațional, în timp ce la orele de informatică se înghesuie câte 2-3 elevi la un calculator învechit? De ce nu se asigură licențe pentru produsele software folosite? Cum și când vor putea fi îmbunătățite dotările informatice din majoritatea școlilor din țară? Ministerul este conștient de scăderea actului educațional? Cum să fie pregătiți profesorii pentru a putea susține ore de instruire asistată de calculator la discipline neinformatice?

Vreți să aflați punctele de vedere ale înaltului demnitar? Ei bine, luați aminte. "Dotarea a fost gândită inițial pentru toată lumea. De aici încolo, norocul și-l face fiecare... Pilele și infuența au existat întotdeauna... Banii vorbesc, calitatea mai puțin". Și, un exemplu, pentru cei care pricep mai greu: "Vrem să introducem Oracle în școli în locul FoxPro (N.A. este vorba de învățământul preuniversitar), avem o înțelegere în acest sens". Bună treabă. Că nu există resursele necesare, nu-i important, nu ne împiedicăm de nimicuri. Că ABC-ul bazelor de date este cam dificil de deprins direct pe un SGBD de complexitatea Oracle, iar nu contează. Banii vorbesc. În finalul povețelor pline de învățăminte am aflat și substratul nemulțumirilor fostului profesor, actualului director în MEC: "Nu cunosc politica ministerului. Nici nu știu ce au făcut. Știu că mă încurcă grozav la admiterea la liceu". Le-ați spus-o! Să-și bage mințile în cap! Ce ne facem însă că ați declarat că punctele de vedere exprimate sunt personale și nu au legătură cu poziția pe care o aveți în minister? A, era să uit? Care minister? Care funcție?

Exemplele pot continua. Laboratoarele de test ale revistelor de specialitate sunt surse inepuizabile. Pentru a obține poziții, puncte, recomandări, mulți sunt în stare să încerce toată scara abordărilor de la amenințări extreme până la favoruri deosebite. Și unii chiar exploatează din plin această dorință. Te critic sau nu te bag în seamă până nu îmi dai ce-ți cer - iată o politică cu bune rezultate în cele mai multe situații. Dar aici nu mai este vorba de mit@, ci de ș@nt@j, și asta este o altă poveste....


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro